Μανώλης Γλυνός: Έπραξα το καθήκον μου - Αν αισθανθώ και πάλι χρήσιμος, θα δηλώσω ετοιμοπόλεμος

«Θεωρώ ότι έπραξα το καθήκον μου με το παραπάνω. Προσπάθησα με εργατικότητα και μεθοδικότητα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της ψυχής μου και της αμέριστης εμπιστοσύνης των πολιτών. Και ναι ήταν η ώρα να πάρω τις ανάσες μου σαν άνθρωπος και να δω τα πράγματα πιο ήρεμα και πιο νηφάλια. Έχω περισσότερο χρόνο τώρα για την οδοντιατρική επιστήμη μου, την οικογένεια μου και τους φίλους μου». Την παραπάνω εξομολόγηση κάνει σήμερα στη Γνώμη ο Μανώλης Γλυνός ο επι σειρά ετών πρόεδρος του δ.σ Ρόδου και αντιδήμαρχος, ένα χρόνο από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές στις οποίες αποφάσισε να είναι απών.
Ο Μανώλης Γλυνός από τα πιο έμπειρα και αγαπημένα αυτοδιοικητικά στελέχη της περιοχής μας μιλά για το δήμο Ρόδου, για τη ζωή χωρίς δημοτικό συμβούλιο, για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για το πόσο είναι …ετοιμοπόλεμος αν νοιώσει ότι θα είναι και πάλι χρήσιμος στη κοινωνία.

Αναφέρεται στα σημερινά τραγικά δεδομένα της αυτοδιοίκησης:«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βαδίζει στα τυφλά και μόνο με την ηρωική προσπάθεια των αιρετών. Τα θέματα που μπορεί πλέον να επιλύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μετρημένα και πάλι δεν ξέρεις τι θα ισχύει αύριο. Ένα μεγαθήριο κράτος που δεν γνωρίζεις αν θα σου παραχωρήσει τις παραλίες, αν θα σου διώξει πολύτιμο προσωπικό, αν θα σου αρπάξει δημοτικές περιουσίες και αν θα μπορέσει να σε χρηματοδοτήσει έστω το ελάχιστο… Στο πλαίσιο αυτό η Δημοτική Αρχή καλείται να προσφέρει  στους πολίτες και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει με  αποφάσεις».
Για τη νέα δημοτική αρχή ο τέως πρόεδρος λέει: «Η Δημοτική Αρχή καλείται να προσφέρει  στους πολίτες και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει με  αποφάσεις. Με τραγικό οικονομικό πεδίο, που δεν σου επιτρέπει να κάνεις πολλά πράγματα. Υπάρχουν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Μηχανής που είναι πολύ αξιόλογα και η σοβαρή λειτουργία τους γίνεται αντιληπτή ακόμα και σε αλλαγές νοοτροπίας που προσπαθούν να εμφυσήσουν. Είμαι αισιόδοξος, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να τους βοηθάμε με την άποψη μας και την συμπαράσταση μας στις δράσεις τους. Για το κοινό καλό!». Και καταλήγει: «Στην πόλη της Ρόδου επειδή πλέον δεν μπορούν να γίνουν τα μεγάλα πράγματα εκτός ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εκτιμώ ότι πρέπει να είμαστε τέλειοι στα αυτονόητα. Πιστεύω ότι η εργατικότητα και η διαρκής κίνηση του Δημάρχου θα είναι καταλύτης ενεργοποίησης και ολοκλήρωσης διαδικασιών και θεμάτων. Και καλή συνεργασία όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου που διαθέτει αξιόλογους Αρχηγούς και μέλη».
Μιλά και για το ΠΑΣΟΚ: «Η δημοκρατική παράταξη πρέπει πάντα να είναι περήφανη και να κοιτάει τον κόσμο, χωρίς ντροπές και ενοχές. Αυτό έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια και θέλει επαναπροσδιορισμό των στόχων, φρέσκα άτομα ,πολλή  και σκληρή δουλειά για να ξαναβρεί τη χαμένη αίγλη της. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε ξανά, λάμψη, ελπίδα, καθαρότητα και περηφάνια σε όλον αυτό τον κόσμο της Δημοκρατικής Παράταξης που αποδοκίμασε και έφυγε».
Ο ίδιος τι θα κάνει, θα παραμείνει μακριά από τα πολιτικά δρώμενα; Μας δίνει την απάντηση: «Το τι θα φέρει για εμένα το μέλλον όσον αφορά την πολιτική μου παρουσία, θα το δείξει ο Θεός και οι συγκυρίες. Πάντως οι ανάσες που πραγματικά παίρνω αυτό το διάστημα με βοηθούν σημαντικά ώστε, όταν το επιθυμήσω και αισθανθώ χρήσιμος  και πάλι, τότε Ναι….Είμαι ετοιμοπόλεμος».


