Αγαπητός Ξάνθης: Η Ασφάλεια είναι ο βασικός παράγοντας επηρεασμού της τουριστικής δραστηριότητας

«Στον πολυτάραχο κόσμο που ζούμε, η τουριστική δραστηριότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με πρώτο την ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Μέχρι και σήμερα η χώρα παρείχε την ασφάλεια σε πολλά επίπεδα, διεκδικώντας μεγάλο μέρος των τουριστών της Μεσόγειου. Σήμερα οι γεωπολιτικές καταστάσεις της ευρύτερης περιοχής ρευστοποιούν το τουριστικό «παίγνιο» προκαλώντας σειρά αρρυθμιών στην ροή. Αυτό δημιουργεί μειώσεις και υπαναχωρήσεις που οφείλονται να αντιμετωπισθούν άμεσα με γενναίες δράσεις και ενέργειες». Τα παραπάνω δηλώνει στη Γνώμη σε συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα ο Αγαπητός Ξάνθης, Διευθυντής Τουρισμού Δωδεκανήσου και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη «Ασφάλεια». Προσθέτει: «Προσοχή στο αύριο, γιατί χωρίς αυτό ο Τόπος θα μαραζώσει και θα περιθωριοποιηθεί στην πανευρωπαϊκή σκακιέρα, στην οποία ανήκουμε».
Η επιστροφή στην κανονικότητα όπως λέει ο κ. Ξάνθης θα βοηθήσει το τουριστικό προϊόν: «Η ομαλοποίηση της οικονομίας είναι από τις βασικότερες παραμέτρους για την σταθερότητα του τουριστικού γεγονότος. Η «κλωστή» στην οποία στηρίζεται τουρισμός είναι πολύ εύθραυστη και η οποία ταλάντωση της μπορεί να γκρεμίσει επαγγελματικές υποχρεώσεις, οικογενειακές χαράξεις, τα προς το ζειν. Τα νησιά μας, ο αιμοδότης του τουρισμού θέλουν και πρέπει να έχουν το status που τους επιτρέπει να είναι ανταγωνιστικά, επικερδή και ποιοτικά «όρθια» στον παγκόσμιο κυκεώνα των αγορών».  
Ο κ. Αγαπητός Ξάνθης μιλά για τα παράπονα των τουριστών που φθάνουν στην υπηρεσία του: «Δεχόμαστε παράπονα τα οποία μπορούν να ομαδοποιηθούν σε: αστικά προβλήματα καθαριότητας, μετακίνησης με τα Μ.Μ.Μ, αισχροκέρδειας, ρύπανσης, θορύβου κ.α. Η Υπηρεσία μας τηρώντας όμως τη δυνατότητα της όποιας παρέμβασης προσπαθεί να επιλύει τα θέματα που αναφύονται καθημερινά ώστε το μότο «ο ευχαριστημένος πελάτης, είναι ο καλύτερος διαφημιστής» του τόπου μας, να γίνεται συνεχώς πραγματικότητα».
Τάσσεται χωρίς επιστροφές υπέρ της διεκδίκησης του θεσμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης  2021 από τον δήμο Ρόδου: «Βεβαίως και Μπορούμε. Δεν παραλείπω να αναφέρω συνεχώς ότι ο Τουρισμός είναι τα τρία (3) Π. Είναι: Πολιτισμός-Περιβάλλον-Παιδεία. Γι΄ αυτό μπορούμε, γιατί έχουμε όλα τα εχέγγυα να κατακτήσουμε την επιλογή για της Π.Π.Ε το 2021. Ας είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια της  Τ.Α, η συμμετοχή είναι γιορτή, ο εθελοντισμός αποστολή».
Ο Αγαπητός Ξάνθης κλείνει την ενδιαφέρουσα συνέντευξη προς την εφημερίδα μας με ένα μήνυμα προς όλους, για αυτές τις κρίσιμες ώρες που ζούμε: «Σε μια στιγμή που τα πάντα κρέμονται από ένα σχοινί, μόνο η γνώση και η ευθύνη μπορούν να καθορίσουν το μέλλον μας. Η τύχη της χώρας δεν είναι «urban game» με νικητές και χαμένους, με τους «εμείς» και οι άλλοι, είναι ένα βιωματικό παίγνιο με αμοιβαίο όφελος, με κοινωνικές βέλτιστες ισορροπίες, με τις αρχές της αλληλεγγύης  και του σεβασμού στη βάση της σκέψης μας. Ο ευλογημένος Τόπος μας έχει χαρίσει πολλά…ας μην Τον απογοητεύσουμε».





