Η διαφορετικότητα πρέπει να χτίζει και όχι να γκρεμίζει τον κόσμο

δελτίο τύπου-Η διαφορετικότητα πρέπει να χτίζει και όχι να γκρεμίζει τον κόσμο -Η τοπική κοινωνία της Ρόδου απέδειξε ακόμη μια φορά ότι μέσα από τη συνεργασία και τη συλλογικότητα τα κοινωνικά προβλήματα μπορούν να αμβλυνθούν και να βρουν διεξόδους. Άνθρωποι όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο στην ευρωπαϊκή καμπάνια “No more bricks in the Wall Campaign” ενώνοντας τις φωνές του και διεκδικώντας ένα αλληλέγγυο κόσμο μεταξύ των γενεών, αλλά και της διαφορετικότητας. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ρόδου με την κα. Άννα Ζωάννου αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και με το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας συνεχίζοντας την άριστη συνεργασία του με την κα. Βάσω Παπαδημητρίου - Ξεπαπαδάκη, αντιδήμαρχο προγραμματισμού και διοίκησης και πρόεδρο της ΑΝΔΩ με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου σχεδίασαν και οργάνωσαν μια καινοτόμα πρωτοβουλία, που απευθυνόταν σε μαθητές, άτομα τρίτης ηλικίας, ΑΜΕΑ και ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Από το Μάιο οι δυο προαναφερόμενοι φορείς ξεκίνησαν workshops σε σχολεία, στο ΚΑΠΗ και σε ΜΚΟ του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ρόδου. Ως ερέθισμα προβλήθηκε η ιστοσελίδα http://premnt15006.wixsite.com/environmental-immigr του ΜΠΣ «Εκπαίδευση με χρήση Νέων Τεχνολογιών» του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κεντρική ιδέα ήταν να γραφτούν σκέψεις, μηνύματα και συναισθήματα για το προσφυγικό ζήτημα πάνω σε ντυμένα λευκά κουτιά παπουτσιών (που το καθένα συμβόλιζε έναν τούβλο από το τοίχο της μετανάστευσης). Συνολικά φιλοτεχνήθηκαν 37 έργα που εκτέθηκαν στο εκθεσιακό χώρο της πύλης D’ Amboise στην Μεσαιωνική Πόλη στις 20 Ιουνίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων από τους: • Μαθητές του Δημοτικών Σχολείων πόλεως Ρόδου: o 3ου με τη Διευθύντρια κα. Στουππή Τσαμπίκα o 14ου με τη Διευθύντρια κα. Μακρογιάννη Τσαμπίκα o 15ου με το Διευθυντή κ. Μαντζάνο Δημήτρη • Μαθητές Γυμνασίων Σχολείων πόλεως Ρόδου: o 1ου (Καπνοβιομηχανία) με τη διευθύντρια κα. Βογιατζή Μαριέττα o 4ου με το Διευθυντή κ. Τσαταλιό Νίκο o 6ου (Οικοκυρική) με τη Διευθύντρια κα Ξανθούλη Παρασκευή, • Τους Προσκόπους του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Ρόδου • Τα μέλη o του ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου με την κα. Τσούλου Μαρία o του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ Εστία και του ΚΗΦΗ Αγίων Αποστόλων της ΑΜΚΕ Δήμου Ρόδου με τον πρόεδρο τον κ. Πετράκη Σωτήρη o της ΧΕΝ Ρόδου με την πρόεδρο κα. Μουτάφη Δέσποινα

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης μαθητές του 6ου Γυμνασίου Ρόδου (Οικοκυρική) συνοδευόμενα από την κα. Μωραΐτη Νικολία, εκπαιδευτικό, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρι Storytelling του ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεως Υγείας» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με την καθοδήγηση της κας Λίνας Φιλιππάκη εκπαιδευτικό του 4ου ΓΕΛ δημιούργησαν με δικό τους σενάριο και σκηνοθεσία βίντεο για το προσφυγικό ζήτημα με τίτλο: «Φωνές παιδιών … Ένα ταξίδι….. Πολλά πρόσωπα … Με προορισμό;»

Με εφόδιο την ενσυναίσθηση της θέσης των προσφύγων όλοι οι συμμετέχοντες και επισκέπτες της έκθεσης συνέκλιναν στην κοινή παραδοχή ότι η διαφορετικότητα πρέπει να χτίζει και όχι να γκρεμίζει τον κόσμο μας.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...