Είναι η ώρα για εθνική συνεννόηση - του τέως υπουργού Κοσμά Σφυρίου

Ρόδος 31 / 3 / 2018-Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ, ΤΟ «ΣΚΟΠΙΑΝΟ» ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ -Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΒΟΑ, -Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΠΟΤΕ, ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ; -Ανακαλώ στη μνήμη μου την φράση, που επέμενε να υπογραμμίζει ο Γιώργος Γεννηματάς, τις ώρες που η Ελλάδα αντιμετώπιζε εθνικά προβλήματα και σοβαρές θεσμικές προκλήσεις : «απαιτείται εθνική συνεννόηση στην πολιτική κορυφή και εθνική ομοψυχία στην κοινωνική βάση» έλεγε. Σήμερα η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα τις απειλές κατά ελληνικών νησιών (αύριο πραγματικά πειρά νότια του Καστελορίζου) και διαπράττει ομές παραβάσεις του διεθνούς δικαίου (εμβολισμός της ναυαρχίδας της ελληνικής ακτοφυλακής, «εισβολή» στην κυπριακή Α.Ο.Ζ κ.λ.π). Ο διάλογος – με την εποπτεία του μεσολαβητή του ΟΗΕ – βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη (χθες συνομιλίες των υπουργών εξωτερικών στην Γενεύη). Και όμως, αντί να ανταποκριθούν στην απόλυτη αναγκαιότητα εθνικής συνεννόησης και στην πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, για προετοιμασία Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, η Κυβέρνηση (που έχει πρώτη την ευθύνη) και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, επιλλέγουν την ακραία πόλωση (!) και τον διχασμό στην κοινωνική βάση (!). Μα, ΠΟΤΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ, ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ;

Όλα τα κόμματα δήλωναν, με κάθε ευκαιρία, ότι επιβάλλεται να ξεκινήσει (από αυτή την Βουλή) η αναθεώρηση σημαντικών άρθρων του Συντάγματος . Και σύμφωνα με το ίδιο το Σύνταγμα : • Αυτή η Βουλή δεν είναι αναθεωρητική. Δεν δικαιούται να το αναθεωρήσει. Μπορεί όμως, να ορίσει αναθεωρητέες διατάξεις, ώστε η Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, να είναι Αναθεωρητική Βουλή και να έχει δικαιοδοσία αναθεώρησης. • Πάλι σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να αναθεωρηθούν συνταγματικές διατάξεις, πρέπει να αναζητηθούν συναινέσεις, γιατί απαιτείται να ψηφιστούν από 180 βουλευτές (τουλάχιστον), είτε σ’ αυτή την Βουλή, είτε στην επόμενη. Σωστά επομένως, το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής επεξεργάστηκε, (με την συμμετοχή : καθηγητών συνταγματολόγων, πρώην δικαστών, διαπρεπών νομικών και πολλών στελεχών) - δύο μήνες πριν το συνέδριο και κατά την διάρκεια του συνεδρίου - και πρότεινε βασικότατες αναθεωρητέες διατάξεις. Φυσικά και όλοι οι βουλευτές γνώριζαν (εδώ και μήνες) ότι είχαν, όχι μόνο την δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση να συνδιαμορφώσουν (αν το ήθελαν) τις συνταγματικές διατάξεις. Και αφού η απόφαση του συνεδρίου κοινοποιήθηκε σε όλα τα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής), εκ των υστέρων κανείς δε μπορεί να λέει, ότι δεν γνώριζε, δεν ρωτήθηκε κ.λ.π. • Τέλος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να προταθεί (από την σημερινή Βουλή) μια συνταγματική διάταξη ως αναθεωρητέα, πρέπει να υπερψηφιστεί από 150 (τουλάχιστον) βουλευτές. Επομένως, για να γίνει αυτό, πρέπει να συναινεί έστω και ένα μέρος της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. • Έτσι οι αιτιάσεις της Ν.Δ (και όχι μόνο), να μην γίνει συζήτηση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, γιατί «η κυβέρνηση προσβάλλει τους θεσμούς, την Δικαιοσύνη, γιατί συκοφαντεί, διώκει τους πολιτικούς του αντιπάλους κ.λ.π», ισοδυναμούν με το να μην είναι η επόμενη Βουλή (που θα αναδείξουν οι εκλογές) Αναθεωρητική. Έτσι, όπως ο κ. Σαμαράς (που δεν κίνησε την διαδικασία αναθεώρησης, ενώ είχε σχετική πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή) και ο κ. Μητσοτάκης κάνει το ίδιο λάθος. Επιλέγει, να αναβληθεί (πάλι !), για άλλα τέσσερα χρόνια, η απόλυτα αναγκαία αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μα, και σ’ αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα επιλέγουν την πόλωση και αρνούνται τον υπεύθυνο διάλογο και την συνεννόηση ! Η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και η επόμενη Βουλή (με όποιο συσχετισμό αναδείξει ο ελληνικός λαός) να είναι Αναθεωρητική.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...