Ομιλία Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Στρατή στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση

13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση -Ν. Αιγαίο: Ένα Αναπτυξιακό Οικοσύστημα -Πολιτισμικά Αγαθά και Αθλητικές Υποδομές -Ομιλία Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Στρατή

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, η Ρόδος, όπου έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε σήμερα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τουρισμό. Όμως, αν μου επιτρέπετε, τα εκατομμύρια επισκεπτών που έρχονται κάθε χρόνο στα νησιά του νότιου Αιγαίου δεν έρχονται μόνο για τη μοναδικότητα των τοπίων, τη θάλασσα και τον ήλιο. Τα νησιά μας, πέραν του φυσικού τους κάλους, είναι πόλος έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο χάρη και στη μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Για την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, για την Κυβέρνηση ευρύτερα, η ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου και τα οφέλη που μπορεί να αποδώσει η πραγματική του αξιοποίηση στην κοινωνία και την οικονομία αποτελούν βασική προτεραιότητα.

Με σεβασμό, όρους και κανόνες και πάντα υπό δημόσιο έλεγχο, ευθύνη και στόχος μας είναι να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλεονεκτήματα που μας κληροδότησε η ιστορία του τόπου.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο δεν θα στηρίζεται στις ξένες επενδύσεις εκείνες που επιδιώκουν το γρήγορο και εύκολο κέρδος χάρη στη χαμηλά αμειβόμενη εργασία. Αντίθετα, θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και του λαού μας. Ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει βέβαια ο αρχαίος, βυζαντινός, νεώτερος και σύγχρονος πολιτισμό μας.

Επιδιώκουμε την ανάπτυξη μιας πολιτιστικής οικονομίας, μιας οικονομίας που περιστρέφεται γύρω από τον πολιτισμό, παράγοντας πλούτο και φτιάχνοντας αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Για την Κυβέρνησή μας αυτό δεν σημαίνει εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποιήσεις. Άλλοι τα πιστεύουν αυτά. Ο δημόσιος χαρακτήρας των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των μνημείων για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτος.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πόρων που μπορεί να εισφέρει στο Δημόσιο και τις τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα, όμως, επιδιώκουμε τη διασφάλιση της προστασίας και της ακεραιότητας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Λίνδος, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, η Ιαλυσός, η Κάμειρος, το Ασκληπιείο και το Κάστρο της Κω, μαζί με όλους τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους, Μουσεία και μνημεία των Δωδεκανήσων, μπορούν να δώσουν περισσότερα από αυτά που έδιναν στο παρελθόν στον Πολιτισμό, στην Οικονομία, την Κοινωνία.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Κυρίες και κύριοι,

Βασικός βραχίονας, κεντρικό εργαλείο στην ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας που οραματιζόμαστε, είναι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, το ΤΑΠ. Ένας πολύ σημαντικός δημόσιος φορέας που παραμελήθηκε δυστυχώς από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και αφέθηκε να παρακμάσει.

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων εισπράττει τα έσοδα από την πολιτιστική κληρονομιά, δηλαδή από του αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία και τα μνημεία της χώρας. Με τα έσοδα αυτά το Ταμείο στηρίζει χρηματοδοτικά την Αρχαιολογική Υπηρεσία, επιτελώντας μία “κεϋνσιανή” αναδιανεμητική λειτουργία, που ανακυκλώνει τα πλεονάσματα των “μεγάλων” αρχαιολογικών χώρων, Mουσείων και μνημείων, ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία και όλων των υπόλοιπων.

Αυτό, λοιπόν, που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο φορέα αντάξιο των πόρων που διαχειρίζεται. Να μετασχηματίσουμε τον παρηκμασμένο εισπρακτικό μηχανισμό, που παραλάβαμε ως Κυβέρνηση, σε σημαντικό παραγωγικό φορέα του Δημοσίου και ισχυρό πυλώνα χρηματοδοτικής στήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θέλουμε, δηλαδή, να του προσθέσουμε ένα “Π”, μετασχηματίζοντας το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ με ένα Π) σε Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΤΑΠΠΑ με δύο Π).

