Ένωση Καλυμνίων Ρόδου: « Το μεγάλο στοίχημα της Καλύμνικης γαστρονομίας»   

Ρόδος, 7 Φεβρουαρίου 2019-ΘΕΜΑ: Ένωση Καλυμνίων Ρόδου: « Το μεγάλο στοίχημα της Καλύμνικης γαστρονομίας»

  -«ΝΑΙ! ΝΑΙ! ΝΑΙ!!!»

-Ξύπνησε και σαρώνει ο γίγαντας της Καλύμνικης γαστρονομίας!

-Για άλλη μία φορά η Κάλυμνος έχει όλους τους λόγους να είναι υπερήφανη. Οι διακρίσεις στη γαστρονομία συνεχίζονται…

Δεν πέρασε πολύς καιρός, από τότε που η γνωστή Σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ως συνεργάτιδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη δράση «Μαμάδες του Αιγαίου» του  Προγράμματος  «Νότιο Αιγαίο –Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» δήλωνε εντυπωσιασμένη από τη «γευσιγνωστική»  επίσκεψή της στην Κάλυμνο, όπου πραγματικά η ποικιλία, η νοστιμιά και η αυθεντικότητα των γεύσεων, είναι στοιχεία πρωτόγνωρα σε όλο το Αιγαίο.

Ίσως γιατί η Καλύμνιοι - γνωστοί καλοφαγάδες – παρά τις σειρήνες, δεν έχουν αλλοιώσει τις παραδοσιακές γεύσεις, αφήνοντας την πρώτη ύλη ανέγγιχτη, ιδιαίτερα όταν είναι προϊόν της θάλασσας ή της ελληνικής γης.

Καλό φαγητό, σημαίνει καλή πρώτη ύλη. Και οι καλές πρώτες ύλες, βρίσκονται στη φύση. Στη στεριά και τη θάλασσα. Βεβαίως πέρασαν οι ανά τον κόσμο γευσιγνώστες από τη διαδικασία της προώθησης  γεύσεων με πολλά, αναμεμιγμένα και αδιευκρίνιστα στοιχεία, όμως, η σύγχρονη τάση στη μαγειρική παγκοσμίως, θέλει αναλλοίωτες γεύσεις, αυθεντικές, καθώς,   σε άρωμα και υγιεινά ωφέλιμες στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι ασύγκριτα καλύτερες. Και αν σκεφτούμε πως η παγκόσμια εκστρατεία υγείας με γιατρούς, διατροφολόγους, σεφ, γευσιγνώστες κ.α. έχει κάνει στροφή 360ο υπέρ των αυθεντικών γεύσεων, τα συμπεράσματα προκύπτουν εύκολα.

Διότι η γαστρονομία είναι φιλικός προς τη γεύση, αρμονικός συνδυασμός υλικών. Δημιουργία όπου δίνεις ψυχή και χαράζεις έμπνευση. Και αυτού του είδους την αρμονία, τη χαρίζει απλόχερα μόνο η φύση. Ο εύκολος δρόμος των μεταλλαγμένων και πολύπλοκων γεύσεων έχει  αποτύχει.

Και… Πώς να το κάνουμε; Άλλο το γυαλί, άλλο το διαμάντι….

Άλλωστε στο αυθεντικό Νότιο Αιγαίο, δεν ταιριάζουν οι αλλοιώσεις. Σε κανένα επίπεδο. Αυτό αποδεικνύουν οι δηλώσεις εκατομμυρίων τουριστών, οι οποίοι επιμένουν να έρχονται στα νησιά μας, λόγω των αγνών, Μεσογειακών γεύσεων, αναπτύσσοντας έτσι, τον γαστρονομικό τουρισμό.

Ο Καλύμνιος Παντελής Βούρος, αναγνωρίσθηκε από τον διάσημο Σεφ Σωτήρη Κοντιζά ως ο διαγωνιζόμενος, που χρησιμοποίησε την πρώτη ύλη στην αχινομακαρονάδα,  (τον  ολόφρεσκο αχινό) όπως βγήκε από τη θάλασσα! Αναλλοίωτο! Ως τελευταίο χρονικά υλικό, χωρίς καρυκεύματα, χωρίς άλλα πρόσθετα. Ο κ. Κοντιζάς μάλιστα, «παρέσυρε» στον ενθουσιασμό του και τους παραγωγούς, που κυριολεκτικά «έπεσαν με τα μούτρα» στο πιάτο…

Τη «γαστρονομική» παράσταση όμως, έκλεψε η Κάλυμνος για άλλη μια φορά και στην Έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ, όπου κριτές και παρευρισκόμενοι, εξήραν την πληρότητα της παρουσίασης των γεύσεων.  Σε συνδυασμό με την παρουσία της πολιτιστικής ομάδας της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής, η αποστολή,  έκανε πλήρη ανάδειξη των θησαυρών της παράδοσης, της γης και της θάλασσας. Γεγονός είναι ότι, οι Καλύμνιοι διακρίνονται για την αισθητική τους σε πολλά επίπεδα. Και η μαγειρική, είναι ζήτημα αισθητικής. Όποια γεύση και αν ζητήσει κανείς, είναι σίγουρο πως την κατέχουν. Σε θαλασσινά, κρεατικά, υπέροχα νηστίσιμα και ασυναγώνιστα γλυκά. Μια τεράστια γκάμα, που υποσχόμαστε ως Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, να αναδείξουμε σύντομα σε ειδικό τόμο, με τη βοήθεια Καλυμνίων σεφ και γυναικών της παράδοσης, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

ΝΑΙ! ΝΑΙ! ΝΑΙ!!!

Η Κάλυμνος της ναυτοσύνης και της επιστημοσύνης, βάζει πολύ ψηλά τον πήχη και στη γαστρονομία, με συγκριτικά πλεονεκτήματα: Αισθητική, μεράκι, αγωνιστικότητα, πάθος για πρωτιά και γνήσιες πρώτες ύλες.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, προγραμματίζει γαστρονομική εκδήλωση, όπου θα δημιουργήσουν και θα τιμηθούν Καλύμνιοι της μαγειρικής τέχνης, με επίσημους προσκεκλημένους, τους τρεις διάσημους Σεφ, κριτές στο Master Chef: Σωτήρη Κοντιζά, Λεωνίδα Κουτσόπουλο και Πάνο Ιωαννίδη.

Η Πρόεδρος Μαρία Βάλλα, τα στελέχη του δ.σ. και τα μέλη της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου, στέλλουν στον συμπατριώτη Παντελή Βούρο τις ευχές όλων, περιμένοντας ότι η συνέχεια, θα είναι το ίδιο επιτυχημένη με το ξεκίνημά του.

 

 

 Η Πρόεδρος                                                             Η Γεν. Γραμμ.

 

  Μαρία Βάλλα                                              Χρυσάνθη Τηλιακού

Δημοσιογράφος                                                  Εκπαιδευτικός

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...