Απλή αναλογική - Σύνθετα προβλήματα, του Θάνου Ζέλκα

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ - ΣΥΝΘΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

-Θεωρητικά, φιλοσοφικά και ηθικά ακόμα η Απλή Αναλογική είναι το δικαιότερο σύστημα στις εκλογικές διαδικασίες. Ανάλογα με το ποσοστό της εκάστοτε παράταξης διαμορφώνονται και οι έδρες στα αντίστοιχα όργανα διοίκησης. Αυτό ευνοεί τις μικρότερες παρατάξεις και διασφαλίζει  μια διευρυμένη πολυφωνία.

-Από πρακτικής άποψης όμως, η απλή αναλογική είναι το σύστημα που επιβάλλει τους συνασπισμούς δυνάμεων. Διαφορετικά οδηγεί ή σε ακυβερνησία ή σε πολιτικές συναλλαγές. Αν στις εκλογές οι αντίπαλες παρατάξεις είναι πέραν των τριών, με σχετικά ικανοποιητική διείσδυση στην κοινωνία καθεμιά, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία από τον πρώτο γύρο. Αυτό σημαίνει ότι η επικρατούσα παράταξη θα έχει την προεδρία του αντίστοιχου οργάνου, αλλά δεν θα έχει την πλειοψηφία για να περάσει φλέγοντα ζητήματα.

 

Με πολύ πιο απλά λόγια, ένας Δήμαρχος ή ένας Περιφερειάρχης μιας τέτοιας περίπτωσης θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων μια πλειοψηφία με τη βοήθεια μιας ή περισσοτέρων παρατάξεων από την αντιπολίτευση. Θα αναρωτηθεί κάποιος που είναι το κακό, εφόσον έτσι αποφάσισε ο λαός; Ίσως, μπορεί να υποστηρίξει, αυτό να είναι η λύση στην αυθαιρεσία κάποιων ηγεσιών που αγνοούσαν και αγνοούν επιδεικτικά την άποψή του.

 

Το πρόβλημα δεν είναι κατ’ ουσία η πολυφωνία. Το πρόβλημα συναντάται όταν τα όργανα διοίκησης γίνονται αρένες και τελικά δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις ή όταν για να παρθούν αποφάσεις πρέπει να προηγηθούν παρασκηνιακές διεργασίες. Ας μη γελιόμαστε. Αυτές οι “αναμπουμπούλες” αποτελούν τη χαρά του πολιτικού “νταλαβεριού”.

 

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν οι καταστάσεις απαιτούν γρήγορες αποφάσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Στα μείζονα θέματα θα χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες και κανείς δεν εγγυάται ότι τελικά θα λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις. Επιπλέον, εφόσον οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μέσα από ζυμώσεις και εύθραυστες ισορροπίες, όλοι θα προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε απραξία και τελικά σε ακυβερνησία.

 

Στην πραγματικότητα δεν έφταιγε η ενισχυμένη αναλογική για τα κακώς κείμενα του χθες και του σήμερα. Στις αιτίες απαξίωσης ήταν και παραμένει η επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού. Κάποιος με ικανότητες που όμως δε γνωρίζει πως λειτουργεί το σύστημα ή δεν εκλέγεται ή απαξιώνεται. Πάντα υπήρχαν οι κομματικές γραμμές, το πελατειακό σύστημα και οι λεγόμενοι “εκλογομάγειρες”. Όλα αυτά λειτουργούν αποθαρρυντικά για όσους θα ήθελαν και μπορούν να προσφέρουν αλλά δεν γνωρίζουν τα εκλογικά. Έτσι με ένα “η πολιτική είναι βρώμικη” μπορούν να νομιμοποιήσουν και συνειδησιακά την αποχή τους.

 

Εκτίμηση είναι ότι η Απλή Αναλογική, κυρίως τα προβλήματα που θα δημιουργήσει, θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα στο Ενιαίο Ψηφοδέλτιο. Εκεί δηλαδή που θα κρίνονται προσωπικότητες και όχι συστήματα. Εκεί που θα μπορούν να εκλεγούν οι ικανότεροι ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που ανήκουν. Ξεχωριστά ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης και ξεχωριστά το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εκεί θα φανεί πραγματικά και η ικανότητα των ταγών.

 

Φυσικά δεν αποκλείεται και αυτό να αποτύχει ως σύστημα. Εφόσον όμως μιλάμε για Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο είναι το πιο δίκαιο απ’ όλα. Καθένας θα κρίνεται προσωπικά για τη στάση του και όλοι μαζί για την αποτελεσματικότητά τους. Καθένας θα προσπαθεί τα μέγιστα καθώς το περιβάλλον θα είναι πολύ ανταγωνιστικό και αυτό φυσικά θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ίδια την κοινωνία. Δεν θα παγιώνονται καταστάσεις και κυρίως θα υπάρχει συνεχόμενη ανανέωση προσώπων.

 

Το μεγάλο ερώτημα είναι ένα. Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο; Κι αν ναι, μπορούμε να το υποστηρίξουμε; Και εφόσον ισχύουν αυτά, έχουμε το σθένος να το απαιτήσουμε ως πολίτες ή περιμένουμε από το πολιτικό μας σύστημα να το πράξει ως έσχατη λύση; Βλέπετε όλα απαιτούν προσπάθεια. Τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς κόπο και θυσίες. Ιδού η Ρόδος...


 

 

--

Aπό τη στήλη ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...