Και το όνομα αυτής...Του Θάνου Ζέλκα

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ...

-Θα μπορούσαμε να βαπτίσουμε "Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας" μια κυβέρνηση που θα τιμούσε πραγματικά και ουσιαστικά τον τίτλο που της αποδόθηκε. Να ενώσει δηλαδή την διαμελισμένη ελληνική κοινωνία που βάλλεται ακατάπαυστα την τελευταία πενταετία από τους πειραματισμούς, την ανοργανωσιά, την έλλειψη σχεδίου, τη ματαιοδοξία και την προχειρότητα όσων τάχα θέλησαν να την βγάλουν από το τέλμα.

Μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε καταρχάς ως επίκεντρο το έθνος και την προστασία της υλικής και πνευματικής του κληρονομιάς. Θα νομοθετούσε και θα ασκούσε την εκτελεστική εξουσία με βάση αυτό και όχι με βάση εξωτερικούς παράγοντες. Θα αναθεωρούσε όλες τις παθογένειες που οδήγησαν το κράτος στη πτώχευση και θα ξεκίναγε από μηδενική βάση την ανασυγκρότηση. Θα έκανε μια στοιχειώδη αξιολόγηση των κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων και θα απέδιδε αυτό που αναλογεί στον καθένα. Αυτό ονομάζεται αξιοκρατία, ασχέτως αν έπαψε να υφίσταται στη χώρα εδώ και κάποιες δεκαετίες.

Μια τέτοια κυβέρνηση θα ξεκίναγε τις μεγάλες τομές από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Θα εισήγαγε τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής και διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης του πολίτη και θα τα ανήγαγε σε μείζονα. Θα επιβράβευε την πρωτοβουλία των δασκάλων που ενισχύουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών τους και δεν θα τους τσουβάλιαζε με όσους απλά κάνουν αυτά που ορίζει ο νόμος. Θα προσπαθούσε να οξύνει την κρίση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίνοντας βάρος στο πείραμα, στην παρατήρηση και στις ομαδικές εργασίες και όχι στην στείρα αποστήθιση τύπων και ημερομηνιών. Θα επιβράβευε ουσιαστικά την έρευνα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα μετέτρεπε τα πανεπιστήμιά μας στην ατμομηχανή της χώρας.

Μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα "έπνιγε" όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με δυσβάσταχτους φόρους επειδή τα προηγούμενα χρόνια αλληθώριζε μπροστά στη ρεμούλα μιας μερίδας εξ αυτών. Θα επιβράβευε με φοροελαφρύνσεις όσους υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους όλα αυτά τα χρόνια και θα φρόντιζε να αποκαταστήσει τις αδικίες που δημιούργησε η λανθασμένη πολιτική όλων αυτών των χρόνων. Θα έδινε κίνητρα στους νέους επιστήμονες να ασχοληθούν με την ελεύθερη αγορά και ουσιαστική βοήθεια απαλλάσσοντάς τους από ασφαλιστικές εισφορές και βάζοντας τους έναν συμβολικό φόρο για τα πρώτα δύο χρόνια μέχρι να ορθοποδήσουν. Θα έδινε κάποια "μπόνους" σε όσους καινοτομούν και σε εκείνους που κρατούν ψηλά το όνομα της χώρας στο εξωτερικό με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Μια τέτοια κυβέρνηση θα προσπαθούσε να παροτρύνει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να εκσυγχρονιστούν ώστε να μπορούν τα προϊόντα μας να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές ενώ παράλληλα θα έδινε περισσότερα κίνητρα στους νέους ώστε να στραφούν στον πρωτογενή τομέα. Θα προσπαθούσε επίσης με στοχευμένες κινήσεις να κάνει τον καταναλωτή να προτιμά τα ελληνικά προϊόντα έναντι των εισαγόμενων.

Μια τέτοια κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι ο πολιτισμός και οι φυσικές ομορφιές είναι οι γεννήτορες του τουρισμού θα έδινε περισσότερο έμφαση σε αυτά και όχι στις πολιτικές του πρόσκαιρου κέρδους του all inclusive, που συγκεντρώνει το χρήμα στα χέρια των λίγων και των πολυεθνικών εταιριών ενώ υποδουλώνει το εργατικό δυναμικό. Θα φρόντιζε να αναδείξει τα μνημεία μας, την παράδοσή μας, την κουζίνα μας και όλες τις ομορφιές που κρύβει αυτή η χώρα εκμεταλλευόμενη τις νέες τεχνολογίες και κυρίως τους νέους που ξέρουν να τις χειρίζονται καλύτερα απ' όλους.

Μια τέτοια κυβέρνηση με τις παρούσες συνθήκες δυστυχώς δεν θα μπορούσε να υπάρξει για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί οι πολιτικοί μας δεν μπορούν ούτε να ξεγαντζωθούν από τα αξιώματα ούτε να θεραπευθούν από την ασθένεια των δελτίων τύπου και των "κατόπιν ενεργειών μου". Δεύτερον γιατί τα "τζάκια" δεν θα έχουν τον πρώτο λόγο. Τρίτον γιατί οι εξωτερικοί παράγοντες στους οποίους παραδόθηκε η κυριαρχία της χώρας λόγω του τεράστιου δανεισμού δεν επιθυμούν καινοτομίες στην διακυβέρνηση της χώρας. Άρα ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ας βαπτίσουμε τη νέα κυβέρνηση που σχεδιάζεται με τον όρο που θα αποδίδει καλύτερα τόσο τη σύνθεση όσο και την αποστολή της. Κυβέρνηση Φρανκεστάιν.

--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής



Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...