Βαγγέλης Μανδρακός: Θα πάμε πολύ καλά από δω και στο εξής - Θα γίνω πιο αυστηρός στο δ.σ Ρόδου

Ο Βαγγέλης Μανδρακός, πρόεδρος του δ.σ Ρόοδυ από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάνει σήμερα τον απολογισμό του με συνέντευξη του στη Γνώμη παραδεχόμενος τις δυσλειτουργίες του  δημοτικού συμβουλίου που εντοπίζονται κυρίως στις πολύωρες συνεδριάσεις δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν προτίθεται να απαγορεύσει σε συνάδελφο του να εκφράσει την άποψη του». « Θα μπορούσα σύμφωνα με τον κανονισμό να δίνω το λόγο στον δήμαρχο και στους αρχηγούς. Αυτό όμως είναι πέραν της λογικής μου και δεν πρόκειται να το κάνω όσο είμαι πρόεδρος» σημειώνει και εννοείται πως έχει δίκιο. Είναι προτιμότερο να μιλούν όλοι και να τοποθετούνται επι των προβλημάτων παρά να φιμώνονται και να περιμένουν τα …ξημερώματα για να μιλήσουν… Υπήρξαν και τέτοιες περίοδοι στην πρόσφατη ιστορία του δ.σ Ροδίων…
Παράλληλα όμως εντοπίζει και ο ίδιος την ύπαρξη φλυαρίας από ορισμένους. Όπως λέει «πρόθεση του είναι να γίνει αυστηρότερος από δω και μπρος».
Μιλά για την συνεργασία του με τον δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο: «Έχω άριστη συνεργασία μαζί του. Είναι ένας καλός Δήμαρχος που έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες που χρειάζονται για αυτή την θέση. Μόνο που υπήρξε άτυχος αυτόν τον πρώτο χρόνο της θητείας του. Ενστάσεις, κατάργηση ΔΗΦΟΔΩ, δέσμευση αποθεματικών, capital controls».
Λέει τα καλύτερα λόγια για τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας: «Άριστη και εποικοδομητική η συνεργασία μαζί τους. Θεωρώ ότι τόσον εγώ ως πρόεδρος, όσο και ο Δήμαρχος είμαστε τυχεροί που έχουμε στο Δ.Σ. τους συγκεκριμένους συναδέλφους των οποίων η παρουσία και οι τοποθετήσεις τους , παρά τις αντιπαραθέσεις είναι τουλάχιστον ως τώρα εποικοδομητική και ωφέλιμη για το καλό του νησιού μας στον κοινό αγώνα όλων μας»
Τοποθετείται και για την πορεία της δημοτικής αρχής αλλά και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί: «Συνέβησαν πολλά και μάλιστα απρόβλεπτα. Είμαι όμως βέβαιος και αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλά από δω και στο εξής. Γνωρίζω πολύ καλά και τα σχέδια του Δημάρχου και την δυναμική της παράταξης. Τα όποια προβλήματα και δυσλειτουργίες προέκυψαν αυτόν τον πρώτο χρόνο και τα οποία εκτός των άλλων μας προξενούν και λύπη, θα βρουν την λύση τους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Δήμαρχος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και εκείνος θα κρίνει πότε και πώς θα κινηθεί χωρίς να επηρεάζεται από τρίτους και μάλιστα εξωθεσμικούς».


