ΔΙΑΛΥΣΗ.eu - Του Θάνου Ζέκλα

ΔΙΑΛΥΣΗ.eu-Σε όλο τον κόσμο επικρατούσε η αντίληψή ότι ήταν σχεδόν μια ειλημμένη απόφαση να αποχωρήσουν οι Βρετανοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών για ακόμα μια φορά δεν κατάλαβαν τι γίνεται κάτω από τα μάτια τους. Θεώρησαν πως είτε σαγηνεύοντας με δελεαστικές προσφορές είτε τρομοκρατώντας με τις γνωστές απειλές, θα έπειθαν στο τέλος το βρετανικό λαό να ψηφίσει την παραμονή. Για δεύτερη φορά αποδείχθηκε ότι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα και ότι όπου ανακατεύονται, το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Στην πραγματικότητα η Μεγάλη Βρετανία ήταν πάντοτε αντίθετη στην ιδέα μιας Ενιαίας Ευρώπης όπως την οραματίστηκαν οι ηγέτες της μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για το λόγο ότι έχοντας και τα κατάλοιπα της παλιάς της αυτοκρατορίας, δε θα μπορούσε ποτέ να συμβιβαστεί μέσα σε μια οντότητα που θα αποκτούσε σιγά σιγά σαφή πολιτικό ρόλο. Της αρκούσε μια οικονομική ένωση που θα διευκόλυνε τη διάθεση των προϊόντων της και θα ενίσχυε την οικονομική της κατάσταση και αυτό έκανε σε όλες τις Συνόδους Κορυφής.

Το γεγονός όμως αυτό δεν παύει να την καθιστά ως μια χώρα με μακρά ιστορία αλλά και με δεσπόζουσα θέση στις διεθνείς αγορές. Είναι μέγα λάθος και να προσπαθούν οι κύκλοι των Βρυξελλών να την υποβαθμίζουν για να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια, αλλά και τα ίδια τα σενάρια τρομολαγνίας που έχουν εξαπολύσει θα γυρίσουν τελικά μπούμερανγκ στους ίδιους.

Εγείρεται όμως το ερώτημα τι είναι τελικά αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σημερινή της μορφή. Αν δεν υπήρχε πρόσφατα τα γεγονότα τόσο του Brexit όσο και της χώρα μας, θα μπορούσαμε ακόμα και να πιστέψουμε ότι είναι μια καλή “μαμά” που θέλει να μεγαλώσει σωστά τα παιδιά της, παρέχοντάς τους τα πάντα. Είναι όμως κι αυτή η Γερμανία που φέρεται σαν να της ανήκει όλο αυτό το οικοδόμημα, ενώ στην ουσία αυτό δημιουργήθηκε για να επουλώσει τις πληγές που εκείνη δημιούργησε στην Ευρώπη.

Ελλείψει μάλιστα μεγάλων πολιτικών ηγετών σε όλο τον ευρωπαϊκό χάρτη, η Καγκελαρία “κάνει σλάλομ” στην παρούσα φάση μέσα στην Ένωση καθώς στηρίζεται πάνω στην ισχυρή της οικονομία, η οποία στηρίχθηκε πάνω στα προνόμια που κέρδισε από το ενιαίο νόμισμα. Κι ενώ οι Γερμανοί απολαμβάνουν όλα αυτά τα προνόμια, η Καγκελαρία εξακολουθεί να τους παραμυθιάζει ότι δουλεύουν αυτοί για να θρέψουν τους υπόλοιπους “κηφήνες του μελισσιού”.

Αυτό σε συνδυασμό με τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται καθώς και με όλο το δυσκίνητο πολιτικό σύστημα με τις δεκάδες γραφειοκρατικές προεκτάσεις είναι που οδηγεί μεγάλες λαϊκές μάζες να αναθεματίζουν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αφουγκράζονται με ανησυχητικούς ρυθμούς τις ακροδεξιές παρόλες.

Ακόμα και αυτή την ώρα που όλη η Ευρώπη βάλλεται από σοβαρότατα προβλήματα, κάποιοι εμμένουν να τα μεταφράζουν όλα σε χρήμα και να κοστολογούν τις αποφάσεις και τις εξελίξεις με τα δικά τους μέτρα. Για παράδειγμα κοστολόγησαν το Brexit με χρηματιστηριακούς όρους και δεν είδαν τα πραγματικά αίτια που οι Βρετανοί ψήφισαν την έξοδο. Δεν είδαν τα κοινωνικά κριτήρια. Δεν κατάλαβαν ότι φοβούνται την επέκταση της πραγματικής τρομοκρατίας μέσα στη χώρα τους.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πως αν δεν αλλάξει πλεύση η Ένωση, σύντομα θα βλέπει έναν έναν τους εταίρους να “πηδάνε από το πλοίο”. Ήδη σε αρκετές φαινομενικά ισχυρές χώρες υπάρχουν φωνές που ζητούν ανάλογα δημοψηφίσματα με το βρετανικό. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα που θα ησυχάσει τους λαούς και μια χαλάρωση των αυτών των “γοτθικών” πολιτικών που μόνο ανέχεια γεννούν, διότι ήδη το φυτίλι έχει ανάψει για τα καλά και ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...