Άλλος για τη βάρκα μας; Του Μανώλη Δημελλά

Ντομάτα και αγγούρι αλατισμένα στα ράφια του μανάβη;

Ε ναι λοιπόν, αυτό συνέβη χτες στην Κάρπαθο, που βρέθηκε η λύση και έτσι τα ζαρζαβατικά βγαίνουν από το μανάβικο μέσα στην άρμη!

Η αλήθεια είναι διαφορετική, ο Φρεσκούλης (Γιώργος Χατζηγεωργίου), δεν άντεχε να βλέπει αδειανό από φρέσκα προϊόντα το κατάστημα οπωρολαχανικών που διατηρεί στα Πηγάδια και ανέλαβε δράση!

Πέταξε στη Ρόδο και αφού αγόρασε 11/2 τόνο λαχανικά και φρούτα τα μετέφερε οδικώς στο Πλημμύρι της Ν. Ρόδου, τα φόρτωσε στο 11μετρο ψαράδικο καϊκι "Νικόλαος" του Οσμάν Οσμάν και έπειτα από ένα θαλασσινό ταξίδι 61/2 ωρών έδεσε στο Διαφάνι της Καρπάθου. Και πάλι μεταφέρθηκαν στο φορτηγάκι και το απόγεμα της Τετάρτης 6 Μαϊου, έφτασαν οδικώς στον τελικό προορισμό, τα Πηγάδια Καρπάθου.

Οι ντομάτες, τα αγγούρια, τα πιπέρια, ακόμη και τα πορτοκάλια δεν έβγαλαν κιχ! Απόλαυσαν το ταξιδάκι, ενώ το μπουγάζι έβγαλε ένα εξαράκι σε μποφόρ και κάθε τόσο τα σκέπαζε με θάλασσα. Έτσι έφτασαν μούσκεμα στο ράφι.

Όλα τα κηπευτικά ήταν ντυμένα στα  λευκά, αφού το θαλασσινό αλάτι έκανε μια αλμυρή κρούστα στο κορμάκι τους!

Η ιστορία στους παλαιότερους θυμίζει τον Μεταξά, εκείνον τον θαλασσινό μανάβη, που έφτανε στη Κάρπαθο δυο φορές το μήνα με το σκάφος του γεμάτο προϊόντα!

Ο Γιώργο Χατζηγεωργίου, επαναλαμβάνει: "στόχος δεν ήταν το κέρδος", αυτός ο μανάβης δεν άντεξε να περιμένει το πλοίο της άγονης γραμμής και να βλέπει αδειανή την επιχείρηση του, πρώτα από προϊόντα και έπειτα από απογοητευμένους πελάτες. Κι έτσι  σήμερα τα κατάφερε! Ξεπούλησε 2 ευρώ τη ντομάτα (με αγορά 1,20). Την πατάτα 1 ευρώ, τα πιπέρια 2 ευρώ και το μαρούλι 0,80 λεπτά.

Σε εκείνο το ταλαίπωρο δρομολόγιο του "Β. Κορνάρος", όταν το πλοίο σκάρωσε στην Κάσο, ο Φρεσκούλης έχασε μια μεγάλη παραγγελία, αλλά δεν το έβαλε κάτω και σήμερα περιγράφει την κατάσταση με μπόλικο χιούμορ, όμως δεν κρύβει και τη δυσκολία των ημερών: "Έχουν ξεκινήσει να φτάνουν τουρίστες ενώ οι επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και εστιατόρια, δεν έχουν υλικά για να φτιάξουν ένα πρωινό ή μια σαλάτα! Άσε το γάμο και τη βάφτιση, που είχαν προγραμματιστεί για αυτές τις ημέρες. Και οι δύο κινδύνεψαν να ακυρώσουν το τραπέζι δίχως τις φρέσκες πρώτες ύλες, κυρίως η έλλειψη ντομάτας".

Όσο για τη γνωστή καρπάθικη ντομάτα, αυτή τώρα ξεκινά για το καρπάθικο τραπέζι, μα η  ντόπια παραγωγή δεν φτάνει πουθενά.

Στην Κάρπαθο υπάρχουν σήμερα 4-6 επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη γεωργική πρωτογενή παραγωγή.

Μια από αυτές τα "Οπωροκηπευτικά Αφιάρτη" του Δημήτρη Σεβδαλή,  παράγει 60-80 τόνους φρέσκων προϊόντων. Ο κ. Σεβδαλής ασχολείται επαγγελματικά στο νησί από το 1999 και καλλιεργεί 3 στρέμματα θερμοκηπίων, ενώ τα υπαίθρια φτάνουν τα 20 στρέμματα.

Για τον Δημήτρη Σεβδαλή η ντόπια παραγωγή επαρκεί μόνο για το 5%, το πολύ 10% των κατοίκων κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

"Τα περισσότερα φτάνουν απέξω και έρχονται κυρίως από την Κρήτη", σύμφωνα με τον παραγωγό του Αφιάρτη το μεγάλο πρόβλημα είναι το νερό. "Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε στην ίδια τιμή το κυβικό με όλους τους άλλους επιχειρηματίες (ξενοδόχους και εστιάτορες). Και να μας κοστίζει 1 ευρώ το κυβικό για πότισμα. Έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα να αυξήσουμε την παραγωγή μας. Άσε που τα προϊοντά που φτάνουν από την Κρήτη είναι μεν φτηνότερα αλλά δεν έχουν καμμιά σχέση με την δική μας ποιότητα, όμως εμείς δεν μπορούμε να είμαστε απέναντι τους ανταγωνιστικοί."

"Οι ντομάτες και τα αγγούρια αυτές τις μέρες μοιάζουν με γαλακτομπούρεκα", θα πεί ο Φρεσκούλης.
Το πρόβλημα της μεταφοράς των προϊόντων τελειώνει (τουλάχιστον για  αυτό το καλοκαίρι) με τη σημερινή δρομολόγηση του Πρέβελη, όμως η ιδέα των αλατισμένων προϊόντων στο ράφι λέτε να γίνει must και καινούρια γαστρονομική πρόταση για τα μανάβικα;

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...