Γιάννης Θεμέλαρος, Έπαρχος Καλύμνου: Προσπαθούμε, θα τα καταφέρουμε!

«Προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή των νησιωτών μας πιο εύκολη και πιο ποιοτική» δηλώνει σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχωρεί στη Γνώμη, ο Έπαρχος Καλύμνου Γιάννης Θεμέλαρος. Δεν κρύβει την αισιοδοξία του ότι «θα καταφέρει πράγματα» παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν όπως η υποστελέχωση του Επαρχείου Καλύμνου. Ο κ. Θεμέλαρος μιλά για τα προβλήματα αλλά και για τους στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν. «Θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος  αν κατά τη διάρκεια της θητείας μου  μπορούσε να ρυθμιστεί  το θέμα της συγκοινωνιακής κάλυψης των νησιών μας στο σύνολό τους  και να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα δώσουν   αναπτυξιακή ώθηση και θα  τονώσουν τις τοπικές οικονομίες. Είναι απαράδεκτο  να πρέπει να απευθυνόμαστε  κάθε τόσο στα Υπουργεία και αποσπασματικά να δίνονται πυροσβεστικές λύσεις. Το θέμα αυτό είναι υψηλής προτεραιότητας  για μας ως Περιφερειακή Ενότητα και ως Περιφέρεια συνολικά και πιστεύω ότι θα πετύχουμε πράγματα.
  Ένα επίσης πολύ σημαντικό θέμα είναι αυτό της αναβάθμισης  των υπηρεσιών υγείας , ώστε οι κάτοικοι και  οι επισκέπτες των νησιών μας  να νιώθουν  ασφαλείς  και να μην χρειάζεται να σπεύδουν  σε κεντρικές μονάδες υγείας  με το παραμικρό. Αντιμετωπίζουμε  σοβαρά προβλήματα και στον τομέα αυτό  λόγω της υποστελέχωσης των μονάδων και της έλλειψης ακόμη και υγειονομικού υλικού».
Αναφέρεται στα έργα που είναι αναγκαία να γίνουν η να ολοκληρωθούν:«Αντιμετωπίζουμε και μια σειρά   από  προβλήματα όπου παρεμβαίνουμε  μέσω του Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας μας  με την υλοποίηση έργων που είναι πολύ σημαντικά  και αφορούν έργα οδοποιίας  με την βελτίωση και την επέκταση του οδικού δικτύου  των νησιών, με λιμενικά  έργα όπως τα υδατοδρόμια των νησιών και άλλα έργα βελτίωσης των λιμενικών υποδομών. Σχολικές υποδομές  με την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων  και την επέκταση υφισταμένων. Ένα πολύ σημαντικό  έργο  με ιδιαίτερη σημασία λόγω του σκοπού που εξυπηρετεί   είναι η κατασκευή και ο εξοπλισμός  στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑΜΕΑ . Συμμετέχουμε επίσης σε πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις σε όλα τα νησιά  ως συνδιοργανωτές με τους Δήμους.   Βρισκόμαστε κοντά σε όλα τα νησιά  από την Κάλυμνο μέχρι το Αγαθονήσι   και παρεμβαίνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  για να λύσουμε προβλήματα».

