Απο το άροτρο στο διαδίκτυο - Του Θάνου Ζέλκα

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΟΤΡΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ -Πάνε αρκετά χρόνια από την εποχή που τα κάρα τα έσερναν άλογα, που το όργωμα της γης γινόταν με ξύλινα άροτρα, που οι μετακινήσεις γίνονταν με ιστιοφόρα. Κάθε φορά που γίνεται μια έκρηξη στην τεχνολογία, η ανθρωπότητα αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σε όλους τους τομείς. Στην αρχή ήταν οι κινητήρες και τα πιστόνια που άλλαξαν τη δομή της παραγωγής. Αργότερα ήρθαν οι υπολογιστές κι εκεί που νομίζαμε ότι εξαντλήθηκαν οι δυνατότητές τους εμφανίστηκε το Ίντερνετ φέρνοντας πραγματική επανάσταση σε όλους τους κλάδους της ζωής μας.

Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΕΒ σε συνέδριο για τη ψηφιακή επανάσταση τονίζει: «‘Αρα υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να αφυπνισθεί η χώρα και να προχωρήσει στην ψηφιακή επανάσταση. 200 χρόνια απο την Ελληνική Eπανάσταση, να λοιπόν μια ευκαιρία και για την τεχνολογική επανάσταση». Ο ίδιος τον Οκτώβριο του 2016 σε άλλο συνέδριο επισημαίνει: “Σε αυτά τα τρία πεδία, ψηφιακή διακυβέρνηση, εκπαίδευση και επενδύσεις, απαιτούνται άλματα από πλευράς μας, αν δεν θέλουμε να μείνουμε θεατές στις κοσμογονικές αλλαγές που φέρνει η τεχνολογική επανάσταση στην οικονομική πρόοδο.”

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να ακούγονται από επίσημα χείλη αυτά που εδώ και πολύ καιρό έχουμε εντοπίσει. Είναι προφανές ότι μετά την καθίζηση που έχουμε υποστεί ως χώρα σε όλα τα επίπεδα, χρειάζεται κάτι πολύ δραστικό ώστε να ξαναμπούμε σε λειτουργία. Είναι εξίσου φανερό ότι άλλη οδός πλην των τεχνολογιών δεν υπάρχει προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να κρατηθούν στη χώρα οι επιστήμονες, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή φεύγουν κατά κύματα στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες.

Τα οφέλη μιας τέτοιας μεταστροφής θα είναι πολλαπλά. Καταρχάς θα εξασφαλιστεί η περιβόητη αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα. Η παραγωγικότητα του κάθε δημοσίου λειτουργού θα καταγράφεται κάθε στιγμή και θα μπορεί να αξιολογηθεί με βάση αυτά τα στοιχεία. Οι πολίτες του κράτους θα έχουν μια πιο σαφή εικόνα του και θα μπορούν πολύ εύκολα να αποκτήσουν κάθε είδους πιστοποιητικού, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν σε ουρές και να ταλαιπωρηθούν από τη γραφειοκρατία. Ο ρόλος του κράτους μπορεί να είναι απλά εποπτικός με τη βοήθεια των ΚΕΠ όπου θα ελέγχεται η ορθότητα των στοιχείων σε περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαία.

Σε επίπεδο αγοράς κρίνεται πλέον επιβεβλημένη η τεχνολογική αναβάθμιση επιχειρήσεων προκειμένου να επιβιώσουν στη νέα εποχή και τα δεδομένα που έχουν σχηματιστεί. Ήδη το ηλεκτρονικό εμπόριο καλπάζει ακόμα και στη χώρα με τα όποια μέσα διαθέτουμε. Οι τουριστικές επιχειρήσεις όλο και χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες καθώς έχουν αντιληφθεί το μέγεθος των δυνατοτήτων τους. Σε άλλες χώρες η τεχνολογία έχει ενταχθεί για τα καλά και στον πρωτογενή τομέα, εκτινάσσοντας την παραγωγή στα ύψη.

Αυτό που μένει είναι να χαραχθεί μια επίσημη στρατηγική από μεριάς πολιτείας, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτήν και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ώστε να μη γίνονται σπασμωδικές και ασυντόνιστες ενέργειες. Η νέα γενιά είναι πλήρως εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ουσιαστικό κίνητρο ώστε να στραφεί πιο επιστημονικά και πιο επαγγελματικά σε αυτές.

Με την ανεργία να καλπάζει σε τρομακτικά επίπεδα, δεν υπάρχει άλλη οδός πλέον από αυτή τη μεταστροφή. Δεν έχουν δικαίωμα οι τεχνοφοβικές φωνές και τάσεις να κρατάνε τη χώρα κολλημένη στο βάλτο. Οφείλουμε όλοι να βάλουμε πλάτη και να εργαστούμε συντονισμένα, προκειμένου να ξαναδώσουμε ένα όραμα και μια ελπίδα σ’ αυτή τη γενιά που αναζητά τα πατήματά της.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν την επιχειρηματικότητα ως εχθρό του έθνους, προστατεύοντας ο καθένας την κομματική του πελατεία. Αυτές οι πρακτικές ήταν που βούλιαξαν τη χώρα και αυτές είναι που την κρατούν καθηλωμένη. Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι χωρίς επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει κανένα μέλλον.

--

Aπό τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...