Η προσπάθεια μας για το ΤΑΠ δεν ξεκινάει σήμερα. Ήδη από το 2015 έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται βήμα το βήμα ένα πρόγραμμα αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης του ΤΑΠ, το οποίο ήδη απέδωσε τους πρώτους καρπούς και πλέον εισέρχεται με επιταχυνόμενο ρυθμό στην τελική του φάση.

Τα κυριότερα βήματα που έχουν γίνει από το 2015 είναι τα ακόλουθα.

● Νέα τιμολογιακή πολιτική εισιτηρίων αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και μνημείων Μετά από σχετική μελέτη που έγινε το α΄ εξάμηνο του 2015, στα τέλη της ίδιας χρονιάς υπογράφηκε και τέθηκε σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2016 νέα τιμολογιακή πολιτική για τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των μνημείων.

Η τιμή των εισιτηρίων αυξήθηκε για το επτάμηνο του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των μνημείων από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, που συνεπάγεται αυξημένο κόστος για το Υπουργείο Πολιτισμού (Ακρόπολη 12€ > 20€, Λίνδος 6€ > 12€, Δήλος και Ακρωτήρι Θήρας 5€ > 12€, Ασκληπιείο Κω 4€ > 8€ κλπ). Η αύξηση δεν ήταν τυχαία αλλά έγινε με βάση τα στατιστικά δεδομένα επισκεψιμότητας και σύμφωνα με τις πρακτικές που ακολουθούνται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, για τους πέντε χειμερινούς μήνες Νοέμβριο – Μάρτιο υπάρχει καθολική έκπτωση 50%, με τιμές που είναι ίδιες ή και χαμηλότερες από αυτές που ίσχυαν προηγουμένως (Ακρόπολη 12€ > 10€, Λίνδος 6€ > 6€, Δήλος και Ακρωτήρι Θήρας 5€ > 6€, Ασκληπιείο Κω 4€ > 4€ κλπ).

Με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει επιβάρυνση σε σχέση με το παρελθόν για ένα μεγάλο διάστημα του έτους, όταν απουσιάζει η συμφόρηση που σημειώνεται κατά την υψηλή τουριστική περίοδο. Παράλληλα, ενισχύεται ο πολιτιστικός τουρισμός κατά τους χειμερινούς μήνες, συμβάλλοντας στον ευρύτερο στόχο για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Επίσης, θεσπίστηκε για πρώτη φορά η ελεύθερη είσοδος για τους δικαιούχους της κάρτας αλληλεγγύης και τους κατόχους ενεργής κάρτας ανεργίας, επιτρέποντας στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας να μπορούν να επισκέπτονται χωρίς κόστος αρχαιολογικούς χώρους, Μουσεία και μνημεία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

● Οργανωτικές βελτιώσεις στην έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων στην Ακρόπολη της Αθήνας Στα σημαντικά βήματα που έχουμε κάνει συμπεριλαμβάνεται και ο νέος τρόπος διαχείρισης των εισιτηρίων στην Ακρόπολη της Αθήνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ενοποιήθηκαν τα συστήματα έκδοσης και ελέγχου εισιτηρίων στην Ακρόπολη και το Θέατρο του Διονύσου για τον καλύτερο έλεγχο των επισκεπτών. Ταυτόχρονα, τέθηκε σε λειτουργία εξειδικευμένο εκδοτήριο εισιτηρίων ομάδων επισκεπτών, με προπαραγγελίες και ψηφιακές πληρωμές, έχοντας ως στόχο την υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση των επαγγελματιών του χώρου και τον απόλυτο έλεγχο των εισιτηρίων που εκδίδονται για τα μεγάλα γκρουπ.

● Σημαντική αύξηση των εσόδων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων Το αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η ραγδαία αύξηση των εσόδων του ΤΑΠ από τα εισιτήρια. Από 51,6 εκ. το 2015 εκτοξεύτηκαν σε 82,4 εκ. το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 59,7%, ενώ το 2017 σημείωσαν νέα άνοδο 18,6%, φτάνοντας τα 97,7 εκ. Δηλαδή, σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε μία διετία. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα 53,4 εκ. από τα έσοδα των εισιτηρίων του 2017, πάνω από τα μισά (54,7%), προήλθαν από τους την Ακρόπολη και τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους, την Κνωσό και το Μουσείο Ηρακλείου.