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στον τουρισμό αφού από αυτόν εξαρτώνται και τα νησιά του Επαρχείου Καλύμνου: «: Η νέα περιφερειακή αρχή δίνει πολύ μεγάλο βάρος στον τουρισμό . Είναι ο μοχλός  από τον οποίο περιμένουν όχι μόνο τα νησιά μας να βοηθηθούν αλλά ολόκληρη η χώρα.
Η Περιφέρεια μας έχει πάρει σε μεγάλο βαθμό το βάρος πάνω της και έχει κάνει το σχεδιασμό της ώστε να μπορέσει να κρατήσει τις αγορές που έχει αλλά και να ανοίξει καινούριες. Θα συμμετέχουμε φέτος σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις για τον τουρισμό ανά τον κόσμο Ευρώπη, Αμερική ,Ασία».
Η συνεργασία του με τους δημάρχους της περιοχής του αλλά και με τον Μητροπολίτη Καλύμνου Παίσιο είναι άψογη και εποικοδομητική όπως και με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο. «Υπάρχει κατανόηση , υποστήριξη  και καλή συνεννόηση και προπάντων υπάρχει ο κοινός στόχος που είναι  η ανάπτυξη και η πρόοδος των νησιών μας, το καλό του τόπου μας. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω δημόσια  για την προσπάθεια που καταβάλει ακάματα  για τα νησιά μας και να του ζητήσω να συνεχίσει  να δουλεύει πάντα με  την ίδια αγάπη και την ίδια όρεξη  για την προκοπή του τόπου και για την ολοκλήρωση των προτεραιοτήτων που έχουμε θέσει για τα νησιά μας». .
Χαρακτηρίζει ως «πολύ δύσκολη» την κατάσταση με τους μετανάστες που συνεχίζουν να καταφθάνουν στη Λέρο αλλά και σε άλλα νησιά ενώ δείχνει ανήσυχος για την αδράνεια που  υπάρχει στις τοπικές αγορές. «Η αγορά  βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αδράνεια. Η έλλειψη ρευστότητα της έχει προκαλέσει ασφυξία. Η κρίση στην οικονομία  βαθαίνει όλο και περισσότερο και δεν φαίνεται  κάπου στο βάθος ένα αμυδρό έστω φως». Όλη η αγορά  τώρα προσβλέπει στη θερινή περίοδο και στον τουρισμό ., ώστε να πάρει ανάσες  ρευστότητας και να μπορέσει μνα κρατηθεί. Όμως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και αν δεν αλλάξει κάτι τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν  και το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο μεγάλο».



ΕΡ.:  ΕΙΣΤΕ Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΛΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ  ΑΡΧΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ  ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ  ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ  ΤΑ ΕΠΑΡΧΕΙΑ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΤΗΡΓΗΜΕΝΑ
 
  Θα μου επιτρέψετε να κάνω  μια διόρθωση στην ερώτηση σας. Είμαι  ο Έπαρχος της Π.Ε. Καλύμνου που αποτελείται εκτός από την Κάλυμνο, τη Λέρο και την Αστυπάλαια  που ήδη αναφέρατε και από την Πάτμο, τους Λειψούς  και το Αγαθονήσι καθώς και πολλά μικρά κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά. Είμαστε μια από τις μεγαλύτερες  πληθυσμιακά  Επαρχίες της Χώρας  και ίσως αυτή με το μεγαλύτερο γεωγραφικό  κατακερματισμό.

    Με την ψήφιση  του Καλλικράτη  πράγματι τα Επαρχεία έχασαν πολλές από τις αρμοδιότητες τους και καταργήθηκε ο θεσμός του Επάρχου  που ως τότε είχε την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία τους. Ήταν μια αλλαγή η οποία μας πήγε πολύ πίσω και μας αποδυνάμωσε.  Ευτυχώς μετά από σοβαρή προσπάθεια και των προηγούμενων εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων , έγινε γρήγορα κατανοητό ότι η επιλογή αυτή ήταν λανθασμένη και ο νόμος τροποποιήθηκε. Ο θεσμός επανήλθε  και σιγά – σιγά με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Περιφερειάρχη ανακτούμε και τις αρμοδιότητες που μπορούμε να ασκήσουμε τοπικά ώστε  να εξυπηρετούμε  καλύτερα τους πολίτες  και να  αποφασίζουμε για τα θέματα που  αφορούν την περιοχή μας.

 2. ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ 10 ΜΗΝΕΣ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΕΤΥΧΕΙ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ , ΥΠΟΔΟΜΕΣ;
 
Η Χώρα μας  διέρχεται μια πολύ δύσκολη περίοδο και αυτό έχει τις συνέπειες του  σε όλα τα επίπεδα. Οι υπηρεσίες μας όσον αφορά  τη στελέχωση βρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Χρειαζόμαστε  τακτικό προσωπικό για να μπορέσουν  να λειτουργήσουν  όλες οι υπηρεσίες που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και σε επίπεδο Επαρχείου. Όμως όπως γνωρίζετε  οι προσλήψεις έχουν παγώσει και τα αιτήματα της Περιφέρειας δεν ικανοποιούνται. Αυτό που καταφέραμε το τελευταίο διάστημα είναι να προσλάβουμε με σύμβαση ένα κτηνίατρο και μια  επόπτη δημόσιας υγείας και να επαναλειτουργήσουν τα τμήματα κτηνιατρικής και υγιεινής  του Επαρχείου μας . Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία για την μετάταξη προσωπικού από άλλες υπηρεσίες . Έχουμε την τύχη  να έχουμε ένα πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό  κι αυτό  μας βοηθάει  παρά τις δυσκολίες στο να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και ένα πολύ σημαντικό έργο.






