Νικητιάδης : Ερώτηση στη Βουλή για παράταση πληρωμής οφειλών των πυρόπληκτων της Ρόδου

Νικητιάδης : Ερώτηση στη Βουλή για παράταση πληρωμής οφειλών των πυρόπληκτων της Ρόδου

 

Την αναγκαιότητα εξάμηνης παράτασης της καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και πολιτών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 στη Ρόδο, φέρνει με ερώτηση του στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής και τ.υφυπουργός. Η ερώτηση κατατέθηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου και απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα. Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου.

Όπως αναφέρει το κείμενο της ερώτησης, η φωτιά τον Ιούλιο του 2023 έπληξε κατοικίες τουριστικά καταλύματα και αγροτικές εκτάσεις. Οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στον τουρισμό και την τοπική οικονομία του νησιού, είναι τεράστιες. Στο Κιοτάρι, για παράδειγμα, μια από τις τουριστικές περιοχές του νησιού, 43 τουριστικές επιχειρήσεις κατέστησαν τελείως ανενεργές και 5 από αυτές κάηκαν ολοσχερώς. Στην ίδια περιοχή δέκα μεγάλα ξενοδοχεία χιλιάδων κλινών και πολλά καταλύματα χιλιάδων κλινών, δεν μπόρεσαν να επαναλειτουργήσουν λόγω του περιβάλλοντος χώρου. Συνολικά μια περιοχή που υπάρχουν περίπου 20.000 κλίνες θυμίζει πλέον κρανίου τόπου και έχει άμεση ανάγκη από κοπή των καμένων δέντρων, καθαρισμό και δεντροφύτευση.

Με μία σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης δόθηκαν παρατάσεις της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών έως και το τέλος Ιανουαρίου 2024 των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές της Ρόδου. Δεν προβλέφθηκε όμως ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Ρόδο και οι εργαζόμενοι τους στον τουριστικό κλάδο αφορούν εποχικές, κυρίως θερινές, δραστηριότητες. Από το καλοκαίρι του 2023 μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου 2024, που λήγει και η παράταση της καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, δεν έχουν υπάρξει τα απαιτούμενα έσοδα, για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες στις σχετικές υποχρεώσεις τους.   Οι τελευταίοι μετρούν ακόμα τις ζημιές τους, προσπαθούν να ξανά χτίσουν όσα έχασαν και αναμένουν την  την άνοιξη και την έναρξη της τουριστικής περιόδου για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. 

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν υπάρχει πρόθεση επέκτασης της παράτασης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως την 31η Ιουλίου 2024, έτσι ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις και πολίτες δεδομένης της προσδοκίας για μια πετυχημένη τουριστική σεζόν. Ποια άλλα μέτρα οικονομικής στήριξης των πολιτών και των επαγγελματιών και κυρίως του τουριστικού κλάδου και με ποιο χρονικό ορίζοντα, σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου; Γιατί δεν έχει προχωρήσει η επιδότηση  των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και το «πάγωμα» της καταβολής των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων της Ρόδου προς τις τράπεζες με παράλληλο μη υπολογισμό τόκων για το διάστημα αυτό;

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...