1.Σε λίγο κλείνετε έναν χρόνο στην προεδρία του Δ.Σ. Ρόδου .Πως ήταν αυτή η εμπειρία;
Κατ’ αρχήν θετική. Ήταν για μένα ιδιαίτερη τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη, η εκλογή μου σε ένα ανώτατο συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί 110 χιλιάδες και πλέον κατοίκους ενός νησιού και στο οποίο παίρνονται σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ρόδου και των κατοίκων της και μάλιστα από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του και όχι μόνο από την παράταξη της πλειοψηφίας. Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, γιατί όπως πάντα υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά. Παρά την προηγούμενη εμπειρία μου από την συνδικαλιστική μου δράση, (υπήρξα αντιπρόεδρος του ΙΣΡ και πρόεδρος του συλλόγου ιατρών ΙΚΑ Ρόδου, αλλά και πρόεδρος οικοδομικού συνεταιρισμού και πρόεδρος του Ροταριανού ομίλου Ρόδου), εντούτοις η διεύθυνση των εργασιών του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο εκπροσωπούνται 5 συνολικά παρατάξεις, ήταν εξ αντικειμένου μία δύσκολη διαδικασία. Λαμβάνοντας υπόψιν και την δύσκολη συγκυρία που περνά ο τόπος μας, αλλά και του γεγονότος ότι υπάρχουν και μέλη του Δ.Σ. που δύσκολα μπαίνουν σε καλούπια και δεν υπακούν στους κανόνες, αντιλαμβάνεστε ότι είχα να φέρω εις πέρας μία δύσκολη δουλειά. Προσπάθησα όσον το δυνατόν να είμαι προσεκτικός και συναινετικός χωρίς όμως να αποφύγω τα όποια λάθη. Έχω μάθει στη ζωή μου να μαθαίνω από τα λάθη μου και να μην τα επαναλαμβάνω και θέλω να πιστεύω ότι βελτιώνομαι συνεχώς. Η τελική κρίση όμως ανήκει στους συναδέλφους μου και στην κοινή γνώμη.
2.Ποιά σοβαρά προβλήματα έχετε εντοπίσει στη λειτουργία του Δ.Σ. και πώς θα μπορούσαν να λυθούν;
Όπως γνωρίζετε η διαδικασία που ακολουθείται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. διέπεται από έναν κανονισμό λειτουργίας. Βασική ευθύνη του προέδρου είναι η τήρηση αυτού του κανονισμού. Από την άλλη υπάρχει το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα  της ελεύθερης έκφρασης γνώμης από τα μέλη του Δ.Σ. Δεν είναι εύκολη υπόθεση ο συγκερασμός αυτών των δύο. Όταν για ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης ζητήσουν το λόγο πέραν του δημάρχου και των τεσσάρων αρχηγών,  άλλοι 5 συνάδελφοι αντιλαμβάνεστε ότι βάσει του κανονισμού η συζήτηση μπορεί να ξεπεράσει και την μία ώρα. Και έχει συμβεί αρκετές φορές αυτό. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που δικαιούμαι να κάνω είναι να μην δώσω τον λόγο σε κανένα συνάδελφο και να περιοριστώ στις τοποθετήσεις μόνο την αρχηγών. Αυτό όμως είναι πέραν της λογικής μου και δεν πρόκειται να το κάνω έστω και αν αυτό συνεπάγεται ότι η συζήτηση θα διαρκέσει επί μακρόν. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο όμως δεν πρόκειται να λυθεί όσον τουλάχιστον εγώ είμαι πρόεδρος. Δεν προτίθεμαι να απαγορεύσω σε συνάδελφο να εκφράσει την άποψή του.
3.Παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις βλέπουμε ότι κάποιοι μιλούν πολύ! Γιατί δεν τηρείτε τον κανονισμό; Αναφέρομαι από τον Δήμαρχο μέχρι τους δημοτικούς συμβούλους….
Θα συμφωνήσω κατά λέξη στις διαπιστώσεις σας. Θα σας υπενθυμίσω όμως ότι σε αυτόν τον πρώτο χρόνο της παρούσης δημοτικής αρχής είχαμε προς συζήτηση πολλά σημαντικά θέματα όπως η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ με ότι αυτό συνεπάγεται, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά και άλλα σημαντικά θέματα που για πρώτη φορά ήρθαν στο Δ.Σ.. Έκρινα  ότι σε τόσο σημαντικά θέματα ο χρόνος των τοποθετήσεων τόσο του Δημάρχου όσο και των υπολοίπων δεν έπρεπε να μπει σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Αναλαμβάνω προσωπικά την πλήρη ευθύνη για την μη τήρηση του κανονισμού σε αυτές τις περιπτώσεις. Πέραν όμως αυτών των περιπτώσεων υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα φλυαρίας. Βάσει του κανονισμού, επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ο δήμαρχος λαμβάνει τον λόγο όποτε το ζητήσει χωρίς χρονικό περιορισμό. Για τους υπόλοιπους υπάρχει το πεντάλεπτο για τους αρχηγούς και το τρίλεπτο για τους υπόλοιπους συναδέλφους. Σας δηλώνω την πρόθεσή μου να γίνω αυστηρότερος από δω και μπρος.
