Η φωνή των αδέσποτων στην προεκλογική Κάρπαθο, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

 

 

Τέσσερις, πέντε ή μήπως δυο, θα είναι οι παρατάξεις και αντίστοιχα οι υποψήφιοι, που θα διεκδικήσουν την δημαρχιακή καρέκλα της Καρπάθου;

Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές κι ακόμη φαίνεται πως οι ζυμώσεις για την ολοκλήρωση των συνδυασμών είναι η άμεση προτεραιότητα των εκλογικών θεμάτων.

Το κλίμα μπορεί ακόμη να μην έχει ζεσταθεί, ωστόσο οι σκέψεις τριγυρνούν στον τρόπο που μέχρι σήμερα αντιμετωπίστηκαν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς από το Δήμο του νησιού. Και, για να σας προλάβω, γράφω Δήμο όχι γιατί θέλω να αθωώσω κανέναν από τους υπόλοιπους εκλεγμένους φορείς που δεν ενεργούν για το θέμα, γιατί τον Δήμο ορίζει ο νόμος. Έτσι δεν συζητάμε για φιλευσπλαχνία, οι φιλόζωοι δεν ζητούν ιδιαίτερες ευαισθησίες από εκλεγμένους και υποψήφιους.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετά κρούσματα, με την Κάρπαθο να δυσφημίζεται εντονότατα. Αποκορύφωμα όλων των περιστατικών η ακόμη ανεξιχνίαστη υπόθεση του κρεμασμένου σκύλου στις αρχές του 2018, αυτή η θλιβερή είδηση έκανε τον γύρο της χώρας και μαύρισε τις ψυχές μας. Βέβαια ας μην ξεχνάμε και τις περιπτώσεις εγκατάλειψης κουταβιών σε κάδους, αλλά και κείνα τα ταλαίπωρα γατιά, που ψοφάνε (ακόμη και από φόλες) τις περισσότερες φορές αβοήθητα. 

Ωστόσο μέχρι σήμερα  από το Δημοτικό Συμβούλιο, πέρα από αποφάσεις και ανακοινώσεις, δεν είδαμε πράξεις. Δεν προσπάθησε να εξασφαλίσει ένα έστω μικρό ποσό από το Υπουργείο Γεωργίας.

Μόλις πριν λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε αυτήν διατίθεται σε 107 Δήμους, συνολικό πόσο 600.000 ευρώ, για τη λειτουργία κατα­φυγίων και τη σίτιση αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Είναι κρίμα, όμως η Κάρπαθος δεν συμμετέχει σε καμμιά αντίστοιχη δράση. 

Ακόμη χειρότερα, δεν κατάφερε να εκταμιεύσει τις πρώτες 20.000 ευρώ, ποσό που από το 2016 έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και υπόσχεται ότι θα δοθεί για φροντίδα (εμβολιασμοί και στειρώσεις) των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. 

  • Όταν τα αυτονόητα ζητήματα μετατρέπονται σε άλυτα προβλήματα, πιο απλά, αν αυτοί που θέλουν να κρατούν τον κάβο στο χορό της πολιτικής δεν μπορούν να προσφέρουν το ελάχιστο στους τετράποδους κατοίκους του νησιού, τότε πως να τους εμπιστευτείς σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα;

Η υπόθεση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, για πολλούς Καρπάθιους, ίσως να μην είναι η σπουδαιότερη, όμως δείχνει τον πολιτισμό μας, την παιδεία, μιλά για το ήθος μας. 

Σε ένα ανερχόμενο νησί που δέχεται περισσότερους από 80.000 καλοκαιρινούς επισκέπτες, θα περίμενε κανείς το Δημοτικό Συμβούλιο να βλέπει τα αδέσποτα τουλάχιστον ως τους τετράποδους διαφημιστές του τόπου και να ψάχνει τρόπους για να καλυτερέψει τη ζωή τους. 

Εύκολα θα μπορούσα να κατηγορήσω τους αδιάφορους ιδιοκτήτες, εκείνους που δεν στειρώνουν, δε φροντίζουν τα ζώα τους κι έπειτα να σταυρώσω τα χέρια, να θάψω την υπόθεση και να ασχοληθώ με ένα ανθρώπινο θέμα, από εκείνα που χρονίζουν στην Κάρπαθο.

Πως μπορούν να ξεχαστούν οι ζωντανές υπάρξεις

Όταν σκύλοι και γάτες, κάθε τόσο βρίσκονται πεταμένα ή δεμένα και σκελετωμένα πάνω στα βουνά του νησιού; 

Κι αν δεν φροντίσει ο Δήμος, ας το γράψω ακόμη μια φορά, είναι και ο υπεύθυνος από τον νόμο, ποιος θα ασχοληθεί με αυτές τις ψυχές;  Δικαιολογίες δε χωρούν.

Είναι αδιαφορία ή μήπως πρόκειται για αδυναμία κι ανημποριά; 

Λίγα χρόνια πίσω είχαμε τον Γερμανό κοινωνιολόγο Άλφ, έναν ξένο εθελοντή που από το 1999 μέχρι το 2014, δούλεψε εθελοντικά για τα αδέσποτα της Καρπάθου. Σήμερα και πάλι σταθήκαμε τυχεροί, η βοήθεια έρχεται απ΄έξω.

Και πάλι σταθήκαμε τυχεροί, αυτή τη φορά είναι η Ολλανδέζα Josevan Rossum, που έχει μαζέψει και περιθάλψει δεκάδες καρπαθόσκυλα και, το σημαντικότερο, τους έχει βρει οικογένειες στην κεντρική Ευρώπη! Κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι, έφτασαν να την κατηγορούν και να λένε ότι κάνει κακό στον τόπο. Να αναφέρουμε και τις ατομικές δράσεις των φιλόζωων του νησιού, χάρις σε αυτές τα αδέσποτα έχουν φαγητό και νερό. 

Επιτέλους θα δούμε να κινείται κάτι για τους τετράποδους κατοίκους της Καρπάθου; Μπορεί οι ίδιοι να μην ψηφίζουν, όμως έχουν δικαίωμα στη ζωή κι αυτό δεν αμφισβητείτε.

Τα αδέσποτα της Καρπάθου δεν παρακαλούν για φροντίδα, έχουν φωνή και την απαιτούν!

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...