Νίκος Μπόνης: «Ερήμωση και κατάρρευση» για την οικονομία της Ρόδου αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές φπα

Με δύο λέξεις, «ερήμωση και κατάρρευση», περιγράφει ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης στην Γνώμη την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην οικονομία της Ρόδου αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ο κ. Μπόνης θέτει και την εθνική διάσταση του ζητήματος: «Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ των νησιών, είναι το μοναδικό μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, απέναντι στην ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία της γείτονος. Πως θα μπορούσε να σταθεί η τοπική αγορά και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας; Όλοι θα επέλεγαν την Τουρκία. Θα ήταν μια πραγματικά ολοκληρωτική καταστροφή. Και να το πω σε αριθμούς.. Εάν υπάρξει εξίσωση - αύξηση, τα προϊόντα μας θα είναι πιο ακριβά τουλάχιστον κατά 10%». Θεωρεί σχεδόν αδύνατον να επιβιώσουν επιχειρήσεις υπό ένα τέτοιο φορολογικό καθεστώς. «Θα τοποθετήσουν την ταφόπλακα του τουρισμού, της ανάπτυξης, αλλά και της ζωής των νησιών μας συνολικά» λέει.
Δίνει την εικόνα της τοπικής αγοράς με μελανά χρώματα, όπως είναι και την βλέπουμε… «Υπάρχουν καταστήματα ακόμη και στο κέντρο της πόλης που δεν κάνουν "σεφτέ" όχι μόνο για μια και δυο μέρες, αλλά και εβδομάδες. Σε πάλαι ποτέ εμπορικούς δρόμους, αλλά και σε δρόμους που παλαιότερα ήταν "φιλέτα" η αναλογία κλειστών και ανοικτών μαγαζιών είναι με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις 60-40 ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σύντομα θα αρχίσει νέος κύκλος πτωχεύσεων που θα ανεβάσουν τον αριθμό των κλειστών εμπορικών καταστημάτων κατά 15 με 20% σε σχέση με την αρχή του έτους».
Θυμίζει στη κυβέρνηση την δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού από τη Ρόδο, τον περασμένο Γενάρη: «Μας είχε υποσχεθεί όχι μόνο τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών αλλά την αντιστοίχηση του μεταφορικού κόστους για εμπορεύματα και επιβάτες προς τα νησιά με αυτό που ήδη ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Περιμένουμε να συναντηθούμε μαζί του. Οι αντιδράσεις μας θα είναι στην Αθήνα, στα υπουργεία, στο κοινοβούλιο».
Αναφέρεται και στην πρόσφατη επίθεση που έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος στη δημοτική αρχή Ρόδου για τους μικροπωλητές. Εξηγεί το γιατί: «Η κατάσταση που επικρατεί με την πλειοψηφία των μικροπωλητών αλλά και τους διάφορους πλανόδιους, δεν συνάδει με την τάξη, τον πολιτισμό, αλλά και την εικόνα που πρέπει να προβάλει η Ρόδος με βάση τα ιστορικά της στοιχεία. Υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση για την απομάκρυνση των μικροπωλητών από την περιοχή του Νεωρίου η οποία δεν έχει εφαρμοστεί. Ενώ από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνούν στην δημοτική αρχή, πως o νέος σχεδιασμός που έχουν κάνει για την επαναχωροθέτηση των μικροπωλητών, δεν συνάδει με τους νόμους 3377/2005 και 4264/2014, που διέπουν το υπαίθριο στάσιμο εμπόριο».