 


1)    Κλείνει χρόνος από τις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές στις οποίες μετά από πολλά χρόνια δεν ήσασταν υποψήφιος. Πράξατε σωστά;
 
- Έπραξα αυτό που αισθανόμουν. Η παρουσία μου ήταν έντονη, μεγάλης διάρκειας και με καθημερινές τεράστιες ευθύνες.
Μην ξεχνάτε ότι από τα 20 χρόνια της ενασχόλησης μου, τα 16 από αυτά ήταν σε θέσεις Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Προεδρίας Δημοτικού Συμβουλίου, , και Προεδρίας σε πολλούς Οργανισμούς και Επιχειρήσεις του Δήμου.
Θεωρώ ότι έπραξα το καθήκον μου με το παραπάνω και προσπάθησα με εργατικότητα και μεθοδικότητα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της ψυχής μου και της αμέριστης εμπιστοσύνης των πολιτών. Και ναι ήταν η ώρα να πάρω τις ανάσες μου σαν άνθρωπος και να δω τα πράγματα πιο ήρεμα και πιο νηφάλια. Έχω περισσότερο χρόνο τώρα για την οδοντιατρική επιστήμη μου, την οικογένεια μου και τους φίλους μου.

2)    Πως βλέπετε σήμερα με το μάτι του παρατηρητή την πορεία της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης της χώρας μας. Στο Δήμο Ρόδου πως κρίνετε τους νέους; Ανταποκρίνονται;
-    Σε αυτή την χώρα πράγματα αλλάζουν χωρίς προγραμματισμό και σχέδιο.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βαδίζει στα τυφλά και μόνο με την ηρωική προσπάθεια των αιρετών. Καμιά φορά έχω την αίσθηση της άνισης μάχης μέσα σε μια βαρκούλα που παλεύει να περάσει φουρτουνιασμένο ωκεανό.
Τα θέματα που μπορεί πλέον να επιλύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μετρημένα και πάλι δεν ξέρεις τι θα ισχύει αύριο. Ένα μεγαθήριο κράτος που δεν γνωρίζεις αν θα σου παραχωρήσει τις παραλίες, αν θα σου διώξει πολύτιμο προσωπικό, αν θα σου αρπάξει δημοτικές περιουσίες και ακίνητα και αν θα μπορέσει να σε χρηματοδοτήσει έστω το ελάχιστο μέσα από τους θεσμοθετημένους φορείς.
Στο πλαίσιο αυτό η Δημοτική Αρχή καλείται να προσφέρει  στους πολίτες και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει με  αποφάσεις. Με τραγικό οικονομικό πεδίο, που δεν σου επιτρέπει να κάνεις πολλά πράγματα.
Ευτυχώς υπήρξε μια έντονη κινητικότητα όλων των στελεχών της Δημοτικής Αρχής σε τομείς που πάντα πονάει ο Δήμος μας. Φιλότιμες προσπάθειες και εργατικότητα από πολλούς. Υπάρχουν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Μηχανής που είναι πολύ αξιόλογα και η σοβαρή λειτουργία τους γίνεται αντιληπτή ακόμα και σε αλλαγές νοοτροπίας που προσπαθούν να εμφυσήσουν. Είμαι αισιόδοξος, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να τους βοηθάμε με την άποψη μας και την συμπαράσταση μας στις δράσεις τους.
Για το κοινό καλό!
Στην πόλη της Ρόδου επειδή πλέον δεν μπορούν να γίνουν τα μεγάλα πράγματα εκτός ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εκτιμώ ότι πρέπει να είμαστε τέλειοι στα αυτονόητα. Τουλάχιστον της καθημερινότητας. Να μην αναφέρω τα αυτονόητα. Και βεβαίως πλήρης αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και προγραμμάτων που μόνο με αυτά θα υπάρξει η  διαφορά.
Πιστεύω ότι η εργατικότητα και η διαρκής κίνηση του Δημάρχου θα είναι καταλύτης ενεργοποίησης και ολοκλήρωσης διαδικασιών και θεμάτων. Και καλή συνεργασία όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου που διαθέτει αξιόλογους Αρχηγούς και μέλη.

