Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου: "Μια όαση Πολιτισμού", γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας-ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ και ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΡΟΔΟΥ-«ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»
Πριν λίγες ημέρες διαξεύχθηκε ένα διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ελευθερία Λόγου και Λογοκρισίας» από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών με έδρα τη Ρόδο, που το απαρτίζουν και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και το Συμβούλιο των Συγγραφέων και Μεταφραστών των Τριών Θαλασσών ( THREE SEAS WRITERS AND TRANSLATORS COUNCIL) προβάλλοντας αξίες και ήθη, ελευθερία και δημοκρατία.
Όλα ξεκίνησαν από μια κρουαζιέρα συγγραφέων και μεταφραστών, το Νοέμβριο του 1994 στην προσπάθεια να συσταθεί ένα κέντρο γνώσεων και ελεύθερης σκέψης διεθνούς εμβέλειας, όπου την ευκαιρία την συνέλαβε ο τότε Δήμαρχος Ρόδου να ιδρύσει στη Ρόδο αυτή την κοιτίδα πολιτισμού με την αρωγή του σουηδού ποιητή Peter Curman, του Δωδεκανήσιου Νίκου Κάσδαγλη και του αείμνηστου έφορου αρχαιοτήτων Νίκου Κόλια.    
Από τότε, στα 20 χρόνια παρουσίας το Κέντρο έχει προσφέρει αξιέπαινη λειτουργία που εκφεύγει από τα στενά όρια του νησιού μας.
Υποστηρίζει δράσεις και γεγονότα τα οποία συνδέονται με την τοπική κοινωνία συμβάλλοντας στην κινητοποίηση 5.000 παιδιών ανά έτος από την περιοχή μας  να συμμετάσχουν στα δρώμενα υιοθετώντας τα βαθιά νοήματα του πολιτισμού και την απόδοση αγωγής.  
Προβάλει τον τόπο μας στα πέρατα του κόσμου εκθέτοντας τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα μας . Δεν είναι τυχαίο, όπου στην αποστρατικοποιημένη ζώνη της Κύπρου υπό την αιγίδα διεθνών φορέων και την επικουρία της Ακαδημίας της Σουηδίας, ζητήθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας από το δικό μας Κέντρο. Αυτό αναδεικνύει την επιτυχία του εγχειρήματος και κυρίως παρουσιάζει την δύναμη του λόγου και του πολιτισμού μας στους απλούς πολίτες και όχι στα ελίτ.
Ενδυναμώνει με τρόπο ζωτικό και αποτελεσματικό το πολιτιστικό στοιχείο μέσα από σειρά παρουσιάσεων και εκθέσεων  σε όλο τον κόσμο, εργαστηρίων και εκδόσεων βιβλίων «φωνάζοντας» ότι ο πολιτισμός ενώνει και η ειρήνη είναι αγαθό για εμάς και τους «άλλους», χωρίς όρια και αποκλεισμούς.  
Παράλληλα το Κέντρο είναι συνδεδεμένο και με άλλα ανάλογα ιδρύματα  σε ένα δίκτυο συνεργασίας και συνδιαχείρισης , όπως είναι το HALMA και Anna Lindh για να δείξει την πλανητική του δυνατότητα και το πνεύμα συνύπαρξης.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ενισχύει συνεχώς το Κέντρο σε μια αμφίδρομη σχέση  «αιμοδοσίας» σε επίπεδο στελεχών, δράσεων και κοινωνικής έρευνας. Όμως και το  T.S.W.T.C στέκεται πάντα δίπλα στο Κέντρο με την πνευματική του διάσταση για να προσάγει το κύρος και την διεπιστημονικότητα στο επιτελούμενο έργο του.
Στο πρόσφατο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβεβαιώθηκε η κατεύθυνση του Κέντρου για την ανάδειξη των θεσμών και των υποδομών που διαθέτει ο ευλογημένος τόπος μας σε συνδυασμό με την προβολή της ικανότητας να διαχειριζόμαστε την επιστημονική επάρκεια και την ισάξια παρουσία μας ανάμεσα σε διεθνείς ανθρωπιστικούς φορείς.
Και είναι εύλογο και διαφανές ότι μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίας και με την επικάλυψη της UNESCO αναδείχθηκε η Ρόδος με θετικό πρόσημο και έγινε σημείο παγκόσμιας αναφοράς  σε όλα τα πολιτιστικά κέντρα.  
Από αυτό το όλο γεγονός  διαφαίνεται ακόμη μια φορά ότι όταν υπάρχει σύμπνοια, συνεργατικότητα και καλή θέληση, μπορεί η Ρόδος ακόμη και σήμερα να παράξει πολιτισμό σε μια εποχή μιζέριας, φθοράς και κατάπτωσης.
Το οφείλουμε στους πολλούς νέους φοιτητές που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το Συνέδριο, στους χορηγούς που εμπιστευτήκαν την οργανωτική επιτροπή, στο ολιγομελές προσωπικό του Κέντρου το οποίο μαζί με το Δ.Σ και τον ακάματο  Πρόεδρο εξαντλούν δυνάμεις αντοχής και τέλος στον πολιτιστικό σύλλογο ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ που με τρόπο εκπληκτικό απέδωσαν με ζωντανή παράσταση στο προαύλιο του Πανεπιστημίου την αδιάρρηκτη συνέχεια του πολιτισμού μας από το χθες στο σήμερα στους συμμετέχοντες του Συνεδρίου.  
Σε καιρούς χαλεπούς, σε στιγμές αφυδάτωσης, η Ρόδος δείχνει το άλλο πρόσωπο της αισιοδοξίας, της αλληλεγγύης, της γνώσης και του σεβασμού.
Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών στη Ρόδο βοήθησε, εμείς δεν μπορούμε να απέχουμε από αυτή την πρόσκληση-πρόκληση. Καιροί ου μενετοί.    

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...