Ανάλογη ήταν και η πορεία των συνολικών παραγωγικών εσόδων του ΤΑΠ (εισιτήρια, πωλητέα είδη, τέλη, μισθώματα, καθώς και σχετικοί τόκοι και επιστροφές χρημάτων). Από 56,5 εκ. το 2015 έφτασαν τα 104,5 εκ. το 2017.

Ενδιαφέρον είναι ότι το 2017 παρατηρήθηκε ανάκαμψη του αριθμού των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία και τα μνημεία των Δωδεκανήσων, μετά από μία πτώση το 2016.

Το 2017 είχαμε 1.204.614 επισκέπτες και 8.388.193 € έσοδα, με τους ακόλουθους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία να έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και έσοδα: 1. Λίνδος (441.012 επισκέπτες, 4.562.880 € έσοδα) 2. Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου (235.413 επισκέπτες, 1.227.354 € έσοδα) 3. Ασκληπιείο Κω (135.290 επισκέπτες, 829.727 € έσοδα) 4. Κάμειρος (121.210 επισκέπτες, 610.170 € έσοδα) 5. Ιαλυσός (84.040 επισκέπτες, 430.770 έσοδα) 6. Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου (74.913 επισκέπτες, 420.280 έσοδα) 7. Κάστρο Κω / Νερατζιά (40.063 επισκέπτες, 150.236 € έσοδα)

● Σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης του ΤΑΠ προς το Υπουργείο Πολιτισμού Περισσότερα έσοδα για το ΤΑΠ σημαίνει μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι, ενώ το ποσό που αποδόθηκε από το ΤΑΠ προς το ΥΠΠΟΑ για τις λειτουργικές του ανάγκες ήταν 7,1 εκ. το 2014, για το 2018 ανήλθε σε π. 46 εκ., ποσό εξήμισι φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το 2014. Μάλιστα, χάρη στη βελτίωση των εσωτερικών λειτουργιών του λογιστηρίου του ΤΑΠ, το ποσό αυτό εκταμιεύεται πλέον προς το ΥΠΠΟΑ μέχρι τον Απρίλιο, πολύ νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν.

Συνυπολογίζοντας, επιπλέον, τη χρηματοδότηση και των υπόλοιπων δαπανών του Υπουργείου Πολιτισμού που πληρώνονται απευθείας από το ΤΑΠ (6η ημέρα και αργίες αρχαιοφυλάκων, απαλλοτριώσεις και στερήσεις χρήσης από το ΥΠΠΟΑ, Ταμείο Αλληλοβοήθειας κλπ) η συνολική χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ από το ΤΑΠ αυξήθηκε σχεδόν δυόμιση φορές μέσα σε τρία χρόνια, φτάνοντας από τα 22 εκ. το 2014 σε 52,6 εκ. το 2017, ενώ για το 2018 αναμένεται να πλησιάσει τα 65 εκ.

Ο συνολικός τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2018 είναι μόλις 273,2 εκ., από τα οποία τα 167 εκ. αφορούν σε μισθοδοσία μόνιμου και έκτακτου προσωπικού, 57,5 εκ. σε επιχορηγήσεις προς τους εποπτευόμενους φορείς του σύγχρονου Πολιτισμού και μόλις 48,8 εκ. σε λειτουργικά έξοδα του Υπουργείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Από τις παραπάνω χρηματοδοτικές ανάγκες του Υπουργείου Πολιτισμού τα 29 εκ. έχουν προϋπολογιστεί να καλυφθούν από τη χρηματοδότηση που λαμβάνει το Υπουργείο από το ΤΑΠ, ενώ σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνες που καλύπτονται με απευθείας πληρωμές που κάνει απευθείας το ΤΑΠ (6η ημέρα και αργίες αρχαιοφυλάκων, απαλλοτριώσεις και στερήσεις χρήσης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου κλπ).