1. Πως πάει φέτος η τουριστική κίνηση στη Ρόδο αλλά και στη λοιπή Δωδεκάνησο; Πόσο έχει επηρεάσει η πολιτική αστάθεια;
Ο τουρισμός για τα νησιά μας αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης και δημιουργίας. Όλα περιστρέφονται γύρω από το τουριστικό προϊόν στον τόπο μας.  Πράγματι μετά από το στάδιο της απογείωσης της δεκαετίας του ’80, περάσαμε στο στάδιο της ωρίμανσης στα τέλη του ’90 και τώρα βρισκόμαστε σ΄ ένα επίπεδο διεύρυνσης της τουριστικής κατεύθυνσης.
Στον πολυτάραχο κόσμο που ζούμε, η τουριστική δραστηριότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με πρώτο την ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Μέχρι και σήμερα η χώρα παρείχε την ασφάλεια σε πολλά επίπεδα, διεκδικώντας μεγάλο μέρος των τουριστών της Μεσόγειου. Τα νησιά μας μονάκριβα τοπία φυσικής ομορφιάς αποτελούσαν πόλους έλξης για τον μαζικό τουρισμό και όχι μόνο. Σήμερα οι γεωπολιτικές καταστάσεις της ευρύτερης περιοχής ρευστοποιούν το τουριστικό «παίγνιο» προκαλώντας σειρά αρρυθμιών στην ροή. Αυτό δημιουργεί μειώσεις και υπαναχωρήσεις που οφείλονται να αντιμετωπισθούν άμεσα με γενναίες δράσεις και ενέργειες. Η νησιωτικότητα δεν είναι σλόγκαν αλλά δικαίωμα προς την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Το οικονομικό περιβάλλον με την κοινωνική διάσταση αποτελούν τους δύο άξονες για το αύριο. Προσοχή στο αύριο, γιατί χωρίς αυτό ο Τόπος θα μαραζώσει και θα περιθωριοποιηθεί στην πανευρωπαϊκή σκακιέρα, στην οποία ανήκουμε.   
                      
2. Οι αυξήσεις στο φπα στον τουρισμό και την εστίαση καθώς και η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή, αν υλοποιηθούν, πόσο θα επηρεάσουν το τουριστικό προϊόν;
Σίγουρα, η όποια μεταβολή στους δείκτες των οικονομικών αποτελεσμάτων στο  πλαίσιο «προσφορά-ζήτηση» επηρεάζουν τον  τουρισμό, ως ένα φαινόμενο που εμπίπτει στις οικονομικές πολιτικές. Ειδικά τα νησιά μας με την ιδιομορφία της γεωγραφικής δομής και την μονοκαλλιέργεια του τουριστικού παραγομένου προϊόντος θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση να απορροφήσουν αυτούς τους τύπους κραδασμούς. Η ομαλοποίηση της οικονομίας είναι από τις βασικότερες παραμέτρους για την σταθερότητα του τουριστικού γεγονότος. Η «κλωστή» στην οποία στηρίζεται τουρισμός είναι πολύ εύθραυστη και η οποία ταλάντωση της μπορεί να γκρεμίσει επαγγελματικές υποχρεώσεις, οικογενειακές χαράξεις, τα προς το ζειν. Τα νησιά μας, ο αιμοδότης του τουρισμού θέλουν και πρέπει να έχουν το status που τους επιτρέπει να είναι ανταγωνιστικά, επικερδή και ποιοτικά «όρθια» στον παγκόσμιο κυκεώνα των αγορών.   