3. ΚΙΝΕΙΣΤΕ  ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΝΗΣΙΑ. ΕΙΣΤΕ ΛΕΡΙΟΣ ΚΑΙ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ . ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΑΣ , ΤΙ ΛΕΤΕ;
Το γεγονός ότι είμαι από τη Λέρο  και η έδρα του Επαρχείου είναι η Κάλυμνος  είναι μια δυσκολία που επιβαρύνει εμένα προσωπικά,  καθώς χρειάζεται να μετακινούμαι περισσότερο. Προσπαθώ όμως να ασκώ τα καθήκοντα μου με συνέπεια, να βρίσκομαι  σε όλα τα νησιά με κάθε ευκαιρία και να συνεργάζομαι με τους Δήμους και τους τοπικούς φορείς. Άλλωστε σήμερα η τεχνολογία σου δίνει τόσες δυνατότητες στην επικοινωνία  που ακόμη και από απόσταση μπορείς να κάνεις τη δουλειά που χρειάζεται.  Το σημαντικό  είναι να υπάρχουν στόχοι , διάθεση  για δουλειά , καλή συνεργασία  και υποστήριξη από τις υπηρεσίες μας.

4. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΣΑΣ; ΤΙ ΕΡΓΑ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΤΕ;

 Είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές και τα γνωρίζουμε όλοι. Σημασία έχει να δώσουμε προτεραιότητες σε δράσεις  που θα αποσοβήσουν  τις εγγενείς δυσκολίες της νησιωτικότητας  και θα  βοηθήσουν στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας που είναι ανεκτίμητα.
 Σε αυτή τη βάση  θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος  αν κατά τη διάρκεια της θητείας μου  μπορούσε να ρυθμιστεί  το θέμα της συγκοινωνιακής κάλυψης των νησιών μας στο σύνολό τους  και να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα δώσουν   αναπτυξιακή ώθηση και θα  τονώσουν τις τοπικές οικονομίες. Είναι απαράδεκτο  να πρέπει να απευθυνόμαστε  κάθε τόσο στα Υπουργεία και αποσπασματικά να δίνονται πυροσβεστικές λύσεις που όμως δεν αντιμετωπίζουν  μακροπρόθεσμα το  πρόβλημα. Το θέμα αυτό είναι υψηλής προτεραιότητας  για μας ως Περιφερειακή Ενότητα και ως Περιφέρεια συνολικά και πιστεύω ότι θα πετύχουμε πράγματα.
  Ένα επίσης πολύ σημαντικό θέμα είναι αυτό της αναβάθμισης  των υπηρεσιών υγείας , ώστε οι κάτοικοι και  οι επισκέπτες των νησιών μας  να νιώθουν  ασφαλείς  και να μην χρειάζεται να σπεύδουν  σε κεντρικές μονάδες υγείας  με το παραμικρό. Αντιμετωπίζουμε  σοβαρά προβλήματα και στον τομέα αυτό  λόγω της υποστελέχωσης των μονάδων και της έλλειψης ακόμη και υγειονομικού υλικού. Η περιφέρεια παρεμβαίνει όπου μπορεί και πέρα από τις αρμοδιότητες της  και πιστεύω ότι οι προσπάθειες μας σύντομα θα καρποφορήσουν.
 Εκτός από τα παραπάνω που είναι θέματα προτεραιότητας  αντιμετωπίζουμε και μια σειρά   από  προβλήματα όπου παρεμβαίνουμε  μέσω του Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας μας  με την υλοποίηση έργων που είναι πολύ σημαντικά  και αφορούν έργα οδοποιίας  με την βελτίωση και την επέκταση του οδικού δικτύου  των νησιών, με λιμενικά  έργα όπως τα υδατοδρόμια των νησιών και άλλα έργα βελτίωσης των λιμενικών υποδομών. Σχολικές υποδομές  με την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων  και την επέκταση υφισταμένων. Ένα πολύ σημαντικό  έργο  με ιδιαίτερη σημασία λόγω του σκοπού που εξυπηρετεί   είναι η κατασκευή και ο εξοπλισμός  στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑΜΕΑ . Συμμετέχουμε επίσης σε πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις σε όλα τα νησιά  ως συνδιοργανωτές με τους Δήμους.   Βρισκόμαστε κοντά σε όλα τα νησιά  από την Κάλυμνο μέχρι το Αγαθονήσι   και παρεμβαίνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  για να λύσουμε προβλήματα. Θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος  και μόνο αν μπορούσαμε στη διάρκεια της παρούσας θητείας να ολοκληρώσουμε  τα έργα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα μας  και να τα παραδώσουμε σε χρήση. Όμως έχουμε ακόμη πολύ χρόνο μπροστά μας  και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να υλοποιούμε έργα και δράσεις που θα κάνουν τη ζωή όλων μας στα νησιά πιο εύκολή  και πιο ποιοτική.