Από μόνο του το κόστος των αμοιβών για τη φύλαξη και την καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των μνημείων πλησιάζει τα 50 εκ. Μόνο για το Νότιο Αιγαίο το κόστος αυτό είναι 3,4 εκ.

Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η χρησιμοποίηση των εσόδων του ΤΑΠ για χρηματοδοτική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο υποχρηματοδοτείται, είναι απολύτως απαραίτητη για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των μνημείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Μετά την παρουσίαση των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις σημαντικότερες δράσεις που υλοποιούνται αυτή την περίοδο και έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το Νότιο Αιγαίο.

● Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP) και ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-Ticketing) Πρόκειται για το σημαντικότερο πρόγραμμα αναβάθμισης του ΤΑΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφορά στη συνδυασμένη εγκατάσταση νέου Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (Enterprise Resource Planning - ERP) και ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία και τα μνημεία (e-Ticket), με δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων από το διαδίκτυο και κατάλληλο εξοπλισμό ελέγχου της πρόσβασης των επισκεπτών στις εισόδους (Access Control). Επίσης το έργο περιλαμβάνει σύστημα γραμμωτού κώδικα (barcode) για τα πωλητήρια και την αποθήκη του ΤΑΠ.

Το έργο είναι απολύτως απαραίτητο για τον πλήρη έλεγχο των εισπράξεων από το λογιστήριο του ΤΑΠ, μέσω της αυτοματοποιημένης σύνδεσης με τα εκδοτήρια των εισιτηρίων και τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των μνημείων. Υλοποιείται με κοινή χορηγία της Εθνικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με ενδιάμεσο φορέα την Εταιρεία Μεσσηνιακών Σπουδών.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς και τον ενδιάμεσο φορέα για τη στήριξή τους στο έργο. Κυρίως όμως τους ευχαριστούμε για τον σεβασμό που έχουν επιδείξει από την αρχή προς το ΤΑΠ, το Υπουργείο Πολιτισμού και τις ανάγκες τους, ως φορείς που τελικά θα παραλάβουν και θα χρησιμοποιήσουν το έργο.

Η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη στη εφαρμογή της υπόθεση. Τον Ιούνιο του 2015 πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός που υπήρξε άγονος. Ακολούθησε η προσπάθεια εξεύρεσης χορηγών και η διαμόρφωση του κοινού χορηγικού σχήματος που πήρε σάρκα και οστά το καλοκαίρι του 2016. Στη συνέχεια εκπονήθηκε μελέτη για τις προδιαγραφές του έργου το φθινόπωρο του 2016 και ακολούθησε διαγωνιστική διαδικασία που διήρκεσε μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2017, οπότε και αναδείχθηκε ο ανάδοχος. Πλέον βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης, μετά την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και την πρόσφατη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, του συστήματος ελέγχου πρόσβασης επισκεπτών στις εισόδους και του συστήματος γραμμωτού κώδικα (barcode) στα πωλητήρια και την αποθήκη είναι για τις αρχές Ιουνίου.

Η διοίκηση του ΤΑΠ, χορηγοί και ανάδοχος καταβάλλουν συντονισμένα κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου. Από την πλευρά μας, θα προβαίνουμε σε συνεχή ενημέρωση, καθώς η υλοποίηση του έργου θα εξελίσσεται.

Σε πρώτη φάση το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα εφαρμοστεί στην Ακρόπολη και τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους του ενιαίου εισιτηρίου της Αθήνας, την Κνωσό, το Μουσείο Ηρακλείου και την Αρχαία Μεσσήνη, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το το 50% των εσόδων του ΤΑΠ. Η εγκατάσταση και η παραμετροποίηση του ERP, που είναι πιο απαιτητική, θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2018.

Στη συνέχεια, με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί, είναι απολύτως επιτεύξιμη η εκδίπλωση (roll out) του συστήματος στους 50 μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας μέχρι τα τέλη του 2019.

