Δέκατη Όγδοη Πολιτιστική Συνάντηση Καρπάθου και Ημέρα του Καρπάθιου Μετανάστη

 ΔΕΚΑΤΗ ΟΓΔΟΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ [ΠΣΚ] ΚΑΙ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΠΑΘΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ
Εφέτος η Πολιτιστική Συνάντηση θα περιλαμβάνει τρεις ημερίδες και θα αφορά πτυχές της ιστορίας της Καρπάθου, αρχαίας και σύγχρονης. Η συζήτηση για την αρχαία περίοδο θα περιλαμβάνει επιστημονικά ερωτήματα και προτάσεις που για πρώτη φορά θα αποφέρουν κάποιες απαντήσεις που μέχρι τώρα εκκρεμούσαν λόγω της ανεπάρκειας των πηγών. Σήμερα, με την επιστράτευση όλων των φιλολογικών, επιγραφικών και αρχαιολογικών μαρτυριών, και με την πολύτιμη συνεπικουρία μέχρι τώρα ανεκμετάλλευτων στοιχείων από την εθνοϊστορία, την ανθρωπολογία, τη γλωσσολογία και το σύγχρονο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και με αποτυπώσεις αρχαίων κάστρων και με ειδικά ντοκιμαντέρ, είμαστε πλέον σε θέση να ταυτοποιήσουμε μία από τις τρεις πόλεις - κράτη της Καρπάθου και να χαράξουμε τα όρια της επικράτειάς της.
Από την άλλη μεριά, μια τρίτη ημερίδα θα είναι αφιερωμένη στο σημαντικότερο και ηρωικότερο γεγονός της Καρπαθιακής ιστορίας, την Επανάσταση της 5 Οκτωβρίου 1944. Εφέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από το μεγάλο αυτό γεγονός, και εμείς οι επίγονοι των γενναίων επαναστατών έχουμε χρέος μνήμης και τιμής του κατορθώματος εκείνου, αλλά και ανάδειξης του συμβάντος πολλαπλής ανάδειξης όπως δημοσιεύματα (έντυπα και ηλεκτρονικά) και ίδρυση εκθέσεων και μουσείων. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα αναπτυχθούν από ειδικούς τα επαναστατικά συμβάντα, θα προβληθεί το σχετικό ντοκιμαντέρ του Συλλόγου του Απανταχού Καρπαθίων επί προεδρίας Μανόλη Μελά (1994) και θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση του πρόσφατου βιβλίου του μα-καρίτη του Ντίνου Μελά "Ιστορία του Επαναστατικού Κινήματος της Καρπάθου - 5 Οκτωβρίου 1944".
Η πρώτη ημερίδα θα γίνει στο Απέρι στις 4 Αυγούστου 2014 και θα αναφέρεται στην αρχαία πόλη - κράτος Κάρπαθο η οποία είχε επίκεντρο την ακρόπολη που αργότερα η Βενετοί ονόμασαν Κοράκι. Οι κάτοικοί της η Καρπαθιοπολίται ήταν οι πρωτευουσιάνοι του νησιού και πρόγονοι των σημερινών Απεριτών.
Η δεύτερη ημερίδα θα διεξαχθεί στη Βωλάδα στις 12 Αυγούστου 2014 με αντικείμενο τους Ετεοκαρπάθιους, μια ορεινή κοινότητα της πόλης Καρπάθου και πρόγονοι των σημερινών Βωλαδιωτών.
Η τρίτη ημερίδα θα διεξαχθεί στα Πηγάδια στις 13 Αυγούστου 2014 και θα αφορά την 70. επέτειο του κυρίαρχου ιστορικού γεγονότος και εθνικής εορτής Ετεοκαρπαθίων, της 5 Οκτωβρίου 1944.
Προσκαλούνται ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στις παραπάνω ημερίδες με ομιλία ή με άλλο επωφελή για τις σχετικές επιστημονικές αναζητήσεις τρόπο (λ.χ. poster, βίντεο, φωτογραφικά ή άλλα ντοκουμέντα) να επικοινωνήσουν με την Οργανωτική Επιτροπή της 18. ΠΣΚ στη διεύθυνση του ΚΚΕΠ: karpkentro@yahoo.gr μέχρι της 20 Ιουνίου 2014.
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματεύς
Μαν. Μελάς Εμμ. Χατζηαντωνίου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...