Ελάφια: Το πρόβλημα χειροτερεύει καθημερινά...Βαριές οι ευθύνες κυβέρνησης και αρμοδίων φορέων, του Νίκου Φραζήςζή

 

ΕΛΑΦΙΑ - ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ………….

 ΒΑΡΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

 

Η κατάσταση με τα ελάφια στο νησί έχει ξεφύγει κυριολεκτικά. Ειδικά μετά την φετινή πυρκαγιά που κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, ο φυσικός βιότοπος των ελαφιών έχει περιοριστεί ακόμα περισσότερο.

Το αποτέλεσμα είναι σε όλο το οδικό δίκτυο της υπαίθρου του νησιού,  η οδήγηση να έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη. Φέτος έγιναν δεκάδες τροχαία λόγω των ελαφιών, τα οποία όμως δεν καταγράφονται πουθενά!

Από την άλλη η ζημιά στον πρωτογενή τομέα είναι τεράστια. Οι παραγωγοί προσπαθούν με πολύ μεγάλη επιβάρυνση κάνοντας μεταλλικές περιφράξεις, να προστατέψουν  την παραγωγή τους, σε όσα χωράφια και καλλιέργειες είναι εφικτό. Ενώ σε καλλιέργειες, που δεν είναι δυνατό, καταστρέφεται μεγάλο μέρος της παραγωγής χωρίς καμία αποζημίωση.

Αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με την περιφερειακή αρχή του κ. Χατζημάρκου διαφήμιζαν μετά την επίσκεψη του υφυπουργού περιβάλλοντος στην Ρόδο, ότι έλυσαν το πρόβλημα!

Πότε όμως και γιατί επισκέφθηκε την Ρόδο ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κύριος Αμυράς; Η επίσκεψη έγινε μετά την κάθοδο των τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, μπροστά από την περιφέρεια.

Σε αυτή την επίσκεψη ο υφυπουργός μαζί με την περιφέρεια εξήγγειλαν μέτρα αποσπασματικά, πουν δεν λύνουν το πρόβλημα. Ένα τέτοιο μέτρο είναι οι ανοικτές περιφράξεις σε βουνά και δάση, που στην Απολακιά υλοποιήθηκαν, όμως τα ελάφια συνεχίζουν να είναι στον κάμπο και να προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες.

Το θέμα των ελαφιών αποτελεί ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το πως η περιφέρεια προωθεί την πολιτική της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο και λειτουργεί παράλληλα ως κυματοθραύστης αντιδράσεων για οξυμένα λαϊκά προβλήματα.

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση είναι η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, η μόνη παράταξη  που αποκάλυψε την κοροϊδία κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου στους αγρότες του νησιού.

Παράλληλα η ΛΑΪΚΗ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗ έχει συγκεκριμένες προτάσεις, που λύνουν το πρόβλημα, με βάση τα αιτήματα των αγροτών και των κατοίκων των χωριών:

  1. Ολοκληρωμένη επιστημονική διαχείριση και προστασία του μοναδικού ελαφιού της Ρόδου, ώστε η ύπαρξή του στο φυσικό του περιβάλλον να είναι σε ισορροπία με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
  2. Τη λήψη άμεσων στοχευμένων μέτρων με στόχο την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο και  την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών από τις ζημιές των ελαφιών.
  3. Η δασική  υπηρεσία σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία να φροντίσουν για τη σίτιση σε μόνιμη βάση των ελαφιών στο δάσος. Το μέτρο στοχεύει να επιστρέψουν τα ζώα στον φυσικό χώρο διαβίωσης τους, μακριά από κατοικημένες περιοχές, οδικό δίκτυο και καλλιέργειες.
  4. Επιδότηση στο 100% των περιφράξεων των αγροτών, με χρηματοδότηση από το κράτος. Οι αγρότες να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν και την μεταλλική περίφραξη, καθώς η ηλεκτρική σε πολλές περιοχές δεν αποδίδει πλέον. Το μέτρο στοχεύει στην προστασία των καλλιεργειών, έως ότου αποδώσουν τα άλλα μέτρα.
  5. Η άμεση συνολική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων να μην αποκλείει την  100%  αποζημίωση των αγροτών από τον ΕΛΓΑ για ζημιές από ελάφια.

Τα αιτήματα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με τη δυναμική παρέμβαση του κινήματος των αγροτών, το οποίο θα είναι πιο αποτελεσματικό με μια πιο ισχυρή Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο και Περιφέρεια στις εκλογές της 8 Οκτώβρη.

Οι αγρότες έχουν συμφέρον να  εκλεγούν περισσότεροι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στις επικείμενες εκλογές.

Ψήφο στη Λαϊκή  Συσπείρωση σε Δήμο Και Περιφέρεια

ΦΡΑΖΗΣ ΝΙΚΟΣ υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της

ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...