ΕΡ.: Υγεία, συγκοινωνία αλλά και στήριξη στον τουρισμό είναι νομίζουμε τα πιο σημαντικά και για τα νησιά του Επαρχείου ας…
Είναι πολλά τα προβλήματα  σε μια νησιωτική περιοχή. Σας ανέφερα ήδη τα σημαντικότερα.

Η συγκοινωνία – οι μεταφορές . Γνωρίζουμε ότι παίζουν πρωταρχικό ρόλο  για την κάθε είδους ανάπτυξη . Χρόνια τώρα το φωνάζουμε σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο. Όμως αντί για καλύτερα πάμε χειρότερα.  Το κράτος δεν είναι διατεθειμένο να επωμιστεί το  βάρος μιας καλύτερης και συχνότερης συγκοινωνίας στα νησιά, Σκέπτονται, κοντόφθαλμα, μόνο το κόστος που θα  επιβαρύνει αρχικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν υπολογίζουν όμως το όφελος που θα προκύψει από μια καλή συγκοινωνία. Χρόνια μιλάμε για το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά , κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Όμως αποτελεί ακόμη και σήμερα ουτοπία.

Άλλο σημαντικό θέμα είναι οι υπηρεσίες υγείας . Τα Νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των νησιών είναι υποστελεχωμένα. Σε κάποια νησιά οργανώνονται έρανοι  για να εξασφαλιστούν τα αναλώσιμα των Νοσοκομείων,. Έχουμε ως χώρα  χιλιάδες γιατρούς, καλούς επιστήμονες και τους αφήνουμε να μεταναστεύουν στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που τα Νοσοκομεία μας τους έχουν ανάγκη. Οι κάτοικοι των νησιών  δικαιούνται να έχουν τις ίδιες υπηρεσίες υγείας με εκείνους της ηπειρωτικής Ελλάδας όταν αρρωστήσουν  και όχι να κινδυνεύουν οι ζωές τους και οι ζωές των παιδιών τους.


Παιδεία. Κάθε χρόνο  με την έναρξη της σχολικής χρονιάς  κάνουμε αγώνα δρόμου για να στελεχωθούν τα σχολεία μας . Φτάνουμε τα Χριστούγεννα και ακόμη αναζητούμε δασκάλους για τα παιδιά μας. Επίσης τα σχολεία χρειάζονται συντήρηση , αναλώσιμα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Έργα υποδομής: έχουμε ανάγκη από πόρους για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε  τα έργα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια λιμάνια, οδικό δίκτυο αεροδρόμια, σχολεία κλπ.. Η συντήρηση είναι απαραίτητη . Είδατε προ ημερών τις ζημιές στο οδικό δίκτυο των νησιών. Όλα αυτά πρέπει να είμαστε σε θέση άμεσα να τα αντιμετωπίσουμε. Επίσης χρειάζεται να γίνονται και νέα έργα . Αλλιώς πως θα υπάρξει πρόοδος και ανάπτυξη.