1. Ολα δείχνουν οτι η κυβέρνηση μελετά σοβαρά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και νέα φορολογία σε τουρισμό και καταστήματα στα νησιά του Αιγαίου...Που αποδίδετε αυτή τη σχεδιαζόμενη νέα φοροεπιδρομή στο Αιγαίο;
Πρόκειται για μια αυτοκτονική συμπεριφορά στην λογική υφεσιακών μέτρων. Η πολιτική της κυβέρνησης με βάση τα όσα διαρρέουν, στηρίζεται σε μια παντελώς λάθος λογική. Όταν στοχοποιείς την "βαριά" σου βιομηχανία τον τουρισμό, με τις ενέργειες σου, είναι βέβαιο πως θα τον αφανίσεις. Τα μέτρα που εντέχνως διαρρέουν, το μόνο αποτέλεσμα που μπορούν να φέρουν, είναι καταστροφή και ερήμωση. Θα μιλήσω για την Ρόδο. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ των νησιών, είναι το μοναδικό μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, απέναντι στην ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία της γείτονος. Πως θα μπορούσε να σταθεί η τοπική αγορά και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας; Όλοι θα επέλεγαν την Τουρκία. Θα ήταν μια πραγματικά ολοκληρωτική καταστροφή. Και να το πω σε αριθμούς.. Εάν υπάρξει εξίσωση - αύξηση, τα προϊόντα μας θα είναι πιο ακριβά τουλάχιστον κατά 10%. Ποιος συμπολίτης μας θα ερχόταν να ψωνίσει απο εμάς; Σύμφωνα λοιπόν με τις "διαρροές", μια ενδεχόμενη μετάταξη του τουριστικού συντελεστή από το 5, στο 13 - 14 ή ακόμη και 15 τοις εκατό  που σε ποσοστά σημαίνει αύξηση περίπου 300%, πως μπορεί να μην επηρεάσει τον τουρισμό; Και θέτω το εξής εύλογο ερώτημα: Ποιά υγιής επιχείρηση που δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές στην χώρα μας, θα άντεχε μια αύξηση της τάξης του 300% στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της; Θεωρώ σχεδόν αδύνατον να επιβιώσουν επιχειρήσεις υπό ένα τέτοιο φορολογικό καθεστώς.
2. Αν ισχύσουν αυτά που ακούμε, τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στην οικονομία της Ρόδου; Τα καταστήματα πόσο θα επηρεαστούν;
Θα πω δυο λέξεις: ερήμωση και κατάρρευση. Πιστεύω πως ο επιχειρηματικός κλάδος και ο τουρισμός θα καταστραφούν εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει στην φημολογούμενη απόφαση της. Η αγορά δεν θα ανταποκριθεί, με δεδομένο πως η οικονομική ευχέρεια των καταναλωτών έχει ήδη περιοριστεί κατά πολύ, αλλά και η Ρόδος δεν θα είναι πλέον ελκυστικός προορισμός. Είναι γνωστό, ότι τόσο η οικονομία της χώρας αλλά και της Ρόδου, στηρίζεται καθαρά μόνο στον τουρισμό. Επομένως, όταν πλήξεις τον τουρισμό, αυτομάτως πλήττεις την οικονομία σε όλο της το βάθος. Δεν υπάρχει επιχειρηματίας που ελπίζει πως θα επιβιώσει μετά από κάτι τέτοιο. Όπως σας είπα και λίγο πριν, -και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό, ΚΑΜΙΑ επιχείρηση δεν μπορεί να αντέξει μια αύξηση 300 ή 360% στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Θα τοποθετήσουν την ταφόπλακα του τουρισμού, της ανάπτυξης, αλλά και της ζωής των νησιών μας συνολικά.   
3. Ποιες θα είναι οι αντιδράσεις σας προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα αυτά που θα βάλουν ταφόπλακα στα καταστήματα και γενικά στην τοπική οικονομία;
Βρισκόμαστε «επί ποδός πολέμου», αυτό που περιμένουμε είναι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μόνο εκείνος θα μπορούσε επίσημα να μας ενημερώσει αναφορικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Εκείνος μόνο θα μπορούσε να δώσει λύση! Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι εδώ από την αίθουσα του Ροδινιού, δεσμεύτηκε κατηγορηματικά λίγες μόλις ώρες πριν από τις εκλογές του Γενάρη, πως δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές ενώ είχε προχωρήσει παραπέρα, προσθέτοντας, πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την αντιστοίχηση του μεταφορικού κόστους για εμπορεύματα και επιβάτες προς τα νησιά, με αυτό που ήδη ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εάν λοιπόν ο κ. Τσίπρας, δεν μας δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις, τότε έχουμε ήδη έτοιμες τις κινητοποιήσεις μας. Στο πλαίσιο αυτό όμως, δεν θα περιλαμβάνονται κλείσιμο λιμανιών, αεροδρομίων ή επιχειρήσεων. Με τέτοια μέτρα, το μόνο που θα πληγεί, θα είμαστε εμείς και ο τουρισμός. Οι αντιδράσεις θα είναι στην Αθήνα, στα Υπουργεία, στο κοινοβούλιο.
