Άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Κω

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ 25 Ιουλίου 2017 -ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Χιλιάδες ευρώ εισπράττει το Κράτος από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κω. Το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να χρηματοδοτήσει άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία του νησιού» -Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με την οποία θέτει επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Κω. Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές ζημιές στο Κάστρο και σε Οθωμανικά Τεμένη, ενώ έχει ανασταλεί η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου. Τονίζει ότι η Πολιτεία, μέσω του ΤΑΠΑ που διαχειρίζεται τους αρχαιολογικούς χώρους, εισπράττει χιλιάδες ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού κάθε χρόνο και οφείλει να τηρεί την αρχή της ανταποδοτικότητας. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων αποκατάστασης των αρχαιολογικών χώρων και των νεώτερων μνημείων της Κω αλλά και να επαναλειτουργήσει, μετά από το σχετικό έλεγχο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα. Αθήνα, 24 Ιουλίου 2017 Αρ.Πρ.: 7540/24/07/17

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η Προς Κυρία Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Κω»

Κυρία Υπουργέ,

Ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός στην Κω προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία του νησιού. Υπάρχουν σημαντικές ζημιές στο Κάστρο και σε Οθωμανικά Τεμένη, ενώ έκλεισε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυτή τη στιγμή, προέχει η αποκατάσταση των ζημιών προκειμένου τα μνημεία, αλλά και οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού, να είναι προσβάσιμοι στους επισκέπτες. Άλλωστε, το πολιτιστικό και ιστορικό κεφάλαιο του νησιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό. Η Πολιτεία, μέσω του ΤΑΠΑ που διαχειρίζεται τους αρχαιολογικούς χώρους, εισπράττει χιλιάδες ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού κάθε χρόνο και οφείλει να τηρεί την αρχή της ανταποδοτικότητας. Σε αυτή τη φάση προέχει να προχωρήσουν οι μελέτες και οι εργασίες αποκατάστασης στο Κάστρο και τα Οθωμανικά Τεμένη αλλά και να επαναλειτουργήσει, μετά από το σχετικό έλεγχο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων αποκατάστασης των αρχαιολογικών χώρων και των νεώτερων μνημείων της Κω; 2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κω;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...