"Η έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής στο μεταναστευτικό - προσφυγικό γεννά προβλήματα και κινδύνους "

"Η έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής στο μεταναστευτικό - προσφυγικό γεννά προβλήματα και κινδύνους " -Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για τον εγκλωβισμό πλήθους μεταναστών και προσφύγων σε νησιά και περιοχές, με αποτέλεσμα να υπερβαίνεται η δυνατότητα των δομών ακόμα και, αριθμητικά, ο πληθυσμός των κατοίκων. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπενθυμίζει στον Υπουργό παλαιότερη "απροβλημάτιστη" απάντησή του στο ίδιο ερώτημα και τον ρώτα τι σκοπεύει να πράξει για την αποσυμφόρηση των περιοχών και των hotspots καθώς και ποια μόνιμη λύση σκοπεύει να δώσει στο πρόβλημα.

Ολόκληρη η Ερώτηση ακολουθεί:

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

21.09.2017

Αρ. Πρωτ.: 8956/21-9-17

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ι. Μουζάλα

Θέμα: «Εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά»

Είχα υποστηρίξει στη Βουλή εξ' αρχής, πριν την ίδρυσή τους, ότι τα Hot Spots στα νησιά θα κατέληγαν να γίνουν χώροι εγκατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών και όχι χώροι προσωρινής διαμονής με στόχο την καταγραφή τους όπως έχει επανειλημμένα υποστηρίξει η Κυβέρνηση. Είχα μάλιστα προτείνει, σε αντίστοιχη συζήτηση στη Βουλή, να υπάρχει ένα πλοίο ειδικά για να τους μεταφέρει προς την ενδοχώρα, χωρίς καθυστερήσεις.

Δυστυχώς, τίποτα από αυτά δεν έγινε και τώρα με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών Ευσέβιος εκδηλώνει την ανησυχία του αναφέροντας επίσης ότι στο Βαθύ οι χιλιάδες μετανάστες είναι σχεδόν ισάριθμοι με τους μόνιμους κατοίκους, χωρίς να υπάρχει υποδομή και δυνατότητα φιλοξενίας τους καθώς η διαθέσιμη δομή είναι μερικών εκατοντάδων θέσεων. Ανάλογη επιστολή έστειλε αρμοδίως και ο Δήμαρχος Λέσβου.

Τέτοιες συνθήκες είναι επόμενο να αναστατώνουν την κοινωνική και οικονομική ζωή οποιουδήποτε τόπου. Πολλά νησιά βρίσκονται ή θα βρεθούν σύντομα σε ανάλογη θέση. Οι κάτοικοι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι μπροστά στην απουσία αποτελεσματικής πολιτικής και την συνέχιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και οι δε εισερχόμενοι πληθυσμοί είναι εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους λόγω της έλλειψης επαρκών υποδομών.

Πριν από 10 μήνες στην Ερώτησή μου 1535/28.11.16 προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής με τίτλο «Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για το προσφυγικό;» είχα διατυπώσει την ίδια ανησυχία γράφοντας ότι οι εισερχόμενοι εγκλωβίζονται στα νησιά και δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα.

Η απάντηση που μου δόθηκε (19-12-2016) από τον Υπουργό κ. Μουζάλα έλεγε μεταξύ άλλων:«...το προσφυγικό ζήτημα δεν αφορά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά στο σύνολο της χώρας και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων αλλά να χαράσσεται σε κεντρικό επίπεδο...».

Δυστυχώς, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν αντιλαμβάνεται ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για μικροπολιτική εκ μέρους οποιουδήποτε εκφράζει την ανησυχία των πολιτών αλλά, αντίθετα πρόκειται για ερωτήματα πάνω σε κεντρικότατη πολιτική ουσίας, η έλλειψη της οποίας γεννά προβλήματα και κινδύνους που η Κυβέρνηση υποβαθμίζει ή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται ο Υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει άμεσα για την αποσυμφόρηση των hotspots και των νησιών όπου έχει συγκεντρωθεί υπερπληθώρα προσφύγων και μεταναστών και ποιο είναι το σχέδιό του για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...