Κυβέρνηση-ζόμπι: "Ζει" μόνο λόγω δανειστών και υπό τον φόβο εκλογικού θριάμβου της ΧΑ

Και ξαφνικά, όπως συνήθως γίνεται με όλες τις φανταστικές ιστορίες, όπως τέτοια ήταν το περίφημο "succes story", όλα διαλύθηκαν: Το κερδοσκοπικό πάρτι των ομολόγων τελείωσε, η ναυαρχίδα των αποκρατικοποιήσεων ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ "μας τελείωσε", γενικώς και εν τέλει ήρθε και η ΕΡΤ για να "σκοτώσει" την κυβέρνηση, η οποία ακόμα και αν μετά από σήμερα το βράδυ συνεχίσει να υφίσταται θα είναι ένα από ζόμπι.

Η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι ελάχιστα πιθανή εκτός και αν οι εκτός Ελλάδαος διαχειριστές της χώρας, αποφασίσουν κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό δεν φαίνεται τώρα πιθανό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την λειτουργία της σα να μην συμβαίνει τίποτα.

Δεν αποκλείεται να έχουμε και διαδικασία διερευνητικών αφού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για να γλιτώσουν την ολική κατάρρευση, έχουν "στυλώσει" τα πόδια στο θέμα της ΕΡΤ και απειλούν να αυτοκτονήσουν (με εκλογές) παρά να συνεχίσουν να αργοπεθαίνουν (συμμετοχή στην κυβέρνηση που αποδομεί την εκλογική τους βάση).

Πρακτικά η κυβέρνηση αυτή υπάρχει ακόμα "στα χαρτιά" μόνο και μόνο γιατί αυτοί που την ελέγχουν από το εξωτερικό, θέλουν "τα λεφτά τους πίσω" ή καλύτερα "τα λεφτά ΜΑΣ στα ταμεία τους".

Υπάρχει κι ένας δεύτερος λόγος στον οποίο αναφέρθηκε χθες και η ... Μ.Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ: Ο μόνος σίγουρος κερδισμένος θα είναι ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή, ο οποίος θα αναδυθεί πανίσχυρος με 12-15% και 40-50 έδρες "κλειδωμένες", όπως τόνισε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Και βέβαια από τις κάλπες θα προκύψει εξαερωμένο το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι το μόνο που θα έχουν να πουλήσουν είναι το ... "κορμί τους" είτε στη ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, μετεκλογικά, αφού τα ποσοστά τους θα κινηθούν μεταξύ του 3 και του 5%.

Όλα αυτά βέβαια έχουν άμεσο αντικρυσμα στην οικονομία.

Στις 19.33 ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται στις 891 μονάδες, με πτώση 3,00% και ισοτιμία δολαρίου ευρώ - δολαρίου 1,33395 δολάρια.

Πάντως οι ξένες αγορές δεν "βλέπουν" εκλογές στην Ελλάδα και συμπεριφέρονται "πολιτισμένα":

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,60%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 καταγράφει κέρδη 0,71%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 0,49%.

Στο Τόκιο ο δείκτης NIKKEI 225 έκλεισε στις 13.033,12 μονάδες, με άνοδο 2,73%. Οι Financial Times, με αφορμή την υποβαθμιση του Χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές από τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη MSCI, μιλούν για επιβεβαίωση αυτού "που όλοι γνώριζαν: Η Ελλάδα είναι μια καταδυόμενη αγορά".

"Στην Ελλάδα, ο συνδυασμός της νέας πολιτικής αναταραχής και της αποβολής από το βασικό παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη έγινε αρνητικά αποδεκτός από τους επενδυτές. Ο ΟΤΕ, μία από τις δύο ελληνικές εταιρίες που μετέχουν στον MSCI Word, υποχώρησε κατά 7%, ενώ ο ΟΠΑΠ – η δεύτερη – κατέγραψε οριακές απώλειες. Συνολικά, ο χρηματιστηριακός δείκτης στην Αθήνα υποχώρησε κατά 3%, αλλά σε διάστημα 4 εβδομάδων η πτώση ξεπερνά το 20%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων βρίσκονται και πάλι πάνω από το 10%."

Εκθεση- φωτιά δημοσίευσε και η Moody's η οποία εκτιμά πως το κλείσιμο της ΕΡΤ και η αποτυχία στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων απειλούν την κυβερνητική συνοχή, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να είναι πλέον ορατό.

Σύμφωνα με τη Moody's, "χωρίς συμβιβασμό μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, το ρίσκο νέων εκλογών αυξάνεται, κάτι που είναι πιστωτικά αρνητικό», ενώ παράλληλα βλέπει και νέα δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα, καθώς όπως επισημαίνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει βγει εκτός στόχων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό ύψους".

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είτε με κάποιο συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής, είτε υπάρξουν σημαντικές κυβερνητικές αλλαγές, έστω και αν δεν οδηγηθούμε σε εκλογές, συμβαίνει αυτό το οποίο από χθες είχαμε σημειώσει: Η κυβέρνηση έχει "πεθάνει" αλλά δεν το έχει καταλάβει. Μιλάμε δηλαδή μια κυβέρνηση-ζόμπι...

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...