3. Φαντάζομαι ότι και φέτος η Διεύθυνση Τουρισμού στη περιοχή μας δέχεται παράπονα από τουρίστες που κάνουν διακοπές στο νησί μας.. Φέτος τι προβλήματα έχετε εντοπίσει;
Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού εκτός από τις διοικητικές αρμοδιότητες, εξυπηρετεί και ένα μεγάλο πλήθος τουριστών, πάνω από 4.000 ανά τουριστική περίοδο, με παροχές ενημέρωσης και πληροφοριών. Επιπλέον συμμετέχουμε ενεργά στη φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων που έρχονται εκ μέρους του Υπουργείου ή του ΕΟΤ για επαγγελματικά ταξίδια στο νησί μας. Η δυναμική της άμεσης εξυπηρέτησης από την υπεύθυνη του Τμήματος αφήνει καλά σχόλια και μαζί με τα άλλα γραφεία πληροφοριών της Τ.Α, με τα οποία συνεργαζόμαστε πολύ καλά,  αποτελούμε ένα ικανοποιητικό δίκτυο για την υποστήριξη των επιθυμιών του τουρίστα.
Εκτός αυτών όμως δεχόμαστε παράπονα τα οποία μπορούν να ομαδοποιηθούν σε: αστικά προβλήματα καθαριότητας, μετακίνησης με τα Μ.Μ.Μ, αισχροκέρδειας, ρύπανσης, θορύβου κ.α. Η Υπηρεσία μας τηρώντας όμως τη δυνατότητα της όποιας παρέμβασης προσπαθεί να επιλύει τα θέματα που αναφύονται καθημερινά ώστε το μότο «ο ευχαριστημένος πελάτης, είναι ο καλύτερος διαφημιστής» του τόπου μας, να γίνεται συνεχώς πραγματικότητα.                    
     
4. Η Ρόδος διεκδικεί να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (ΠΠΕ),το έτος 2021. Μπορούμε;
Βεβαίως και Μπορούμε. Δεν παραλείπω να αναφέρω συνεχώς ότι ο Τουρισμός είναι τα τρία (3) Π. Είναι: Πολιτισμός-Περιβάλλον-Παιδεία. Γι΄ αυτό μπορούμε, γιατί έχουμε όλα τα εχέγγυα να κατακτήσουμε την επιλογή για της Π.Π.Ε το 2021.
Ρόδος, το σταυροδρόμι του πολιτισμού
Ρόδος, το σμαραγδένιο νησί του Αιγαίου
Ρόδος, η αρχόντισσα του γαλάζιου  
Ρόδος, η πατρίδα του σοφού Κλεόβουλου και του πατέρα της Αστρονομίας Ιππάρχου, η πρωτεύουσα της αρχαίας Εξάπολης, Παλαιά Πόλη της Ρόδου μια από τέσσερις ζώσες Μεσαιωνικές Πόλεις της Ευρώπης, πολυγλωσσία, συνείδηση πολυπολιτιστικής ιστορικής διαδρομής, η μοναδική ανατολίζουσα ματιά της Ευρώπης. Πολλά σ’ ένα.
Στο χέρι μας είναι να μοιραστούμε τα οφέλη μιας Π.Π.Ε αφήνοντας μεμψιμοιρίες, αδρανοποιήσεις, πρόσκαιρες αδυναμίες  και χαράσσοντας το συναρπαστικό ΤΑΞΙΔΙ για την επιτυχία του εγχειρήματος. Ας είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια της  Τ.Α, η συμμετοχή είναι γιορτή, ο εθελοντισμός αποστολή.                