Συγκεκριμένα, η υπολογιστική υποδομή που υλοποιείται από το έργο, καλύπτει ως δυνατότητα το σύνολο των 50 σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και μνημείων. Το μόνο που απομένει είναι η τοποθέτηση του εξοπλισμού σε εκδοτήρια, εισόδους και πωλητήρια.

Αναφορικά με την Περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου, η εκδίπλωση του συστήματος περιλαμβάνει τη Δήλο, το Ακρωτήρι Θήρας, το Μουσείο Θήρας, την Αρχαία Θήρα, τη Λίνδο, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, την Ιαλυσό, την Κάμειρο, το Ασκληπιείο και το Κάστρο της Κω.

Η επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ίδιο το ΤΑΠ, μέσα από την αναμενόμενη αύξηση εσόδων που αναμένεται να φέρει η εγκατάστασή του σε Ακρόπολη και Κνωσό.

Εφόσον, όμως, η τοπική κοινωνία και η υγιής επιχειρηματικότητα των Δωδεκανήσων θέλει και μπορεί να συνεισφέρει, ώστε να συμμετάσχουν στη σημαντική αυτή προσπάθεια, η συμβολή τους είναι ευπρόσδεκτη. Ήδη για άλλες περιοχές της χώρας έχει εκδηλωθεί ανάλογο ενδιαφέρον.

● Θεσμοθέτηση νέων εργαλείων για την διαχείριση ακινήτων από το ΤΑΠ: αναψυκτήρια αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και μνημείων / Ακίνητα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου Το ΤΑΠ διαχειρίζεται τα αναψυκτήρια του Υπουργείου Πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους, Μουσεία και μνημεία, καθώς και σειρά ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, τα οποία περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και το ΥΠΠΟΑ από την Ιταλική διοίκηση του νησιού.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση αναψυκτηρίων και ακινήτων από το ΤΑΠ είναι παρωχημένο και περιορίζεται μόνο στην εκμίσθωση. Με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, πάντα διασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα τους, έχει ετοιμαστεί και σύντομα πρόκειται να εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή νομοθετική διάταξη που προβλέπει μία ευρεία γκάμα επιλογών πέραν της εκμίσθωσης. Για παράδειγμα θα προβλέπεται διαχείριση μέσω δημοσίων συμβάσεων και συμβάσεων παραχώρησης, καθώς και μέσω παραχώρησης στην τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα σε Φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται αν και σε ποιες περιπτώσεις θα ήταν ωφέλιμο να υπάρξει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, ειδικού και αποκλειστικού σκοπού, το οποίο θα αναλάβει αποκλειστικά τη διαχείριση αναψυκτηρίων ή / και ακινήτων.

Οι παραπάνω λύσεις θα εφαρμοστούν συνδυαστικά, επιλέγοντας την πλέον κατάλληλη για κάθε κατηγορία αναψυκτηρίων ή / και ακινήτων μετά από σχετική μελέτη.

Για τα αναψυκτήρια θα τίθενται όροι που διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Για τη φετινή μεταβατική χρονιά και μέχρι να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης, θα υπάρξουν βραχυχρόνιες συμβάσεις, ώστε το φετινό καλοκαίρι να ανοίξουν τα αναψυκτήρια που παραμένουν κλειστά τα τελευταία χρόνια, μετά τη λήξη των συμβάσεων εκμίσθωσης που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Για την περίπτωση των ακινήτων της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου υπάρχει η δυνατότητα, μέσα από κατάλληλο σχήμα, η διαχείρισή τους να γίνει σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, έχοντας τις ακόλουθες προϋποθέσεις: (α) Θα γίνει σεβαστός ο χαρακτήρας των ακινήτων ως τμήμα ενός ευρύτερου μνημειακού συνόλου και μάλιστα ενός μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως είναι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. (β) Οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης θα πραγματοποιούνται μετά από την έγκριση και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. (γ) Η διαχείριση των ακινήτων θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την αναζωογόνηση της Μεσαιωνικής Πόλης, που θα υπερβαίνει ένα στείρο τουριστικό μοντέλο, προβλέποντας πολιτιστικές χρήσεις, εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών, κοινωνική κατοικία κλπ, ενταγμένα στην καθημερινή ζωή της τοπικής κοινωνίας. (δ) Θα αξιοποιηθούν υπάρχουσες πολεοδομικές μελέτες, που προστατεύουν τον ιστό της Μεσαιωνικής Πόλης, προτείνοντας κατάλληλες χρήσεις γης και όρους δόμησης. (ε) Θα διασφαλίζονται έσοδα και για το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του ΤΑΠ. (στ) Επίσης, από τα έσοδα θα χρηματοδοτείται η συντήρηση και η ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.