Τουρισμός: Η νέα περιφερειακή αρχή δίνει πολύ μεγάλο βάρος στον τουρισμό . Είναι ο μοχλός  από τον οποίο περιμένουν όχι μόνο τα νησιά μας να βοηθηθούν αλλά ολόκληρη η χώρα.
Η Περιφέρεια μας έχει πάρει σε μεγάλο βαθμό το βάρος πάνω της και έχει κάνει το σχεδιασμό της ώστε να μπορέσει να κρατήσει τις αγορές που έχει αλλά και να ανοίξει καινούριες. Θα συμμετέχουμε φέτος σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις για τον τουρισμό ανά τον κόσμο Ευρώπη, Αμερική ,Ασία.   Όμως όπως είπαμε δεν εξαρτώνται όλα από μας . Διαφημίζουμε τα νησιά και ο κόσμος θέλει να τα επισκεφθεί , γιατί πράγματι νιώθει ότι αξίζει, αλλά προϋπόθεση είναι να υπάρχει  μια καλή συγκοινωνία που να του επιτρέπει να το κάνει χωρίς να ταλαιπωρηθεί και χωρίς να πρέπει να πληρώσει μια περιουσία.


 Η νέα Περιφερειακή αρχή ξεκίνησε τη θητεία της  με πολύ όρεξη για δουλειά, με ένα καλό σχεδιασμό για το που θέλει να πάει η Περιφέρεια μας.  Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα καθώς όλοι οι παράγοντες γύρω μας είναι επιβαρυντικοί και επίσης καλούμαστε να ανταποκριθούμε σ΄ένα όγκο δουλειάς με μια περιφέρεια υποστελεχωμένη σε όλες τις υπηρεσίες της. Βασικές μας υπηρεσίες στα νησιά αλλά και στην έδρα  υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου καθώς οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν δεν αντικαταστάθηκαν και αυτό είναι έ πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το κράτος δεν μας επιτρέπει να προσλάβουμε το προσωπικό που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τη δουλειά μας ,ακόμη και αυτή που είμαστε υποχρεωμένοι από το Νόμο να κάνουμε.
Θέλω όμως να είμαι αισιόδοξος, πιστεύω στην προσπάθεια που γίνεται  και νομίζω ότι τελικά   θα βγουν καλά πράγματα, θα τα καταφέρουμε .



5. Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ  ΛΕΡΟΥ  ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ  ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ;

 Η συνεργασία μου με όλους  τους Δημάρχους  και με  τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη είναι άψογη  και πάντα εποικοδομητική. Εργαζόμαστε όλοι για ένα κοινό σκοπό και αυτό δεν μας επιτρέπει να έχουμε μεταξύ μας προβλήματα .

6.ΣΥΝΕΧΕΙΣ  ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΛΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΜΝΟ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ;

   Είναι ένα θέμα που αν και ξεφεύγει από τα δικά μας στενά όρια είμαστε υποχρεωμένοι να το αντιμετωπίσουμε  καθώς είμαστε πολύ «δημοφιλής προορισμός»  ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Όμως οι ροές είναι  μεγάλες και παρά το ότι υπάρχει  σημαντική εθελοντική  προσφορά  από τους κατοίκους των νησιών τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το φαινόμενο  απ΄ ότι φαίνεται θα συνεχιστεί , καθώς τα νησιά μας είναι πέρασμα γιαυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που  επιδιώκουν να φθάσουν στις ευρωπαϊκές χώρες του βορρά  για να σωθούν από τη δυστυχία του πολέμου. Είναι ένα θέμα που ξεφεύγει όχι μόνο από τα όρια  των νησιών μας, αλλά και από τα όρια της χώρας μας . Είναι κατά τη γνώμη μου ένα ευρωπαϊκό θέμα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.


7. ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ ; ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΚΑΤΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ  ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΣ;

   Με τον Περιφερειάρχη   κ. Χατζημάρκο  έχουμε πολύ καλή σχέση  και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά τη συνεργασία μας. Υπάρχει κατανόηση , υποστήριξη  και καλή συνεννόηση και προπάντων υπάρχει ο κοινός στόχος που είναι  η ανάπτυξη και η πρόοδος των νησιών μας, το καλό του τόπου μας. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω δημόσια  για την προσπάθεια που καταβάλει ακάματα  για τα νησιά μας και να του ζητήσω να συνεχίσει  να δουλεύει πάντα με  την ίδια αγάπη και την ίδια όρεξη  για την προκοπή του τόπου και για την ολοκλήρωση των προτεραιοτήτων που έχουμε θέσει για τα νησιά μας .
   ….
 





















































ΕΡ.: ΕΙΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ;



