Από ανθρώπους για ανθρώπους - Ο Θανάσης Καρτερός γράφει για την Τήλο

Καρτερός Θανάσης-"Επί χρόνια διέσωζαν κόσμο με ίδια μέσα. Τους φιλοξενούσαν όπως μπορούσαν. Μέχρι που αποφάσισαν να πάρουν την πρωτοβουλία για μια σύγχρονη εγκατάσταση προσφύγων. Από ανθρώπους για ανθρώπους. Απευθύνθηκαν στον Μουζάλα, στην επιτροπή ασύλου, σε ΜΚΟ. Και κατάφεραν, σήμερα που μιλάμε, να φιλοξενούν αρκετές οικογένειες, σε συνθήκες τουλάχιστον πολιτισμένες"

Λοιπόν, όταν υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν στοιχειώδη ευαισθησία και κοινό νου, γίνεται κι έτσι, με τους πρόσφυγες. Όπως στην Τήλο, που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στα τουρκικά παράλια απ’ ό,τι στη Ρόδο. Που έχει μόλις πεντακόσιους κατοίκους. Που βασικά ζει από τον τουρισμό. Και που η τύχη το έφερε να βρεθεί πάνω στο δρομολόγιο της προσφυγιάς.

Εδώ έγινε το αντίθετο απ’ ό,τι σε νησιά με πολύ περισσότερους κατοίκους, μέσα και λεφτά. Χάρη στο κλίμα που είχε δημιουργήσει, πριν φύγει νωρίς, ο Τάσος Αλιφέρης, στην αποφασιστικότητα της σημερινής δημάρχου και στη συνδρομή μιας ομάδας δραστήριων κατοίκων, η Τήλος δεν αντιμετώπισε ποτέ τους πρόσφυγες με κοντόφθαλμη ιδιοτέλεια. Σαν ζημιά για το νησί και τον τουρισμό. Ακόμα και οι ανόητοι, που φυτρώνουν παντού, υποχρεώθηκαν να περιοριστούν στη μουρμούρα. Δεν τους παίρνει για παραπάνω...

Επί χρόνια διέσωζαν κόσμο με ίδια μέσα. Τους φιλοξενούσαν όπως μπορούσαν. Μέχρι που αποφάσισαν να πάρουν την πρωτοβουλία για μια σύγχρονη εγκατάσταση προσφύγων. Από ανθρώπους για ανθρώπους. Απευθύνθηκαν στον Μουζάλα, στην επιτροπή ασύλου, σε ΜΚΟ. Και κατάφεραν, σήμερα που μιλάμε, να φιλοξενούν αρκετές οικογένειες, σε συνθήκες τουλάχιστον πολιτισμένες. Με κλιματισμό στα σπιτάκια τους, παιδική χαρά, κομπιούτερ, ίντερνετ, διατροφή, περίθαλψη. Ενώ σιγά-σιγά οι πρόσφυγες ενσωματώνονται στη ζωή του νησιού, και γίνονται οικεία πρόσωπα.

Η ΜΚΟ Solidarity Now ανέλαβε όλα τα έξοδα. Το ερχόμενο διάστημα οι φιλοξενούμενες οικογένειες, τις οποίες στέλνει στο νησί η επιτροπή ασύλου, θα πολλαπλασιαστούν. Και να και μια άλλη καλή και διδακτική είδηση: Πριν από λίγες μέρες 13 νέοι άνθρωποι από το νησί προσλήφθηκαν από τη ΜΚΟ για να εξυπηρετούν τον οικισμό. Δεκατρείς θέσεις εργασίας σε περίοδο ανεργίας! Δεν τους βγήκε και σε κακό η φιλόξενη διάθεση.

Για την ιστορία, η δήμαρχος ονομάζεται Μαρία Καμμά - Αλιφέρη. Αν έχετε απορίες, δεν είναι συριζαία. Κανείς δεν είναι τέλειος. Συμπληρωματικά, πάλι για την ιστορία, το νησί εξακολουθεί να είναι χωρίς γιατρό του ΕΣΥ. Το πρόβλημα λύνεται τσάτρα - πάτρα από τους Γιατρούς του Κόσμου και έναν φαντάρο γιατρό που έστειλε ο Καμμένος. Ενώ ένα σύγχρονο ασθενοφόρο, που έστειλε πρόσφατα το υπουργείο, παραμένει παρκαρισμένο. Ας ρωτήσει ο Πολάκης να μάθει το γιατί και να αρπάξει κανέναν από τον γιακά πριν η γραφειοκρατία κοστίσει καμιά ζωή...

Καρτερός Θανάσης avgi.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...