5. Πολλές φορές μιλάμε για σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό.
Πόσο το πετυχαίνουμε στη Ρόδο;
Είναι από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Ο πολιτισμός αποτελεί την ατμομηχανή του τουρισμού. Πολλές φορές η στατικότητα των γεγονότων, μας αποστερεί την ανάδειξη του πολιτισμού είτε ως δημότες, είτε για τους τουρίστες. Οι αρχαιολογικοί χώροι άρχισαν να λειτουργούν καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Οι καλλιτεχνικές  εκδηλώσεις του Δήμου έχουν πυκνώσει και αποδίδουν ένα διαφορετικό τόνο στην πόλη μας. Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» συμμετέχει ενεργά στην αναβίωση του μεσαιωνικού προτύπου. Οι δημοτικές Πινακοθήκες προσφέρουν, αλλά θα μπορούσαν να αποτελούν περισσότερο λαμπερά σημεία αναφοράς για την Πόλη.  Η έλλειψη λειτουργίας του «Εθνικού Θεάτρου» φαίνεται και τρομάζει και από αισθητικής πλευράς και από την πλευρά ενός ζωντανού συνεδριακού πολυχώρου για εκδηλώσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.  Οι Σύλλογοι στα χωριά μας προσφέρουν στην αναζωογόνηση τους με την παρουσία με δράσεις στα ήθη και έθιμα τους. Ο θεσμός των Ανθεστηρίων θα μπορούσε να επανέλθει με μια διαφορετική προσέγγιση. Η Ρόδος μυρίζει λουλούδια, ας τα προσφέρουμε.
Η Γιορτή Κρασιού (wine festival), ήταν γεγονός αξιοσημείωτο για το Ρόδο του ’70. Μπορεί το «Ροδίνι», να γίνει το «Πάρκο του Διονύσου», το Πάρκο της χαράς…ο χώρος που χαρίζει τη φύση στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Το αθλητικό δρώμενο των «Διαγόρειων» με τα τρία αθλήματα προερχόμενα από τις ιστορικές μας ρίζες, μπορούν να ξυπνήσουν αισθήματα και θέαμα στον αρχαιολογικό χώρου του «Μόντε Σμιθ», στην πρόκληση-πρόσκληση ότι ο Πολιτισμός, εμπνέει, ενώνει, τροφοδοτεί.   

6. Να σταθούμε και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το οποίο έχετε μια μορφή συνεργασίας...Βλέπουμε ένα άνοιγμα στη τοπική κοινωνία μέσα από διάφορες δράσεις.. Τι άλλαξε;

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί την κιβωτό της μάθησης και της αλήθειας. Γιατί επιστήμη είναι η έρευνα της αλήθειας. Με τις χιλιάδες των φοιτητών στα τρία Τμήματα του αναζωογονεί την Πόλη σε πολύπλευρη όψη. Οικονομικά, παιδαγωγικά, πολιτιστικά αλλά ακόμη και τουριστικά θέματα αγγίζουν δημιουργικά την λειτουργία του.  Παρέχει την διεπιστημονικότητα  σε πολλά τοπικά ζητήματα μέσα από τις πτυχιακές και τις μεταπτυχιακές εργασίες της Σχολής. Είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στη δια βίου εκπαίδευση προσφέροντας τη διάπλαση ενός ενεργού πολίτη ο οποίος οφείλει να γνωρίζει, οφείλει να συμμετάσχει, οφείλει να εμπνέεται.
Σε μια στιγμή που τα πάντα κρέμονται από ένα σχοινί, μόνο η γνώση και η ευθύνη μπορούν να καθορίσουν το μέλλον μας. Η τύχη της χώρας δεν είναι «urban game» με νικητές και χαμένους, με τους «εμείς» και οι άλλοι, είναι ένα βιωματικό παίγνιο με αμοιβαίο όφελος, με κοινωνικές βέλτιστες ισορροπίες, με τις αρχές της αλληλεγγύης  και του σεβασμού στη βάση της σκέψης μας. Ο ευλογημένος Τόπος μας έχει χαρίσει πολλά…ας μην Τον απογοητεύσουμε.


Αγαπητός Ξάνθης
Αρχιτέκτων
Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου
Δ/ντης Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...