Νέο Δ.Σ. για το σύλλογο Μεσαιωνικό Ρόδο και Απολογισμός Δράσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Νέο Δ.Σ. για το σύλλογο Μεσαιωνικό Ρόδο και Απολογισμός Δράσεων

 

Ο σύλλογος «Μεσαιωνικό Ρόδο» πραγματοποίησε πρόσφατα την ετήσια Γενική του Συνέλευση όπου έγινε απολογισμός πεπραγμένων, συζήτηση νέων δράσεων και τέλος αρχαιρεσίες, απ’ όπου προέκυψε η σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου ως εξής:

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Άννα Αχιολά

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ              Βασίλης Αναστόπουλος

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ          Σάββας Συρόπουλος

ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  Σοφία Κουτσάκη

ΤΑΜΙΑΣ                             Παύλος Σειρηνόπουλος

ΒΟΗΘΟΣ ΤΑΜΙΑ                Μιχαηλίδης Σταμάτης

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ                    Ιωάννης Αποστολόπουλος

 

Στο πλαίσιο του απολογισμού, ως εισαγωγή, η πρόεδρος αναφέρθηκε περιληπτικά στο σύνολο του έργου του συλλόγου που ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό, μέσα από επιμορφωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις, να γνωρίσει στην τοπική κοινωνία την, μέχρι πρότινος, παραγνωρισμένη ιστορική περίοδο του μεσαίωνα, που όμως υπήρξε πολύ σημαντική για την ιστορία και πολιτισμική εξέλιξη της Ρόδου.

 

Έτσι, μέσα σε 18 χρόνια συνεχούς δράσης, ο σύλλογος «Μεσαιωνικό Ρόδο» πραγματοποίησε 16 Φεστιβάλ Ιστορικής Αναβίωσης, συχνά με διεθνείς συμμετοχές και πολυάριθμες εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις, μέσα από τις οποίες η τοπική κοινωνία έμαθε όχι μόνο την ιστορία και τα ήθη του μεσαιωνικού πολιτισμού της Ρόδου, αλλά γνώρισε καλύτερα και κατανόησε το μνημείο της Μεσαιωνικής μας Πόλης.

 

Για τη χρονιά που μας πέρασε (2023), ο σύλλογος πραγματοποίησε το 16ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, με τη στήριξη της ΠΝΑΙ και της ΔΕΡΜΑΕ, που περιλάμβανε σκηνικές παρελάσεις και δρώμενα στους δρόμους και τις πλατείες της παλιάς πόλης, στα οποία συμμετείχαν 53 καλλιτέχνες και ιστορικοί αναβιωτές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Επιπλέον, σύστησε τη μέθοδο Time Travel - στην οποία πιστοποιήθηκαν πρόσφατα τα μέλη του συλλόγου από τον διεθνή φορέα Bridging Ages, μέσα από το πρόγραμμα ERASMUS – ως καλή πρακτική, στην τοπική κοινωνία αλλά και σε άλλους φορείς στην υπόλοιπη Ελλάδα, πραγματοποιώντας τις παρακάτω ομιλίες και παρουσιάσεις:

 

  • Στην Εθνική Συνάντηση φορέων – μελών του Ελληνικού Δικτύου του ιδρύματος Anna Lindh στη Θεσσαλονίκη (5/3/23)

 

  • Στο TEDX Σητείας (22/10/23) στην Κρήτη, εισήγηση με τίτλο: «Ταξίδι στον Χρόνο για Αναστοχασμό». Θεματική του συνεδρίου ήταν το «Mindshift» δηλαδή η αλλαγή του τρόπου σκέψης σε διάφορους τομείς, για να πάμε τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα.

 

  • Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (29/11/23), παρουσιάστηκε η μέθοδος «Time Travel» στο πλαίσιο του μαθήματος «Σχολική Παιδαγωγική», ως εργαλείο βιωματικής εκπαίδευσης που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους μελλοντικούς δασκάλους.

 

  •  Στο σύλλογο Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου (14.12.23) επίσης έγινε παρουσίαση της μεθοδολογίας «Time Travel».

 

Τέλος, το «Μεσαιωνικό Ρόδο» πραγματοποίησε για τα μέλη του διαδικτυακά σεμινάρια για την Ιστορική Αναβίωση με διεθνείς και Έλληνες ομιλητές, ενώ συνεχίστηκαν σταθερά τα εργαστήρια Σκηνικής Ξιφομαχίας και Θεατρικής Αναπαράστασης του συλλόγου.

 

Σχετικά με τις δράσεις που ακολουθούν για το 2024, στη Γενική Συνέλευση αναφέρθηκε πως η συνέχιση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου δεν είναι βέβαιη, καθώς η χρηματοδότηση του είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση ο σύλλογος θα συνεχίσει με προγράμματα επιμόρφωσης στη βάση κυρίως του εθελοντισμού, όπως έκανε πάντα.

 

          Από το Δ.Σ.

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...