Η συμμετοχή επενδυτών, αν και όπου κριθεί ωφέλιμη, δεν θα είναι χωρίς προϋποθέσεις. Πρώτον, θα πρέπει να εισφέρουν κεφάλαια για τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των ακινήτων. Δεύτερον, η συμμετοχή τους θα προκύψει μέσα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία. Τρίτο και αυτονόητο, η κυριότητα θα παραμείνει στο Δημόσιο.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μας να σχολιάσουμε ένα σημαντικό ζήτημα που έχει προωθηθεί με τη συμβολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και της Υπουργού Πολιτισμού προσωπικά.

Μία σημαντική ανάγκη στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς καλύπτεται μέσα από την προκήρυξη 200 θέσεων για μόνιμους αρχαιοφύλακες στο Υπουργείο Πολιτισμού μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, που θα επιτρέψει την ομαλότερη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων.

Μάλιστα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην στελέχωση αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και μνημείων σε νησιωτικές περιοχές, που παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση, με έντονο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ειδικότερα, από το σύνολο των 200 προσλήψεων οι 64 αφορούν στη νησιωτική Ελλάδα, εκ των οποίων οι 24 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (13 σε Δωδεκάνησα, 11 σε Κυκλάδες).

Στηρίζουμε το λογικό αίτημα των αρχαιοφυλάκων οι διαδικασίες για τις 200 θέσεις μονίμων να έχουν προχωρήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ώστε να καλυφθούν σημαντικά κενά που θα προκύψουν τότε με τη λήξη των συμβάσεων αρχαιοφυλάκων ορισμένου χρόνου του διευρυμένου ωραρίου, μία κατάσταση που δυστυχώς συμβαίνει κάθε χρόνο.

Παράλληλα, εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση και άλλων λογικών αιτημάτων, τα οποία έχουν συζητηθεί στις θεσμικές συναντήσεις που είχαμε μαζί τους.

Η Κυβέρνηση αποδεδειγμένα στηρίζει τον κόσμο της εργασίας, όπως στηρίζει και τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, της παιδεία και της πολιτιστική κληρονομιάς. Άλλες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις παντού.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού στις συναντήσεις που είχαμε μαζί τους δείχνουν να κατανοούν ότι αυτό είναι το διακύβευμα της εποχής.

Τους καλούμε, λοιπόν, να το αποδείξουν έμπρακτα. Αυτό το κρίσιμο καλοκαίρι για τη χώρα, να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελούν προορισμό εκατομμυρίων επισκεπτών.

Τους καλούμε, επίσης, να συνδράμουν στην υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που είναι το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Πολιτισμού για φέτος.

Ένα στοίχημα που θα αποδείξει ότι το Δημόσιο μπορεί.

Ότι μπορεί να υπερβεί δυσλειτουργίες, αστοχίες και παθογένειες του παρελθόντος.

Ότι μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγής δημόσιου πλούτου.

Καθοριστικό παράγοντα για το οριστικό γύρισμα σελίδας της χώρας.

Φωτογραφικό υλικό

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ «Μια μακρόχρονη φιλία και συμπόρευση στην τοπική Αυτοδιοίκηση μας καθοδηγεί και...
Ο Νίκος Γερονικόλας στο πλευρό του Μανώλη Γλυνού. -Ηχηρή συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων του...
Η Νατάσα Βενετοκλή υποψήφια με την Παράταξη του Μανώλη Γλυνού -"Νίκη με άρωμα γυναίκας...
ΙΣΧΥΡΗ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ 50 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ -Η...