Επίσκεψη του καθηγητή της Γεωλογίας Volker J. Dietrich στο Δήμο Νισύρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Επίσκεψη του καθηγητή της Γεωλογίας Volker J. Dietrich στο Δήμο Νισύρου

Τον Δήμαρχο επισκέφθηκε στο γραφείο του ο καθηγητής γεωλογίας του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ETH Zurich) της Ζυρίχης κύριος Volker J. Dietrich. Ο κ. Volker ήταν υπεύθυνος του προγράμματος GEOWARM, που στόχο είχε την παρακολούθηση του ηφαιστείου. Εγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα της σεισμικότητας του ηφαιστείου και της επαναλειτουργίας του παρατηρητηρίου στον Εμπορειό.  Ο κ.  Volker έστειλε την παρακάτω eπιστολή στο Δήμο.

«Μετά την εκτενή συζήτηση με τον Δήμαρχο Νισύρου  καθηγητή Χριστοφή Κορωναίο την 10η Αυγούστου, με βάση τα ερωτήματα που μου υπεβλήθησαν  σχετικά με την δραστηριότητα του ηφαιστείου στη Νίσυρο και την παρακολούθηση του θέλω να πώ τα εξής:
Η παρακολούθηση του ηφαιστείου είχε ξεκινήσει ενεργά κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου διεθνούς ευρωπαϊκού προγράμματος, το GEOWARN 1999-2003, που περιελάμβανε πολλούς κλάδους της επιστήμης της γης. Το αποτέλεσμα ήταν μια ολοκληρωμένη κατανόηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας, η οποία έχει τεκμηριωθεί σε πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η παρακολούθηση του ηφαιστείου συνεχίστηκε και μετά το 2003 μέσα από επιμέρους εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, όπως: α. Μικροσεισμικότητα (Microseismicity) της ηφαιστειακής περιοχήςΚω -Yali – Νίσυρος β. Καθορισμός της παραμόρφωσης του εδάφους στη περιοχή του ηφαιστείου της Νισύρου με ιντερφερομετρικές τεχνικέ με GPS και το SAR, από διάφορες επιστημονικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών γ. Μετρήσεις θερμοκρασίας, αναλύσεις των φυσικών αερίων και ανάλυση των υδάτων (συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης ισοτόπων) της Φουμαρολικής (fumarolic) δραστηριότητας από επιστήμονες από διαφορετικά Ιταλικά και Γερμανικά Πανεπιστήμια, καθώς και από το "Παρατηρητήριο Vesuviano Νάπολη"  δ. Πετρολογική και μάγμα-δυναμική έρευνα σε συνδυασμό με την τομογραφική μοντελοποίηση από το  Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH Zurich) . Η σεισμικότητα ελέγχεται από τη συνεχή καταγραφή από μόνιμους σταθμούς εντός του Ελληνικού Ενοποιημένου Σεισμολογικού Δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όλα τα επιστημονικά δεδομένα του ηφαιστείου της Νισύρου από την αρχή της έρευνας,  περίπου πριν 130 χρόνια, θα παρουσιαστεί σε ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό βιβλίο που θα περιλαμβάνει λεπτομερή γεωλογικό χάρτη από την εταιρεία Springer, στην εκδοτική σειρά "Ηφαίστεια του Κόσμου", το 2016, με υπεύθυνο σύνταξης ομάδα του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ETH).
Το υπάρχον Ηφαιστιακό παρατηρητήριο στον Εμπορειό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα και στο μέλλον από τα εθνικά και διεθνή επιστημονικά ηφαιστειακά προγράμματα που συνδέονται με την πρόληψη των φυσικών κινδύνων, και θα πρέπει να συντονίζεται από τον Δήμο της Νισύρου.
Σήμερα, και στο εγγύς μέλλον, η Νίσυρος είναι και θα είναι ένα ήρεμο μη εκρηκτικό, αλλά ενεργό ηφαίστειο σε μια περιοχή υψηλής γεωδυναμικής αναταραχής, με πιθανότητα  σοβαρής σεισμικής και υδροθερμικής επικινδυνότητας.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...