Η Μακιαβελική Γερμανία- Του Θάνου Ζέλκα

Η ΜΑΚΙΑΒΕΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-Είναι παραπάνω πλέον από έκδηλο πως ο κυνισμός του Γερμανού υπουργού οικονομικών Σόιμπλε είναι ικανός να ταράξει ακόμα και την ηρεμία Αγιορείτη Μοναχού και αυτό φρόντισε να το κάνει για μία ακόμα φορά σαφές στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Εκεί ούτε λίγο ούτε πολύ με το γνωστό του ύφος φρόντισε μέσα από στιχομυθία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να πει για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι “είναι η εφαρμογή (των μέτρων) ανόητε!”. Κι ενώ στην ουσία προσέβαλε το συνομιλητή του, ουδέποτε το παραδέχθηκε ο ίδιος. Προκειμένου όμως να μη δημιουργήσει μεγαλύτερο διπλωματικό επεισόδιο έβγαλε εκπρόσωπό του να ανασκευάσει.

Η αλήθεια είναι πως δε ξέρω τι είναι πιο ενοχλητικό. Το γεγονός ότι ένας υπουργός οικονομικών προσέβαλε τον πρωθυπουργό της χώρας μας και δεν “άνοιξε ρουθούνι” σε μια τόσο υψηλού επιπέδου συνάντηση ή το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικώς παρουσιάζεται ως η Αυτού Εξοχότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί κυνικά να λέει ότι θέλει; Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σόιμπλε δείχνει την αποικιοκρατική αντίληψη που έχει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώντας τους λαούς ιθαγενείς που πρέπει να φιλούν τη “μπότα” της Γερμανίας σε κάθε ευκαιρία.

Αυτά όμως είναι τα επακόλουθα μιας νερόβραστης αντίληψης της πολιτικής σε όλη την Ευρώπη. Βάλανε τη θηλειά σε μια χώρα οι κατέχοντες το χρήμα και κάθε φορά που θέλουν να απειλήσουν τους άλλους λαούς, τη σφίγγουν λίγο παραπάνω ίσα ίσα να την κρατούν ζωντανή. Κι επειδή λόγω και των ιστορικών καταβολών τους έχουν εμπειρία από βασανιστήρια και αγχόνες, θέλουν να εξευτελίσουν με κάθε τρόπο τον πρώην επαναστάτη που τόλμησε να αμφισβητήσει την ηγεμονία τους. Κι έτσι θα κάνουν από δω και πέρα σε όποιον σκεφθεί να φύγει από τα γρανάζια τους.

Η μακιαβελική ηγεμονία των Γερμανών βρίσκεται στον κολοφώνα της δόξας της. Ασύδοτα και κυνικά επιβάλλουν τις πολιτικές τους, χειραγωγούν τα μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποιούν τις συνθήκες κατά το δοκούν, δεν υπολογίζουν την ισοτιμία των λαών που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ σύντομα θα εφαρμόσουν, όσο κι αν το αρνούνται, το δόγμα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. Οι υποτακτικοί θα έχουν την τιμή να τους υπηρετούν στο ίδιο βαγόνι, οι ατίθασοι θα ταξιδεύουν στα φορτηγά.

Ποιός θα τους εμποδίσει; Προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποιος στον ορίζοντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα βρεθούν μια χούφτα τρελοί να ξεσηκώσουν την Ευρώπη. Αν η πείνα φανεί για τα καλά και αν αναδειχθεί σύντομα το πολύ κακό τους πρόσωπο, τότε δεν θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να γίνει η ανατροπή. Η αλαζονεία τους είναι τέτοια που δεν αφήνει την ιστορία να τους διδάξει. Δύο φορές κατατροπώθηκαν με αυτή τους τη στάση και οδεύουν ολοταχώς προς την τρίτη.

Οι μάσκες έπεσαν. Δεν είναι πλέον ούτε η προστασία του κοινού μας νομίσματος, ούτε η προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι ξεκάθαρα παιχνίδια εξουσίας έναντι των τριών άλλων μεγάλων παικτών - Κίνα, Αμερική, Ρωσία. Ξέρουν πως σε αυτή τη μάχη θα επιβιώσουν μόνο δύο για να σχηματιστεί το παγκόσμιο δίπολο. Ο ένας πόλος θα είναι οι Κινέζοι. Οι υπόλοιποι παλεύουν για να αποτελέσουν τον δεύτερο.

Σ’ αυτή την παγκόσμια σκακιέρα, η Ελλάδα αποτελεί ένα μικρό πιόνι. Θεωρητικά ασήμαντο όταν στο τραπέζι υπάρχουν ίπποι, πύργοι, αξιωματικοί και βασίλισσες. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει ακόμα στην παρτίδα. Κι όσο υπάρχει, κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι είναι ικανή να κάνει. Κι ίσως στο τέλος να καθορίσει και την ίδια την παρτίδα...

------

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

Δελτίο Τύπου - ΘΕΜΑ: Με το λιοντάρι του Ολυμπιακού Παναγιώτη Κελεσίδη ο Δήμαρχος Ρόδου -Την...
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Ομαδικά εργαστήρια πληροφόρησης και συμβουλευτικής για ανέργους και εργαζομένους...
«Ο κ. Τσίπρας πήγε πρόσφατα στην Τουρκία. Εύχομαι να μη συζήτησε μια λύση τύπου Μακεδονίας για το...
Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 21 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ -...