Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδ/σου: Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά της Δωδεκανήσου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
12ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Αρ.πρωτ.: 344
-Ρόδος: 1-11-2017
-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1-11-2017
Θέμα : Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Η θέση του 12ου Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος στη Δωδεκάνησο σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσουαπό 1-1-2018 είναιξεκάθαρη και απολύτως τεκμηριωμένη.
Αντί να γίνετε λόγος για το :
Α) Πως να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα του παρεχόμενων πάσης φύσεως υπηρεσιών και ιδιαίτερα τωντουριστικών υπηρεσιών των νησιών μας,
Β) Πως να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικά υψηλό κόστος από τις μεταφορέςεμπορευμάτων και των ανθρώπων που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία των νησιών μας,
Γ) Πως να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες παλιές υποδομές και να δημιουργήσουμε νέες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των οικονομιών τους,
Δ) Πως να μειώσουμε την ανεργία στα νησιά και πως να βρούμε τρόπους για να παραμείνει η νέα γενιάσε αυτά,
Ε) Πως να περιοριστεί η εποχικότητα στην οικονομία των νησιών μας,
ΣΤ) Ποιά μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αυξηθεί η προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας και με περισσότερη φροντίδα σε εκείνα που επλήγησαναπό τις μεταναστευτικές ροές και τους πρόσφατους σεισμούς,
Ζ) Τι μέτρα οικονομικής ενίσχυσης πρέπει να ληφθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο νησί της Κω για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού.
Η) Πως θα επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στη Ρόδο και την Κάρπαθο,

Αναγκαζόμαστε δυστυχώς να συζητάμε και να αναλύουμε τους αυτονόητους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να αυξηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η επιβολή τέτοιων μέτρων έφεραν και θα φέρουν ακόμα πιο αρνητικά αποτελέσματα. Είναι κρίμα που οι κυβερνώντες αγνοούν ότι:

Α) Η οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας από την ενσωμάτωσή τους στον κρατικό κορμό και έπειτα προήλθε από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ίσχυε.

Β) Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των νησιών μας (παρ. 4 άρθρου 101 του συντάγματος) σύμφωνα με το οποίο ο νομοθέτης και η Διοίκηση του κράτους υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους.

Γ) Σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν νησιά με μηδενικούς και μειωμένους συντελεστές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή ΦΠΑ :
1) Στην Ισπανίατα Κανάρια νησιά.
2) Στη Δανία τα νησιά Φερόε.
3) Στη Γερμανία η νήσος Χέλγκολαντ.
4) Στη Φιλανδία τα νησιά Άλαντ.
Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονται στην :
1) Στην Κορσική και στα Υπερπόντια νησία της Γαλλίας.
2) Στα νησιά Αζόρες και στην Μαδέρα της Πορτογαλίας.
Πηγή : Μελέτη του Ι.Τ.Α «Νησιωτική Πολιτική Τοπική Αυτοδ/ση και Νησιωτικότητα» Νοέμβριος 2016.

Δ) Οι συντελεστές ΦΠΑ των Ανταγωνιστών χωρών σε ξενοδοχεία, Εστίαση, Μεταφορές, Προϊόντα Διατροφής και εισόδους σε χώρους αναψυχής είναι πάρα πολύ χαμηλοί σε σχέση με αυτούς που ισχύουν στη χώρα μας , και οι οποίοι την καθιστούν Πρωταθλήτρια της ακρίβειας !

Χώρα Ξενοδοχεία Εστίαση Επιβατικές Μεταφορές Προϊόντα Διατροφής Είσοδος χώρων Αναψυχής
Ελλάδα 13% 24% 24% 13% / 24% 24%
Ισπανία 10% 10% 10% 10% 21%
Γαλλία 10% 10% 10% 5,5% / 10% / 20% 10% / 20%
Κροατία 13% 13% 25% 5% / 13%/ 25% 25%
Ιταλία 10% 10% 10% 4% / 10% 22%
Κύπρος 9% 9% 19% 5% / 19% 5%
Μάλτα 7% 18% 0% 0% 18%
Πορτογαλία 6% 13% 8% 5% / 8% / 20% 8%
Σλοβενία 20% 20% 9,5% 9,5% 9,5%
Πηγή : EUROPEANCOMMISSION (2016) από Μελέτη του Ι.Τ.Α «Νησιωτική Πολιτική Τοπική Αυτοδ/ση και Νησιωτικότητα» Νοέμβριος 2016.

Προβλέπουμε ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ :

1) Θα φτωχοποιήσει περαιτέρω τους νησιώτες μας αφού θα συνδυαστεί και με την ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητουστο εισόδημα τους.
2) Θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της τουριστικής μας περιόδου, αφού θα συμβάλει σε αυτό η εφαρμογή από 1/1/2018 του ειδικού τέλους ανά διανυκτέρευση στα και η κατάργησης της έκπτωσης του 50% στο φόρο κατανάλωσης αλκοόλ.
3) Ο τρομακτικός αυτός περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των νησιωτών μας από το 2018 θα εκμηδενίσει την αγοραστική τους δύναμη με άμεσο αποτέλεσμα την απειλή της βιωσιμότητας των τοπικών επιχειρήσεων.
4) Θα αυξήσει την ανεργία στα νησιά και θα αναγκάσει ακόμα περισσότερους νέους σε εξωτερική κυρίως μετανάστευση.
5) Θα καταστήσει ακόμα πιο ακριβό και μη ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες μας, γεγονός που θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό όταν «ανοίξουν» οι αγορές των γειτονικών μας χωρών.
6) Σε όποιες ακόμα επιχειρήσεις υπάρχει οριακή κερδοφορία αυτή θα εξανεμιστεί με αποτέλεσμα και αυτές να καταστούν με το χρόνο μη βιώσιμες και ταυτόχρονα το κράτος θα βλέπει στα ταμεία του συνεχώς όλο και μειωμένα έσοδα από το φόρο εισοδήματος.
7) Θα επέλθει ταμειακή ασφυξία στις επιχειρήσεις λόγω της περαιτέρω μείωσης της ρευστότητας τους από την απόδοση και του αυξημένου ΦΠΑ.
8) Θα αυξήσει το κόστος μεταφορών αγαθών / εμπορευμάτων, το κόστος μετακίνησης των νησιωτών μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η όποια αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά,όχι μόνο δεν πρόκειται να φέρει αύξηση στα κρατικά ταμεία, αλλά απεναντίας θα φτωχοποιήσει τους νησιώτες και θαπλήξειοικονομικά τις επιχειρήσεις ,αυξάνοντας την παραοικονομίακαι την φοροδιαφυγή.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος ο Γεν. Γραμματέας

Κωστής Ζωγραφίδης Αυγερινός Αυγερινού Παναγιώτου

Share