4. Η συνεργασία σας με τον Δήμαρχο πώς είναι;
Με τον Φώτη τον Χατζηδιάκο μας συνδέει πάνω από όλα μια προσωπική φιλία πολλών ετών σαν συνέπεια  των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων (σαν δικηγόρος και σαν γιατρός). Αυτό άλλωστε ήταν και το κυριότερο κίνητρο που με οδήγησε στην απόφασή μου να ενταχθώ στο ψηφοδέλτιό του. Όμως και σαν πρόεδρος του Δ.Σ. έχω άριστη συνεργασία με τον Δήμαρχο χωρίς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Είναι ένας καλός Δήμαρχος που έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες που χρειάζονται για αυτή την θέση. Μόνο που υπήρξε άτυχος αυτόν τον πρώτο χρόνο της θητείας του. Μη ξεχνάτε ότι για 8 μήνες περίπου είχαμε την εκκρεμότητα με τις ενστάσεις και την πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών. Επιπλέον 3 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήρθε η απόφαση για την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ που αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα στην οικονομική κατάσταση του Δήμου μας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και η κυβερνητική αλλαγή του Ιανουαρίου με την δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, με την πιθανότητα δέσμευσης των αποθεματικών του Δήμου, ο αγώνας για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, που τελικά χάθηκε, το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών. Πρωτοφανείς και απρόβλεπτες εν πολλοίς καταστάσεις που προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση και πολλές ανατροπές στην πορεία της παρούσας δημοτικής αρχής.
5. Με τους αρχηγούς των άλλων παρατάξεων πως είναι η σχέση σας;
Άριστη και εποικοδομητική. Δεν έχω απολύτως κανένα παράπονο. Εκφράζω και δημοσίως τον σεβασμό μου και την εκτίμησή μου στον π. Δήμαρχο κ. Χατζή Χατζηευθυμίου τον οποίο θεωρώ ως τον Νέστορα του Δ.Σ. με τις σοφές και εποικοδομητικές τοποθετήσεις του, με τον Στράτο τον Καρίκη μας συνδέουν πολλά καθότι γνωριζόμαστε από παιδιά αλλά και λόγω των αείμνηστων αδελφών του, του Ηλία και του Κώστα που υπήρξαν εξαιρετικοί συνάδελφοι και φίλοι, ο Γιώργος ο Υψηλάντης είναι επίσης γνώριμος από παλιά και ο αδελφός του ο Γιάννης είναι καλός μου φίλος, συνάδελφος και συμμαθητής μου, και τέλος ο Τάκης ο Πότσος τον οποίο γνώρισα τώρα, αλλά μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθής. Θεωρώ ότι τόσον εγώ ως πρόεδρος, όσο και ο Δήμαρχος είμαστε τυχεροί που έχουμε στο Δ.Σ. τους συγκεκριμένους συναδέλφους των οποίων η παρουσία και οι τοποθετήσεις τους , παρά τις αντιπαραθέσεις είναι τουλάχιστον ως τώρα εποικοδομητική και ωφέλιμη για το καλό του νησιού μας στον κοινό αγώνα όλων μας.
6. Η νέα Δημοτική αρχή πορεύεται χωρίς χρήματα, με πολλά άλυτα προβλήματα και με πολλούς εσωκομματικούς καβγάδες! Σας ικανοποιεί η εικόνα;
Σας είπα και πριν ότι υπήρξαμε και λίγο άτυχοι σε αυτόν τον πρώτο χρόνο. Συνέβησαν πολλά και μάλιστα απρόβλεπτα. Είμαι όμως βέβαιος και αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλά από δω και στο εξής. Γνωρίζω πολύ καλά και τα σχέδια του Δημάρχου και την δυναμική της παράταξης. Τα όποια προβλήματα και δυσλειτουργίες προέκυψαν αυτόν τον πρώτο χρόνο και τα οποία εκτός των άλλων μας προξενούν και λύπη (κάποια θα μπορούσαν να αποφευχθούν), θα βρουν την λύση τους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Δήμαρχος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και εκείνος θα κρίνει πότε και πώς θα κινηθεί χωρίς να επηρεάζεται από τρίτους και μάλιστα εξωθεσμικούς.
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...