3)    Πως είναι η ζωή όταν δεν έχεις …… στο κεφάλι σου ένα Δημοτικό Συμβούλιο;

-    Οπωσδήποτε είμαι απαλλαγμένος της καθημερινής πίεσης και του βάρους ευθύνης της συνεπούς και σκληρής δουλειάς στο Δήμο. Δεν ήταν για εμένα τόσο το βάρος των Δημοτικών Συμβουλίων, όσο το άγχος της ευσυνείδητης και μεθοδικής καθημερινής λειτουργίας που θα έφερνε αποτελέσματα για το καλό των πολιτών. Μην ξεχνάτε τις ευλογημένες δομές που δημιουργήσαμε και είχα την τύχη να πρωταγωνιστήσω, όπως προγράμματα Βοήθειας στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΑΜΕΑ, Κατασκηνώσεις, ΟΚΑΝΑ, ενοποίηση παιδικών σταθμών, κ.λ.π.
Για να γίνουν πολλά πράγματα που έγιναν, υπήρξε τεράστια ψυχική πίεση και πάντα με την αγωνία του αποτελέσματος. Τουλάχιστον από αυτά, όντως το κεφάλι μου είναι πιο ήσυχο και η ψυχή μου πιο ήρεμη. Το χρέος μου για την πόλη μου το έπραξα.
Την αγάπη των συμπολιτών μου την εισέπραξα απλόχερα σε 5 εκλογικές αναμετρήσεις. Και αυτό είναι που με ικανοποιεί σαν άνθρωπο. Τίμησα ολόψυχα απλά και συνετά, την τεράστια τιμή που μου έκαναν οι συμπατριώτες μου όλα αυτά τα 20 χρόνια. Ποτέ δεν πρόδωσα την εμπιστοσύνη τους.

4)    Θα σας ξαναδούμε στο προσκήνιο; Τελειώσατε με το ΠΑΣΟΚ;

-    Το ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι κινείται σε έναν χώρο που είναι απαραίτητος  και χρήσιμος για την πατρίδα.
Όλα όσα έγιναν θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσουν πολλούς να συγκεντρωθούν και να βάλουν μυαλό. Να ανασυγκροτηθούν και να ξεκινήσουμε όλοι από μία νέα βάση, με νέα δεδομένα και κυρίως με νέες νοοτροπίες, λειτουργίες και σκεπτικά.
Η δημοκρατική παράταξη πρέπει πάντα να είναι περήφανη και να κοιτάει τον κόσμο, χωρίς ντροπές και ενοχές. Αυτό έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια και θέλει επαναπροσδιορισμό των στόχων, φρέσκα άτομα ,πολλή  και σκληρή δουλειά για να ξαναβρεί τη χαμένη αίγλη της. Πιστεύω ότι πρέπει να καταλάβουν πολλοί ότι ο Λαός σαν τελικός κριτής μπορεί κάποια στιγμή να κάνει τα λάθη του, όμως ξέρει και τοποθετεί τους πάντες εκεί που πρέπει. Αυτό έπραξε και με το ΠΑΣΟΚ. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε ξανά, σιγά-σιγά, λάμψη, ελπίδα, καθαρότητα και περηφάνια σε όλον αυτό τον κόσμο της Δημοκρατικής Παράταξης που αποδοκίμασε και έφυγε.
Εγώ προσωπικά σας αισιόδοξος πάντα από τη φύση μου και συνεπής στις ιδέες μου και τα πιστεύω μου, αν μπορέσω να βάλω ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση της ανανέωσης ανασύστασης και ανασυγκρότησης των αξιών κυρίως της παράταξης θα το πράξω σαν χρέος μου προς τον τόπο μου.
Το τι θα φέρει για εμένα το μέλλον όσον αφορά την πολιτική μου παρουσία, θα το δείξει ο Θεός και οι συγκυρίες. Πάντως οι ανάσες που πραγματικά παίρνω αυτό το διάστημα με βοηθούν σημαντικά ώστε, όταν το επιθυμήσω και αισθανθώ χρήσιμος  και πάλι, τότε Ναι….
Είμαι ετοιμοπόλεμος!!!   
  

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...