Ενιαίο ψηφοδέλτιο - Του Θάνου Ζέλκα

ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ-Περί τα χίλια άτομα αυτή τη στιγμή έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές. Άνθρωποι ποικίλου βιοτικού, μορφωτικού, πολιτικού και πολιτιστικού επιπέδου. Κάποιοι με τεράστιες δυνατότητες και κάποιοι απλά για να γεμίσουν τα ψηφοδέλτια μη γνωρίζοντας ούτε τις αρμοδιότητες τις οποίες διεκδικούν ούτε καν τον ίδιο το ρόλο της αυτοδιοίκησης.

Μ' έναν πρόχειρο υπολογισμό που έκανα, θα μοιραστούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο κάρτες, θα γίνουν περισσότερες από εκατό χιλιάδες χειραψίες, θα δοθούν πάνω από διακόσιες χιλιάδες προεκλογικές υποσχέσεις και θα μαλώσουν τουλάχιστον δυο χιλιάδες άνθρωποι μεταξύ τους. Και όλα αυτά για ποιό λόγο; Για να ικανοποιήσουν κάποιοι τη ματαιοδοξία τους να καβαλήσουν μια καρέκλα έστω και χωρίς αρμοδιότητες, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν έναν “σημαίνοντα” ρόλο μέσα στην τοπική κοινωνία.

Το πιο τραγικό είναι πως μέσα σ' αυτή την μετακινούμενη μάζα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων έχει χαθεί παντελώς ο διάλογος και ο προγραμματικός λόγος. Σουλατσάρουμε στα χωριά, στις λαϊκές και σε κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση προκειμένου να μοστραριστούμε και να πάρουμε έστω και μια ξέμπαρκη ψήφο. Ουσία μηδέν, ορατότης μηδέν. Είναι ίσως οι μοναδικές εκλογές που συγκεντρώθηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν να πουν σχεδόν τίποτα. Ακόμα κι αυτοί που κάτι έχουν να πουν, η φωνή τους πνίγεται μέσα στον όχλο. Η εαρινή σύναξις των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

Δεν κατακρίνω κανέναν. Θεωρώ ότι χρειάζεται δύναμη και τόλμη για να εκτεθεί κάποιος στην κρίση των συμπολιτών του. Όμως καλό θα ήταν πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με τα πολιτικά, τουλάχιστον να γνωρίζει κάποια στοιχειώδη. Να γνωρίζει τις δομές του δήμου, να έχει ενημερωθεί για τους πόρους χρηματοδότησης, να ξέρει τις αρμοδιότητες των δημοτικών επιχειρήσεων. Σε κάποιες χώρες για να μπορέσει ένας πολίτης να συμμετάσχει σε εκλογές ως υποψήφιος, απαιτείται να έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα σεμινάριο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Βλέποντας αυτά τα κωμικοτραγικά γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά και αναλογιζόμενος ότι μέχρι τις εκλογές θα έχουμε κορύφωση του δράματος με θύμα και πάλι την κοινή λογική, επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά την ανάγκη να γίνουν οι επόμενες εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Να υπάρχει μια λίστα υποψηφίων δημάρχων και μια λίστα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και να επιλέγουμε το δήμαρχο της αρεσκείας μας και τους συμβούλους που πιστεύουμε ότι θα μας εκπροσωπήσουν καλύτερα.

Αυτή τη στιγμή έχει γίνει διαχωρισμός των άξιων και ικανών συμπολιτών μας, οι οποίοι μπορούν πραγματικά να δώσουν το κάτι παραπάνω που χρειάζεται ο τόπος, εξαιτίας της παλαιοκομματικής λογικής να είμαστε χωρισμένοι σε στρατόπεδα. Στην παρούσα φάση είναι πιο εύκολο να φτιάξει κάποιος βενζινοκινητήρα από το μηδέν παρά να συγκροτήσει πλήρες ψηφοδέλτιο για να συμμετάσχει στις εκλογές. Για να μην θίξουμε και θέματα εκμαυλισμού συνειδήσεων, εκβιασμών και υπόγειων διαδρομών που δίνουν και παίρνουν σε κάθε προεκλογική περίοδο.

Σκεφτείτε πόσο πιο δημοκρατικό θα ήταν ο δήμαρχος να πρέπει να πείσει το δημοτικό συμβούλιο για την ορθότητα μιας απόφασης, για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και για θέματα που άπτονται της καθημερινότητάς μας. Να έχει ουσιαστικό ρόλο ο δημοτικός σύμβουλος που θα πρέπει να τοποθετηθεί σε όλα τα θέματα κι όχι απλά να κουνάει το κεφάλι σε ότι λέει ο επικεφαλής της παραταξής του.

Θα πει κάποιος ότι αυτά δεν γίνονται σε επίπεδο κοινοβουλίου και θα γίνουν σε επίπεδο δήμου; Αν το κατορθώσουμε αυτό στην τοπική αυτοδιοίκηση, πολύ σύντομα θα το δούμε και στη Βουλή. Διότι η Βουλή δεν είναι τίποτα άλλο από μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας. Αν εμείς σ' έναν τόπο που λίγο πολύ γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για να επιλύσουμε τα κοινά μας προβλήματα, πώς έχουμε απαίτηση να το κάνουν οι βουλευτές μας; Γιατί όπως λέει και το γνωστό τραγούδι: αν δεν υπήρχαν οι μικροί πως θα υπήρχαν οι μεγάλοι;


Από τη στήλη ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...