Ένα έγκλημα σε βάρος των πολιτών του Αρχαγγέλου - Γράφει ο Κώστας Λαμπριανός

Τι συμβαίνει, πραγματικά, με τις βάρβαρες χρεώσεις της ΔΕΥΑΡ στους λογαριασμούς κατανάλωσης νερού;
Πρόκειται για έναν, χωρίς προηγούμενο, παραλογισμό των ανθρώπων της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης και της ίδιας της δημοτικής αρχής ή μήπως για σκάνδαλο παράνομης υπερτιμολόγησης, που θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα ακόμα και την εισαγγελική αρχή;
Είναι ερωτήματα που μου θέτουν αγανακτισμένοι συγχωριανοί μου στον Αρχάγγελο, οι οποίοι προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, αν δεν δοθεί εδώ και τώρα απάντηση από τους αρμόδιους, γιατί σε καιρούς μιας βαθιάς και συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης υποχρεώνονται σε οικονομική αφαίμαξη που οι περισσότεροι, κυρίως των λαϊκών στρωμάτων, δεν αντέχουν.
Πώς συμβαίνει η αξία του νερού να είναι μόλις 25 ευρώ και ο καταναλωτής να καλείται να πληρώνει 63 ευρώ; (προσαύξηση 152%).
Πώς συμβαίνει η αξία του νερού να είναι 3.60 ευρώ και ο καταναλωτής να πληρώνει 15 ευρώ, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερα;
Πώς συμβαίνει η αξία του νερού να είναι μόλις 7,84 ευρώ και ο καταναλωτής να καταβάλλει επιπλέον 17,15 με τη μορφή επιβαρύνσεων και αθροιστικά να πληρώνει 25 ευρώ;
Πώς συμβαίνει η αξία του νερού να είναι μόλις 6,16 ευρώ και ο καταναλωτής να πληρώνει τρεισήμισι φορές περισσότερα;
Πώς διάολο συμβαίνει στο νεράκι του θεού να φορτώνονται ένα σωρό τέλη και πάνω στα τέλη Φ.Π.Α., όταν οι καταναλωτές είναι άνεργοι, μοναχικές γριούλες, φτωχότατοι συνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι που ζουν μαρτυρική ζωή στα βαθιά …νερά της κρίσης;
Πώς συμβαίνει να επιβάλλεται πάγιο τέλος, μεγαλύτερο της αξίας του νερού, πως επιβάλλεται τέλος υπονόμων 25%, τέλος έργων 80% και επί του τέλους υπονόμων ΦΠΑ 9%, επί του τέλους έργων Φ.Π.Α. 16%;
Ξέρω, ότι οι συνήθεις αρμόδιοι-αναρμόδιοι θα βγουν και θα πουν ότι «αυτά προβλέπουν οι νόμοι».
Ξέρω, επίσης, ότι ο καθορισμός του ύψους των διαφόρων τελών εναπόκειται στη δημοτική αρχή η οποία έχει την ευχέρεια να μην υιοθετήσει το ανώτατο όριο και επομένως να το μειώσει στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής.
Αλλά η πολλάκις «φεσωμένη» ΔΕΥΑΡ από τους έχοντες και κατέχοντες αυτού του τόπου σταθερά επιδεικνύει ακατανόητη αναλγησία.
Η περίπτωση, όμως, του Αρχαγγέλου και των καταναλωτών του είναι ιδιάζουσα.
Εδώ και 15 χρόνια – ίσως και περισσότερα – τόσον επί του Καποδιστριακού Δήμου Αρχαγγέλου, όσο και επί ενιαίου Δήμου Ρόδου οι κάτοικοί του, μέσω των λογαριασμών νερού επιβαρύνονται με το απεχθές και επονείδιστο «τέλος έργων» για το αποχετευτικό, ένα έργο που έγινε με σκανδαλώδεις διαδικασίες εξπρές, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε, με ευθύνη όχι φυσικά των πολιτών αλλά των εκάστοτε δημοτικών, νομαρχιακών και περιφερειαρχών αρχών, αυτών δηλαδή που σήμερα τους χαρατσώνουν για να κλείσουν μαύρες τρύπες και τα «φέσια» των ταμείων της ΔΕΥΑΡ.
Και αυτό είναι το μεγαλύτερο και προκλητικό σκάνδαλο.
Ο λαός επιβαρύνθηκε με περισσότερα από 14 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης και ύδρευσης.
Και το μεν δίκτυο ύδρευσης λειτούργησε αλλά σήμερα παρουσιάζεται ιδιαιτέρως προβληματικό αν σκεφθεί κανείς ότι προ ημερών - κάτι που μου επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας - σε μια μέρα σημειώθηκαν δεκαεπτά βλάβες σε διάφορα σημεία του δικτύου, προφανώς λόγω κακής ποιότητας και αντοχής των σωλήνων, που κατά τις πληροφορίες η ανάδοχος εταιρεία προμηθεύτηκε από την Τουρκία.
Το δε «αποχετευτικό δίκτυο» καταστρέφεται όσο παραμένει «εκτός λειτουργίας».
Και καθώς δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα για την κατασκευή του αποχετευτικού αγωγού «Φαληράκι – Αφάντου – Αρχάγγελος», ούτε για την εγκατάσταση αυτόνομου Βιολογικού Σταθμού, η ολοκληρωτική καταστροφή είναι βέβαιη.
Και όμως γι αυτό το έγκλημα οι πολύπαθοι πολίτες του Αρχαγγέλου πληρώνουν ακόμα το βαρύ χαράτσι του.
Όπως και για τους υπόνομους που ποτέ δεν καθαρίστηκαν και κάποια μέρα – είναι βέβαιο – θα σκάσει η βόμβα της χολέρας ή άλλων λοιμωδών νοσημάτων.
Πριν οι αγανακτισμένοι πολίτες του Αρχαγγέλου αρχίσουν την κατάθεση μαζικών αγωγών και μηνυτήριων αναφορών για τον κολασμό των υπαίτιων αυτού του εγκλήματος, ο δήμαρχος Ρόδου οφείλει άμεσα να φέρει το ζήτημα στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου.
        

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...