Η Liberation φωνάζει: Ενας λαϊκός θυμός θα τιμωρήσει μια μέρα την παράλογη λιτότητα της Ευρώπης

Ενας λαϊκός θυμός θα τιμωρήσει μια μέρα την παράλογη πολιτική που επιβάλλει εδώ και επτά χρόνια η άρχουσα τάξη της Ευρώπης. Επτά χρόνια λιτότητας, επτά χρόνια δυστυχίας, γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Liberation, μετά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης.


Και συνεχίζει η εφημερίδα:
Τα τελευταία νούμερα είναι αποκαλυπτικά: η οικονομία της ευρωζώνης έπαψε να αναπτύσσεται εδώ και έξι μήνες και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του αποπληθωρισμού, γεγονός που επιφυλάσσει επιπλέον δυστυχία.
Η Ευρώπη είναι η μοναδική περιοχή στον κόσμο που συνδιάζει επικίνδυνες οικονομικές ανισότητες, στάσιμη παραγωγή και μαζική ανεργία. Διάσημοι οικονομολόγοι εκ των οποίων και νομπελίστες, όπως ο Stiglitz και Krugman, που δεν είναι ακριβώς λαϊκιστές, το είχαν προβλέψει: ήταν καταστροφικό να προσθέσει κανείς στην οικονομική πολιτική λιτότητας την περικοπή των προϋπολογισμών.

Από δογματισμό ή από απληστία, η ηπειρωτική ολιγαρχία δεν είδε το πρόβλημα, κρίνοντας ότι τα συμφέροντα της οικονομίας -δηλαδή τα δικά της- έπρεπε να περάσουν μπροστά από τα συμφέροντα των λαών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στραγγάλισε την ανάπτυξη. Οι παραλογισμοί των Βρυξελλών για περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς την αποτελείωσε. Κάποιοι αντιλήφθηκαν το μέγεθος του παραλογισμού, όπως ο Μάριο Ντράγκι. Αλλά το κακό είχε γίνει ήδη.
Ποιό είναι το λάθος του Φρανσουά Ολάντ; Οτι έπεσε σε αυτή την παγίδα. Σίγουρα χρειαζόταν μεταρρυθμίσεις. Σίγουρα δεν έπρεπε να μεγεθύνουμε τα ελλείμματα και να ζούμε αενάως με δανεικά. Αλλά την ίδια στιγμή έπρεπε να κόψουμε τις γέφυρες με τον ευρωπαϊκό μαρασμό και τα δόγματα της οικονομίας. Η λιτότητα που δεν φέρνει αποτελέσματα κάνει την οικονομία της Γαλλίας αναιμική και απελπίζει την κεντροαριστερά. Είναι πολύ αργά για να αντιδράσουμε; Τα φάρμακα είναι γνωστά: επανεκκίνηση, πιο ελαστική πολιτική, μεταρρυθμίσεις στις δομές και αναβολή των στόχων του προϋπολογισμού. Μένει μια μικρή ελπίδα...


Στόχος του Ολάντ η περικοπή μισθών
Το Σύμφωνο Ευθύνης με τις επιχειρήσεις, το οποίο έχει στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους, παραμένει για τον Ολάντ προτεραιότητα για το 2014 ως βασική μεταρρύθμιση της οικονομίας.

Στην παρατήρηση ότι ο κοινωνικός διάλογος είναι συχνά δύσκολος, εξαιτίας των εμποδίων που συχνά προβάλλουν η εργοδοσία ή τα συνδικάτα, ο Γάλλος πρόεδρος για πρώτη φορά διεμήνυσε ότι προτίθεται να πάρει αποφάσεις ακόμα και εάν δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση.


Ο Βαλς προετοιμάζει τους Γάλλους για έναν δύσκολο Σεπτέμβριο

Στην ίδια γραμμή της λιτότητας είναι και ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος δέχεται επιθέσεις για την πολιτική του και το Σύμφωνο Ευθύνης. Την Κυριακή, ο Βαλς με συνέντευξή του στο Journal du Dimanche δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική και χαρακτήρισε τους επικριτές του στον χώρο της κεντροαριστεράς «ανεύθυνους».
«Πρόκειται να εξοικονομήσουμε 50 δισ. στα τρία επόμενα χρόνια από το Σύμφωνο Ευθύνης και αυτό θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή Γαλλία» δήλωσε.
Διαβάστε περισσότερα

    

Πηγή: Η Liberation φωνάζει: Ενας λαϊκός θυμός θα τιμωρήσει μια μέρα την παράλογη λιτότητα της Ευρώπης | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/167014#ixzz3AktYYtks

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...