Εκδήλωση για τα θύματα του Oscar - Χαιρετισμός Δημάρχου Ρόδου

Εκδήλωση για τα θύματα του Oscar -Ρόδος, 25 Σεπτεμβρίου 2016 -Χαιρετισμός Δημάρχου Ρόδου

Σας καλωσορίζω με βαθιά συγκίνηση, καθώς συμπληρώνονται φέτος 44 χρόνια από την τραγωδία στο εστιατόριο OSCAR.

Σήμερα ο Δήμος Ρόδου, εκπληρώνει μια ιερή υποχρέωση στη μνήμη των 33 ανθρώπων που έχασαν την ζωή του στην πυρκαγιά του OSCAR, σεβόμενος την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, ενός πολιτισμού που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.

Ένα νησί προικισμένο, που σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική Μυθολογία ήταν το δώρο στο Θεό του Ηλίου και του Φωτός, τον Θεό Απόλλωνα.

Το νησί των φιλοσόφων, των ποιητών, των γλυπτών, των ζωγράφων και των Ολυμπιονικών.

Ένα νησί, που λόγω της γεωπολιτικής του θέσης, κατέχει σημαντική θέση στο σταυροδρόμι Δύσης-Ανατολής, Βορρά-Νότου.

Στο νησί της κατανόησης και της συμπόρευσης πολιτισμών, στο οποίο Ρωμαίοι, Ιππότες, Τούρκοι και Ιταλοί πέρασαν, αλλά δεν άλλαξαν τις ηθικές αξίες και τις αρχές των κατοίκων τους.

Το νησί, που με τις απαράμιλλες ομορφιές και τον πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό του απόθεμα, σε συνδυασμό με την αγάπη, και την φιλοξενία των κατοίκων του, πρωτοστάτησε, ήδη από την δεκαετία του 1960, στον τομέα του τουρισμού και αναδείχθηκε ως ένα από τα γνωστότερα και ασφαλέστερα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου και του κόσμου όλου.

Μοναδικό μελανό σημείο στην ιστορία και την εξέλιξη του νησιού, το γεγονός που συνέβη στις 23 Σεπτεμβρίου 1972 στο εστιατόριο Oscar και που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και τις χώρες σας.

Δυστυχώς την ημέρα εκείνη, όλα τα γεγονότα συνέπεσαν με τέτοιον τρόπο, που το τραγικό εκείνο δυστύχημα επέφερε την απώλεια 21 Σουηδών, 5 Δανών, 5 Ιρλανδών, και 2 Ελλήνων. Οι ανθρώπινες ευθύνες πολλές, και αποδόθηκαν από την Δικαιοσύνη στους υπεύθυνους άμεσα. Οι τραγικές συμπτώσεις ακόμα περισσότερες. Ωστόσο μέχρι και σήμερα, το δυστύχημα αυτό είναι χαραγμένο στην μνήμη των Ροδιτών.

Οι Ροδίτες πάντα αντιλαμβάνονταν τους επισκέπτες σαν δικούς τους φιλοξενούμενους και για αυτό η απώλεια ήταν προσωπική, και το δυστύχημα αυτό παραμένει μέχρι και σήμερα μια πικρή ανάμνηση στην ιστορία της Ρόδου.

Ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με όλους τους κρατικούς και τοπικούς φορείς συνεχίζει να δουλεύει προκειμένου ένα τέτοιο κακό να μην ξανασυμβεί και το νησί να παραμείνει ένας ασφαλής προορισμός.

Σήμερα όμως ,σεβόμενοι τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας, παρότι ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, βρισκόμαστε εδώ για να θυμηθούμε την ημέρα εκείνη και τους ανθρώπους που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους. Βρισκόμαστε μόνο λίγα μέτρα από το σημείο της τραγωδίας εκείνης, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της πόλης. Βρισκόμαστε εδώ με σκοπό να τοποθετήσουμε μια αναμνηστική πλάκα, η οποία θα βρίσκεται σε οπτική επαφή με το σημείο της τραγωδίας και θα μας θυμίζει για πάντα τις ψυχές που τόσο άδικα χάθηκαν.

Ελπίζουμε ότι η σεμνή αυτή τελετή, και η καθημερινή ανάμνηση του γεγονότος που θα φέρνει αυτή η πλάκα, να βοηθήσει στο να ανακουφιστεί αυτή η συλλογική λύπη. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουμε ότι δεν χάσαμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά ότι έμειναν για πάντα κοντά μας, εδώ στη Ρόδο.

Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ!

Ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...