Με ΣΔΙΤ νέα σχολεία, διαχείριση απορριμμάτων στη Ρόδο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ-Καθημερινή Την κατασκευή 13 σχολικών μονάδων στη Ρόδο μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενέκρινε χθες η κυβέρνηση. Το έργο περιλαμβάνει την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών υποδομών σε οκτώ περιοχές του νησιού και τη συντήρησή τους για διάστημα 25 ετών. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί και η κατασκευή εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί μέσω της ίδιας μεθόδου.

Η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ αποφάσισε, χθες, να εγκρίνει το αίτημα του Δήμου Ρόδου για το τρίτο μεγάλο «πακέτο» σχολικών υποδομών στη χώρα (το δεύτερο εκτός Αττικής μετά τα Χανιά). Το έργο αφορά την κατασκευή νηπιαγωγείου, ειδικού νηπιαγωγείου και ειδικού δημοτικού σχολείου στη Ροδοπούλα, δημοτικού σχολείο στη Θεοτόκο, γυμνασίου- λυκείου στην Αφάντου, κλειστού γυμναστηρίου και νηπιαγωγείου στην Ασγούρου, επαγγελματικού γυμνασίου-λυκείου και νηπιαγωγείου στη Ροδινού, νηπιαγωγείου στην Πάστιδα, δημοτικού σχολείου στη Μήδεια και γυμνασίου-λυκείου και κλειστού γυμναστηρίου στον Αρχάγγελο. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι 45 εκατ. ευρώ και ο ανάδοχος θα αναλάβει να κατασκευάσει, να εξοπλίσει (εντός διετίας) και να συντηρεί (για 25 έτη) τα σχολικά κτίρια.

Στις επόμενες ημέρες η διυπουργική αναμένεται να εγκρίνει έτερο αίτημα του Δήμου Ρόδου, αυτή τη φορά για τη δημιουργία ολοκληρωμένης εγκατάστασης στη Βόρεια Ρόδο. Η εγκατάσταση θα διαθέτει μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και κομποστοποίησης, δύο σταθμούς μεταφόρτωσης και επέκταση του ΧΥΤΥ Βόρειας Ρόδου ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του κατά 20 χρόνια. Το έργο κοστολογείται στα 37,2 εκατ. ευρώ και ο δήμος έχει καταθέσει από πέρυσι αίτηση για κοινοτική χρηματοδότηση. Ο δήμος έχει υποβάλει και τρίτη πρόταση για την αναβάθμιση (μέσω ΣΔΙΤ) του δημοτικού οδοφωτισμού με αντικατάσταση 30.000 κοινών λαμπτήρων με LED και τη δημιουργία συστήματος έξυπνης διαχείρισης. «Δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων πόρων για δημόσιες επενδύσεις, η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών, που τόσο ανάγκη έχουν τα νησιά μας, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος του νησιού Φώτης Χατζηδιάκος.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...