Η αγορά  βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αδράνεια. Η έλλειψη ρευστότητα της έχει προκαλέσει ασφυξία. Οι πολίτες προσπαθούν να ανταποκριθούν  στις βασικές τους ανάγκες, να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ακόμη και όσοι έχουν αποταμιεύσει  κάποια χρήματα από τα προηγούμενα χρόνια , είναι πολύ επιφυλακτικοί στο να δαπανήσουν για κάτι αν δεν το θεωρούν  εντελώς απαραίτητο. Η κρίση στην οικονομία  βαθαίνει όλο και περισσότερο και δεν φαίνεται  κάπου στο βάθος ένα αμυδρό έστω φως.
Αντίθετα η οικονομία παλινδρομεί  προς τα πίσω πολύ επικίνδυνα.  Όλη η αγορά  τώρα προσβλέπει στη θερινή περίοδο και στον τουρισμό ., ώστε να πάρει ανάσες  ρευστότητας και να μπορέσει μνα κρατηθεί. Όμως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και αν δεν αλλάξει κάτι τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν  και το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο μεγάλο.



ΕΡ.: ΤΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.


Οι κοινωνίες των νησιών μας  μέχρι το 2008, με τον τουρισμό και τα έργα υποδομής  που γινότανε, είχαν μπει σε τροχιά ανάπτυξης  και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε λόγω των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας  τα πράγματα πήγαιναν σχετικά καλά.
Η κρίση ανέκοψε αυτή την δυναμική των νησιών μας. Τα προβλήματα  της νησιωτικότητας εντάθηκαν ξανά καθώς το κράτος είναι όλο και πιο αδύναμο στο να μας βοηθήσει να τα λύσουμε. Τα νέα παιδιά που σπούδασαν και κοπίασαν για να έχουν μια καλύτερη ζωή , τώρα δεν βρίσκουν δουλειά και φεύγουν από τα νησιά, και από τη χώρα, μεταναστεύουν. Γινόμαστε  και πάλι κοινωνία γερόντων . Έπειτα βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή, Οι γείτονες μας την εποφθαλμιούν και το δείχνουν. Λαθρομετανάστες, άνθρωποι εξαθλιωμένοι , κατακλύζουν  τα νησιά καθημερινά. Παρά το ότι είμαστε άνθρωποι  από τη φύση μας αισιόδοξοι  και σκληραγωγημένοι, όλα αυτά μας δημιουργούν μια αίσθηση ανασφάλειας και απογοήτευσης .Αισθάνονται οι άνθρωποι ότι και το κράτος τους έχει εγκαταλείψει κι ότι δεν έχει και τη δυνατότητα να κάνει και πολλά γιαυτούς . Είμαστε μικρές κοινωνίες με περιορισμένους φυσικούς πόρους , μικρή αγορά  και από μόνοι μας είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε  Χρειαζόμαστε απαραίτητα την βοήθεια του κεντρικού Κράτους. Γιατί χρειαζόμαστε πλοία  για τη συγκοινωνία μας και αεροπλάνα , έχουμε ανάγκη από γιατρούς για να έχουμε περίθαλψη από εκπαιδευτικούς στα σχολεία μας . Χρειαζόμαστε  πόρους για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τα έργα υποδομές  και να συμπληρώσουμε με όσα ακόμη είναι απαραίτητα.. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να μας τα παρέχει το κεντρικό κράτος  , στο οποίο και πληρώνουμε τους φόρους μας. Όμως αυτή τη στιγμή το κράτος μαζεύει τους φόρους και πληρώνει τους δανειστές , οπότε δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σ΄αυτές τις ανάγκες των ανθρώπων. Οι άνθρωποι  των νησιών μας το βλέπουν αυτό. Έκαναν θυσίες εδώ και έξι χρόνια όπως και όλοι οι Έλληνες πιστεύοντας ότι αυτό θα τελειώσει και τα πράγματα θα πάρουν μια κανονικότητα . όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται και γιαυτό αισθανόμαστε  περισσότερο ανασφαλείς και απογοητευμένοι.
 Το καλό από όλη αυτή την ιστορία , είναι ότι  οι κοινωνίες μας έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν δυνάμεις εκ των έσω, δυνάμεις που είχαμε λησμονήσει ότι υπάρχουν. Στα  νησιά πάντα υπήρχε η αλληλεγγύη  προς τον αδύναμο  , όμως ώρα θεωρώ ότι οι άνθρωποι  έχουν έρθει πιο κοντά  και οργανώνονται για να μπορέσουν να κρατήσουν ένα επίπεδο ζωής.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...