ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το 90% των κτηνοτρόφων της Κω, της Λέρου και της Μεγίστης, αποκλείονται από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10 Ιανουαρίου 2018-ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το 90% των κτηνοτρόφων της Κω, της Λέρου και της Μεγίστης, αποκλείονται από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους»

Αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αποστόλου, στην πρόταση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για να δοθούν ενισχύσεις όχι μόνο στους κτηνοτρόφους των νησιών που είναι γαλακτοπαραγωγοί, αλλά και σε αυτούς που είναι κρεατοπαραγωγοί στα νησιά που επλήγησαν από το μεταναστευτικό. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επικαλείται την αρχική απόφαση 85/14538/8-2-2017 που εκδόθηκε και περιορίζει τις ενισχύσεις μόνο στους γαλακτοπαραγωγούς. Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει: «Η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να αξιοποιήσει τον κανονισμό 1613 και να επεκτείνει τις ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους που είναι παραγωγοί κρέατος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 90% των κτηνοτρόφων της Κω, αλλά και πολλοί κτηνοτρόφοι της Λέρου να μην δικαιούνται ενίσχυσης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κατανοήσει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού στα νησιά του Αιγαίου είναι ίδιες για όλους τους κτηνοτρόφους και θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και οι κτηνοτρόφοι που είναι κρεατοπαραγωγοί στους δικαιούχους της ενίσχυσης. Κατά δεύτερο λόγο, υπάρχει σύγχυση για το τι ακριβώς θα ισχύσει, σε ό, τι αφορά στις ενισχύσεις, για τους κτηνοτρόφους που παράγουν κρέας και γάλα, ως μικτού τύπου εκμεταλλεύσεις».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Απάντησης του Υπουργού. Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2017 Αρ.Πρ.: 1359/21-11-2017

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η Προς Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Άνιση αντιμετώπιση σε βάρος των κτηνοτρόφων παραγωγών κρέατος σε Κω και Λέρο, που αποκλείονται από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση»

Κύριε Υπουργέ,

Η Πολιτεία θέλοντας να στηρίξει τους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου που έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος, εξέδωσε, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απόφασης έκτακτης ενίσχυσης σε κτηνοτρόφους της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, της Κω και της Λέρου, συνολικού ύψους 1,68 εκ. ευρώ. Το παράδοξο, όμως, είναι ότι οι ενισχύσεις αφορούν στους κτηνοτρόφους που είναι παραγωγοί γάλατος και όχι σε αυτούς που είναι κρεατοπαραγωγοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 90% των κτηνοτρόφων της Κω, αλλά και πολλοί κτηνοτρόφοι της Λέρου να μην δικαιούται ενίσχυσης. Λόγοι ισονομίας αλλά και κριτήρια εξορθολογισμού επιβάλλουν την αντιμετώπιση αυτής της στρέβλωσης. Οι αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού στα πέντε αυτά νησιά είναι ίδιες για όλους τους κτηνοτρόφους. Θα πρέπει, συνεπώς, να συμπεριληφθούν και οι κτηνοτρόφοι που είναι κρεατοπαραγωγοί στους δικαιούχους της ενίσχυσης. Κατά δεύτερο λόγο, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα ισχύσει, σε ό, τι αφορά στις ενισχύσεις, για τους κτηνοτρόφους που παράγουν κρέας και γάλα, ως μικτού τύπου εκμεταλλεύσεις, με τη μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος να χρησιμοποιείται για την ιδιωτική παραγωγή τυριών σε άτυπες και μικρές τυροκομικές εγκαταστάσεις, και όχι στα ελάχιστα τυροκομεία του νησιού.

Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να τροποποιήσει την υπουργική απόφαση και να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και οι κτηνοτρόφοι που είναι παραγωγοί κρέατος. 2. Τι ακριβώς θα ισχύσει για τις ενισχύσεις σε ό, τι αφορά στους κτηνοτρόφους που παράγουν κρέας και γάλα σε μικτού τύπου εκμεταλλεύσεις;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΟΔΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ...
Για το δικό της μοναχικό, αλλά συναρπαστικό ταξίδι στους Αρκιούς, και τη μάχη που δίνει για τον...
Δελτίο Τύπου-Θέμα: Εορταστική λάμψη απέκτησε η Ρόδος και οι δημοτικές ενότητες. Ξεπέρασε κάθε...
Μ. Γλυνός στην ημερίδα του ΕΚΑΒ: «Να τελειώνουμε με την αδιαφορία» -Ο σημαντικός ρόλος του ΕΚΑΒ...