4. "Επιτεθήκατε" ως σύλλογος στη δημοτική αρχή για τους μικροπωλητές. Γιατί;
Η απάντηση είναι απλή. Η δημοτική αρχή, αποτελείται από Ροδίτες και σαν Ροδίτες τις δύσκολες αυτές ώρες που περνάμε όλοι, θα περίμενε κανείς να δείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο τουριστικό προϊόν και τις επιχειρήσεις. Κατά κοινή ομολογία η κατάσταση που επικρατεί με την πλειοψηφία των μικροπωλητών αλλά και τους διάφορους πλανόδιους, δεν συνάδει με την τάξη, τον πολιτισμό, αλλά και την εικόνα που πρέπει να προβάλει η Ρόδος με βάση τα ιστορικά της στοιχεία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση για την απομάκρυνση των μικροπωλητών από την περιοχή του Νεωρίου η οποία δεν έχει εφαρμοστεί. Ενώ από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνούν στην δημοτική αρχή, πως o νέος σχεδιασμός που έχουν κάνει για την επαναχωροθέτηση των μικροπωλητών, δεν συνάδει με τους νόμους 3377/2005 και 4264/2014, που διέπουν το υπαίθριο στάσιμο εμπόριο. Αυτές οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, δεν φαίνεται να έχουν ως γνώμονα την ευταξία και την καλή εικόνα της Ρόδου και την ανάδειξη του πολιτισμού της. Ο Δήμος πρέπει έστω και τώρα να ενεργήσει για το καλό του συνόλου των Ροδίων και όχι για μεμονωμένες περιπτώσεις.

5. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο χώρο των καταστημάτων της Ρόδου; Πόσα λουκέτα είχαμε μέχρι σήμερα;
Υπάρχουν καταστήματα ακόμη και στο κέντρο της πόλης που δεν κάνουν "σεφτέ" όχι μόνο για μια και δυο μέρες, αλλά και εβδομάδες. Σε πάλαι ποτέ εμπορικούς δρόμους, αλλά και σε δρόμους που παλαιότερα ήταν "φιλέτα" η αναλογία κλειστών και ανοικτών μαγαζιών είναι με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις 60-40 ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σύντομα θα αρχίσει νέος κύκλος πτωχεύσεων που θα ανεβάσουν τον αριθμό των κλειστών εμπορικών καταστημάτων κατά 15 με 20% σε σχέση με την αρχή του έτους. Ας θυμηθούμε τι ίσχυε στη Ρόδο! Παλαιότερα, όταν επρόκειτο να κλείσει κάποιο κατάστημα λόγω συνταξιοδότησης, πριν κλείσει είχε ήδη ενοικιαστεί. Τώρα, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας και κατά το παρελθόν έχουν δημοσιοποιηθεί, δείχνουν πως η πλειοψηφία των εμπόρων περνά δραματικές ώρες. Οι εκπτωτικές περίοδοι δεν δίνουν στις τοπικές επιχειρήσεις την ανάσα που περιμένουν, ενώ  σε συνάρτηση με την αδυναμία πληρωμής των δεκάδων υποχρεώσεων που "τρέχουν" τα λουκέτα είναι αναμενόμενα.

6. Ως νέο προεδρείο τι πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για να βοηθήσετε τους συναδέλφους σας αλλά και τους καταναλωτές;
Στη φάση αυτή πρωταρχικό και κυρίαρχο μέλημα τόσο του εμπορικού κόσμου, όσο και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, είναι ο κοινός αγώνας  που πρέπει να δοθεί απο το σύνολο των φορέων και των αιρετών για την διαφύλαξη των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Ο καθένας με οποία δύναμη διαθέτει. Σχεδιασμός υπάρχει, υπο την σημαντική προϋπόθεση ωστόσο, να υπάρχουν και επιχειρήσεις. Κλείνοντας, θέλω υπογραμμίσω πως το θέμα του ΦΠΑ αφορά το σύνολο των κατοίκων του Αιγαίου. Μια ενδεχόμενη αύξηση, δεν θα εξισώσει τις τιμές με τα μεγάλα αστικά κέντρα, τουναντίον! Θα αυξηθούν ΟΛΑ τα προϊόντα και οι υπηρεσίες, θα εκτιναχθεί το κόστος ζωής συνολικά! Ενώ δεν χρειάζεται να υπογραμμίσω πως θα χαθούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...