Η καλλιτεχνική διαμονή σύγχρονης κεραμικής στο Κατάλυμα της Γαλλίας προσελκύει το ενδιαφέρον μαθητών, κοινού και της καλλιτεχνικής κοινότητας της Ρόδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η καλλιτεχνική διαμονή σύγχρονης κεραμικής στο Κατάλυμα της Γαλλίας προσελκύει το ενδιαφέρον μαθητών, κοινού και της καλλιτεχνικής κοινότητας της Ρόδου

 

Τέσσερα (4) σχολεία της πόλης μας επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα το εργαστήριο κεραμικής του Καταλύματος της Γαλλίας καθώς και την έκθεση φωτογραφίας με τα παραδοσιακά επαγγέλματα του Αιγαίου.

Τους μαθητές υποδέχθηκε η επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας κα Αλίκη Μοσχή, η οποία  τους ξενάγησε στο ιστορικό κτίριο του Καταλύματος της Γαλλίας, αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της προξενικής αρχής στη Ρόδο, απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών και τους συνόδευσε στην έκθεση φωτογραφίας «Προσωπογραφίες του Αιγαίου» των διακεκριμένων φωτογράφων Πέτρου και Κωνσταντίνου Σοφικίτη.

Στο εργαστήριο κεραμικής του Καταλύματος οι μαθητές συνάντησαν τις δύο κεραμίστριες σε καλλιτεχνική διαμονή Κωνσταντίνα Λαζαρίδου και Chloe Vernerey   καθώς και την  καλλιτεχνική συντονίστρια Elina Belou, οι οποίες τους ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο του πηλού και μοιράστηκαν μαζί τους τις γνώσεις και την αγάπη τους για την κεραμική.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, οι περισσότεροι για πρώτη φορά, την διαδικασία της δημιουργίας μικρών αντικειμένων από πηλό. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των παιδιών, αρκετά εκ των οποίων εξέφρασαν την επιθυμία να παρακολουθήσουν μαθήματα κεραμικής κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στο τέλος της επίσκεψης η επίτιμη πρόξενος προσέφερε στους μαθητές εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με τη γαλλική και τις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Τα σχολεία που επισκέφθηκαν το Κατάλυμα της Γαλλίας είναι:

 Το 6o Δημοτικό Σχολείο πόλεως Ρόδου, τάξεις Ε1 και Ε2, με τους/τις  εκπαιδευτικούς   κ. Σ. Μπαλάσκα και κυρίες Χ . Ξυνού  Μ. Μπάτσιου και Τ. Υψηλάντη Χιώτη.

Το 1ο ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών με τους εκπαιδευτικούς, κ. Ν. Σαρούκο και κυρίες Ι. Παρασκευοπούλου και Κ. Τσικνάκη.

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου τάξη  Α’, με τις καθηγήτριες κυρίες Α. Μάκαρη, Μ.Μαυριδή, Σ. Ρούσου και Β. Μαζή.

6ο Γυμνάσιο Ρόδου τάξεις Α3 και Γ3, με την υποδιευθύντρια κυρία Ελένη Ζαφειρίου και τις καθηγήτριες κυρίες Μ. Μαλάκου και Ι. Σπανού

Εξάλλου οι κεραμίστριες Κωνσταντίνα Λαζαρίδου και Chloe Vernerey είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε μια ξεχωριστή βραδιά τη δουλειά τους μέσα από προβολές καθώς και την ερευνητική τους εργασία στη Ρόδο που βρίσκεται σε εξέλιξη,  σε ντόπιους καλλιτέχνες και το φιλότεχνο κοινό του νησιού. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα εκτεθούν στις 10 Νοεμβρίου στις 19:00 σε έκθεση ανοιχτή στο κοινό, στο Κατάλυμα της Γαλλίας.

Η καλλιτεχνική διαμονή συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και έχει τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών  Αθηνών και της Γαλλικής Προξενικής Αρχής Ρόδου.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...