ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Ανασχεδιασμός του τομέα πυρασφάλειας και πολιτικής προστασίας στα μικρά νησιά. Ουσιαστικά ανοχύρωτες η Σύμη, η Λέρος και η Πάτμος»

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π ΟΥ-19 Απριλίου 2017 -ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Ανασχεδιασμός του τομέα πυρασφάλειας και πολιτικής προστασίας στα μικρά νησιά. Ουσιαστικά ανοχύρωτες η Σύμη, η Λέρος και η Πάτμος»

Την ανάγκη ανασχεδιασμού του τομέα πυρασφάλειας και πολιτικής προστασίας στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου αναδεικνύει με Ερώτησή του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας ότι νησιά όπως Σύμη, η Λέρος, και η Πάτμος είναι ουσιαστικά ανοχύρωτα στον τομέα της πυρασφάλειας και της πολιτικής προστασίας. Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι τα νησιά αυτά, είναι ανοχύρωτα σε περίπτωση πυρκαγιάς ή φυσικών καταστροφών, ενώ θα απαιτηθεί πολύτιμος χρόνος για να έρθει βοήθεια από άλλο μεγαλύτερο νησί, αν συνυπολογίσει κανείς και τις δυσκολίες πρόσβασης στο νησιωτικό χώρο. Κάποια, μάλιστα, νησιά, όπως η Σύμη και η Πάτμος δεν διαθέτουν αεροδρόμιο και η μεταφορά προσωπικού και βοήθειας πρέπει να γίνει μέσω θαλάσσης. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου προτείνει: - Τη δημιουργία Εθελοντικών Πυροσβεστικών κλιμακίων σε νησιά όπως η Σύμη, η Λέρος και η Πάτμος, που τη θερινή περίοδο ο πληθυσμός αλλά και οι ανάγκες πυροπροστασίας και πυρασφάλειας αυξάνονται. - Τη δημιουργία εθελοντικών δομών πολιτικής προστασίας με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης και με εκπαίδευση από το Πυροσβεστικό Σώμα. - Την παροχή πυροσβεστικών οχημάτων και εξοπλισμού για να μπορεί να λειτουργήσουν οι εθελοντικές δομές αλλά και για να διαθέτουν επιχειρησιακές δυνατότητες τα Εθελοντικά Πυροσβεστικά κλιμάκια.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα. Αθήνα, 19 Απριλίου 2017 Αρ.Πρ.: 5046/19-4-2017

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η Προς Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ανασχεδιασμός του τομέα πυρασφάλειας και πολιτικής προστασίας στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου»

Κύριε Υπουργέ,

Στα μικρά νησιά του Αιγαίου, εκεί που δεν υπάρχουν δομές του πυροσβεστικού σώματος, υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στους τομείς της πυροπροστασίας και της πυρασφάλειας, αλλά και στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Ουσιαστικά, τα νησιά αυτά, είναι ανοχύρωτα σε περίπτωση πυρκαγιάς ή φυσικών καταστροφών, ενώ θα απαιτηθεί πολύτιμος χρόνος για να έρθει βοήθεια από άλλο μεγαλύτερο νησί, αν συνυπολογίσει κανείς και τις δυσκολίες πρόσβασης στο νησιωτικό χώρο. Κάποια, μάλιστα, νησιά, όπως η Σύμη και η Πάτμος δεν διαθέτουν αεροδρόμιο και η μεταφορά προσωπικού και βοήθειας πρέπει να γίνει μέσω θαλάσσης. Εν όψει της θερινής περιόδου, αλλά και στο πλαίσια ενός ολιστικού ανασχεδιασμού των δομών πολιτικής προστασίας στα νησιά, το Υπουργείο σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, τους Δήμους των μικρών νησιών, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες. Ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει: - Τη δημιουργία Εθελοντικών Πυροσβεστικών κλιμακίων σε νησιά όπως η Σύμη, η Λέρος και η Πάτμος, όπου τη θερινή περίοδο ο πληθυσμός αλλά και οι ανάγκες πυροπροστασίας και πυρασφάλειας αυξάνονται. - Τη δημιουργία εθελοντικών δομών πολιτικής προστασίας με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης και με εκπαίδευση από το Πυροσβεστικό Σώμα. - Την παροχή πυροσβεστικών οχημάτων και εξοπλισμού για να μπορεί να λειτουργήσουν οι εθελοντικές δομές, αλλά και για να διαθέτουν επιχειρησιακές δυνατότητες τα Εθελοντικά Πυροσβεστικά κλιμάκια. Σήμερα οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος στα Δωδεκάνησα περιλαμβάνουν τις εξής δομές: - Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου - Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω - Πυροσβεστική Υπηρεσία Αεροδρομίου Ρόδου - Πυροσβεστική Υπηρεσία Αεροδρομίου Κω - Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρπάθου - Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λίνδου - Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Απόλλωνα Ρόδου - Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καλύμνου Καθίσταται σαφές ότι νησιά όπως η Λέρος, η Σύμη και η Πάτμος είναι ουσιαστικά ανοχύρωτα παρά το γεγονός ότι για τη Λέρο το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος είχε εγκρίνει την ίδρυση Εθελοντικού Πυροσβεστικού κλιμακίου.

Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την θωράκιση της Λέρου, της Πάτμου και της Σύρου στα ζητήματα της πυρασφάλειας, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας; 2. Υπάρχει σχεδιασμός για την ίδρυση και λειτουργία Εθελοντικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων σε αυτά τα νησιά με την παροχή εκπαίδευσης αλλά και του ανάλογου εξοπλισμού;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...